"Видеолукс" отвори ритейл парк в Перник, есента ще открие още четири

В Holiday Park Перник, който е с 23 хил. кв. м търговска площ върху терен от 75 дка, са инвестирани около 40 млн. лева

В завършен вид Holiday Park Перник ще предлага 21 търговски марки на клиентите от Югозападна България.
В завършен вид Holiday Park Перник ще предлага 21 търговски марки на клиентите от Югозападна България.
В завършен вид Holiday Park Перник ще предлага 21 търговски марки на клиентите от Югозападна България.
В завършен вид Holiday Park Перник ще предлага 21 търговски марки на клиентите от Югозападна България.
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Темата накратко
  • Holiday Park Перник ще бъде развиван като регионален проект - най-големият ритейл парк за Югозападна България
  • Инвестицията в 23 хил. кв. м търговска площ върху терен от 75 дка е близо 40 млн. лева
  • Сред 21-те търговеца са свързаната с инвеститорите верига Praktiker, новите за формата Numero Uno и Terranova, а с втори обект в града - Pepco, Sinsay, KiK, TEDi

"Видеолукс" - холдингът, собственик на веригите Technopolis и Praktiker, отвори ритейл парк под бранда си Holiday Park в Перник в средата на юни. Върху терен от 75 дка той включва 16 магазина със стоки за дома, семейството и свободното време с обща търговска площ 23 хил. кв. м. След като в рамките на лятото бъде открит и неговият food court, обектите ще бъдат 21 и ритейл паркът ще бъде в изцяло завършен вид. По официална информация инвестицията в Holiday Park Перник е около 40 млн. лева и с него се откриват 300 работни места.

"Всичко тук е по-добро от най-доброто, което сме правили досега. Вярвам, че задаваме нови стандарти и показваме неща, които никой не е правил до този момент. За мен това е най-красивият ритейл парк, правен в България досега", коментира Тодор Белчев, съосновател на "Видеолукс Холдинг".

Микс от наематели

Известно е, че концепцията на "Видеолукс" е да развива ритейл паркове около собствените си магазини. В Перник холдингът вече е представен с Technopolis на друга локация. Сега в ритейл парка открива Praktiker. Този 15-и магазин от веригата в България е от големия формат - с 8600 кв. м площ, предлага 50 000 артикула и екипът му е от 70 души. Супермаркетът в Holiday Park в Перник е Lidl. Магазини имат LС Waikiki, New Yorker, dm, "Нечовешки магазин д-р Стефанов", "Мебели Виденов", Sport Vision, Mat Star, Opticlasa.

Уникални, в смисъл влизащи за първи път в ритейл паркове, са два бранда. За Numero Uno (аутлет на Zara), това е втори обект след открития наскоро в "Мол Люлин". А Terranova за първи път отваря магазин извън мол. За Pepco, Sinsay, KiK, TEDi това е втори магазин в ритейл парк в града. Миналата есен в Перник беше открит и Pernik Plaza, по-малък ритейл център, собственост на "Феста холдинг" на Петя Славова.

Наемните договори в Holiday Park Перник са стандартни - 5 и 10 годишни, обясниха от "Видеолукс", като отказаха да коментират средните наемни цени и таксата обслужване в обекта си.

Бъдещият food court ще е върху две площи от по 350 кв. м отляво и отдясно на централната аленея. Едното пространство ще е заето от ресторант, а на другото ще има няколко обекта за хранене. Предвижда се и детски кът. (Отделно от това миналата година от холдинга за своя сметка са реновирали и детска градина в съседния квартал). Решението за food court-а е взето в началото на годината, което и обяснява, че изпълнението остава за малко по-късен етап.

Терен на хълм

Теренът от 75 дка е купуван през май 2021 г. Справка в Имотния регистър показва, че "Практикер ритейл" го придобива срещу почти 3.5 млн. лева от дружеството "Академи пропъртис" на Франк О'Махони, което след сделката прекратява дейност. В речта си на откриването кметът на Перник Станислав Владимиров, каза, че на мястото някога е имало нерегламентирано сметище, и че е впечатлен как за по-малко от година теренът се е "превърнал в оазис", като на него е "изпълнено впечатляващо съоръжение".

Земята е на хълм - т.е. много превизвикателна като денивелация. Това наложило да бъдат изкопани и преместени около 300 хил. кубични метра пръст, за да бъде свалено нивото с 3-4 м, обясни Иван Граматиков, асет мениджър на "Видеолукс холдинг". В този смисъл проектът бил много тежък, а с изпълнението му се е справила строителната компания "Бараж".

Голямо предимство обаче е локацията - ритейл паркът е разположен на Околовръстния път на Перник, близо до детелината за влизане в града и до два от големите квартали. Заради тези предпоставки е мислен като регионален проект - най-големият ритейл парк в Югозападна България . Очакванията са, че освен жители на Перник, той ще привлича и транзитен трафик - хора от Дупница, Кюстендил, Бобов дол, Радомир, Брезник, пътуващи в посока София. По първоначална информация сред клиентите на новооткрития Praktiker има и купувачи от Банско.

Повече възможности

Големина на терена 70-75 дка е стандартна за ритейл парковете на "Видеолукс", обясни Иван Граматиков. В случая обаче с обект е представена само една от двете вериги хипермаркети на холдинга, което е отворило повече възможности. "Можехме да направим всичко, което искаме и това ни отне много време - заради опитите с различни конфигурации и разпределения", обясни той. Като за регионален проект е било важно да има достатъчно паркоместа за клиентите - проектиран и изпълнен е паркинг с над 520 места. На терена са засадени и 300 дървета.

С навлизането в активния търговски сезон - през септември, от "Видеолукс" планират официално да открият и други свои ритейл паркове - в Пазарджик, Стара Загора, цялостно в Шумен. Смятат, че дотогава ще е завършен и ритейл паркът в Хасково. За някои от тях вече са правени и частични откривания.

Освен това холдингът има още няколко известни проекта. През май беше направена първа копка на Praktiker в "Красна поляна" - първият обект от бъдещия Holiday Park в София. В плановете са втори - на Околовръстен път и ритейл парк в Русе. Като цяло "Видеолукс холдинг" са заявили намерение да построят 100 000 кв.м за година и половина. Собствеността на новите обекти е поделена между дружествата на "Технополис" и "Практикер".

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kokoto2 avatar :-?
    kokoto2
    • + 2

    Да не се услушват, ами чакаме нещо в бизнеса с храни. Защо не Foodpolis, че аман от немски вериги.

    Нередност?
  • 2
    racata avatar :-|
    Dron Reporter
    • - 1
    • + 1

    Имаше доста навалица при откриването: https://www.youtube.com/watch?v=E-xYWpt72Zk&t=189s

    Нередност?
Нов коментар