Кои са компаниите с най-големи приходи, печалби и служители в "Гепард"

Максималните продажби достигат 97 млн. лв., а печалбата над 40 млн. лв.

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Освен че са динамични, много от компаниите в класацията "Гепард" имат и мащаб. Ето защо традиционно ги класираме и по големина на приходите, печалбата и служителите. Резултатите на много от тях по никакъв начин не отстъпват по динамика и на по-малките.

За една година приходите на най-големите 20 гепарда са се повишили със 78%, а за две с цели 140%, а общият им обем е 1.82 млрд. лв. Лидерът "Леми трафо" е базиран в Перник и произвежда трансформатори и аксесоари за енергетиката, а бумът в сектора през последните години очевидно е причина за ръст на приходите. От производствения сектор са още две компании, като най-разпознаваема е "Шелли Юръп", която е част от едноименната група.

Това е европейското поделение на "Шелли груп", което произвежда продукти за интернет на нещата (IoT) и управлението на умен дом - дистанционно регулиране на отоплението, достъпа и т.н. През тази година "Шелли груп" стана най-голямата борсово търгувана компания в индекса Sofix, като капитализацията й премина 1 млрд. лв.

Сред машиностроителните е и "Индустриален софтуер", но както личи от името й, тя е специализирана и повече в технологиите, произвеждайки и програмирайки мрежови контролни устройства и системи, приложими в различни производства. Това е и компанията с най-голяма печалба и съответно нетен марж - 47%.

С най-голям дял в лидерите по приходи са компаниите от сектор търговия - водачът при тях "Комет елетроникс" се занимава с онлайн търговия и доставка на електрооборудване и продукти. Асортиментът на дружеството е огромен, което най-вероятно му позволява да задоволи всякакви нужди на клиентите, което обяснява и ръста на оборота.

Компанията има и малък дял в приходите от производство на собствена продукция - изработка на електронни устройства по поръчки на индивидуални бизнес клиенти, става ясно от отчета за дейността. Компанията продава основно в България, Румъния и Сърбия.

Силен в онлайн търговията е и "предпоследният" сред големите гепарди - "Максмарт". Компанията продава стоки в сектора "направи си сам", което в контекста на бума на строителството обяснява и ръста на продажбите.

Топ 20 се затваря от търговеца на медицинска техника и лекарства "Стада България", която е част от едноименната германска фармацевтична компания. Обяснимо сред компаниите с най-големи приходи намират място тези от енергетиката и горивата.

Енергийни печалби

Общата печалба на топ 20 по този показател в "Гепард" е почти половин милиард лева, като расте с внушителните 156%.

Безапелационно при гепардите с най-големи печалби са тези от енергийния сектор. Бумът в цените на тока заради войната в Украйна резонно се прехвърли върху резултатите им, а при ниски производствени разходи това донесе и рекордни маржове.

В топ 20 по печалби има цели шест енергийни компании, преобладаващо в сферата на ВЕИ, ВЕЦ-ове и соларни мощности. Към тях може да прибавим и "Леми трафо", които споменахме по-горе, и които произвеждат трансформатори за енергийния сектор и промишлеността.

Първият енергиен гигант е "Акспо България" - компанията е търговец на ток. Подгласник е "Сентрал хидроелектрик дьо Булгари", който управлява два ВЕЦ-а, а "БАД Гранитоид", който е след него по печалба, е с цели четири ВЕЦ-а. "Риал естейтс" се контролира от Гинка Върбакова и управлява огромен соларен парк край Пазарджик.

Предпоследен в топ 20 е "Калиакра уинд пауър", която управлява вятърен парк край Каварна, на Северното Черноморие. Паркът е първият, пуснат в експлоатация в България - през 2008 г. Тогава собственик на 70% от дружеството е японската "Мицубиши хеви индъстриз", а 30% са на българската "Инос-1" ООД, която след няколко прехвърляния през годините днес вече е едноличен собственик на капитала.

Лидер по печалба е "Галакси инвестмънт груп" - това е имотната компания на собствениците на "Винпром Пещера", която инвестира в имоти и притежава няколко от най-големите офис сгради в Пловдив - като Office park Plovdiv и Royal city.

С най-големи печалби са и две от компаниите лидери по приходи - "Индустриален софтуер" и "Шелли Юръп". Логично това са и все компании с висока добавена стойност. В сектор "Машини" е и производителят на алармени системи и оборудване "Резидънс контрол", която работи сериозно за износ, като някои от най-големите й пазари са в Северна Америка.

В подреждането е и "Хепи" - това е шапката на компаниите, които стоят зад едноименната верига заведения за хранене. Приходите й са основно от дивидентите на дружествата, които консолидира.

Много служители, но слаба рентабилност

Едно от ограниченията за попадане в "Гепард" е броят на служителите да не надвишава 250 души, което е и по закон в критериите за малки и средни предприятия. Двайсетте най-големи работодателя в касацията са с над 200 служители.

За лидерът по този показател "Грифоне" има малко публична информация, но от доклада за дейността му става ясно, че той произвежда части за ски обувки, а за ръста на дейността основният фактор е прехвърляне на дейност от основния контрагент от Италия.

Директен акционер в "Грифоне" е италианска компания, но крайният собственик е Kohlberg & Company, САЩ. В ръководството са трима американски граждани. От сайта на щатската компания става ясно, че тя е инвестиционно дружество за частен капитал.

Прави впечатление, че средният растеж при най-големите работодатели е доста по-малък от този при печелившите дружества и тези с най-големи приходи. При тях е и най-малката рентабилност, което означава, че голям невинаги означава и печеливш. Разбира се, има и изключения, като "Галакси инвестмънт груп", което видяхме при компаниите с най-голяма печалба с внушителните си 42 млн. лв.