🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Алея от апартаменти до метрото в "Овча купел"

Нова компания на тандем от сектора навлиза в сегмента на жилищното строителство в София

Първият етап на проекта "Алея" предвижда строителството на 21 хил. кв.м РЗП - 173 апартамента, подземен и надземен паркинг, заведение и два магазина
Първият етап на проекта "Алея" предвижда строителството на 21 хил. кв.м РЗП - 173 апартамента, подземен и надземен паркинг, заведение и два магазина
Първият етап на проекта "Алея" предвижда строителството на 21 хил. кв.м РЗП - 173 апартамента, подземен и надземен паркинг, заведение и два магазина    ©  Емблема
Първият етап на проекта "Алея" предвижда строителството на 21 хил. кв.м РЗП - 173 апартамента, подземен и надземен паркинг, заведение и два магазина    ©  Емблема
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Темата накратко
  • Нов тандем между консултанта Сергей Койнов и предприемача Цветослав Русков навлиза в сегмента на жилищното строителство в София.
  • Пилотният им проект е в район "Овча купел", към който има засилен строителен интерес и цените растат.
  • Другите три бъдещи обекта са в Студентски град, "Манастирски ливади" и до моста "Чавдар".

Нов амбициозен играч навлиза на пазара на жилища в София. Инвестиционната компания "Емблема" направи първа копка на първия си строеж - жилищен комплекс "Алея" до метростанция "Мизия" в "Овча купел" преди дни. Освен това работи по още три жилищни проекта в София. Компанията е относително нова - съществува от две години, но акционерите са отдавна в сферата на имотите.

Консултант и строител в тандем

"Искаме да създадем бранд, който не е за един проект, и да се наредим сред известните участници за пазара", коментира Сергей Койнов, единият от съдружниците в "Емблема". Той идва от корпоративния свят и сега от "човек, работил за други, става човек, който работи за себе си", по думите му. Койнов е познат като неотдавнашен изпълнителен директор на Forton. Бил е и изпълнителен директор на AG Capital - най-голямата група за имоти на българския пазар, успоредно с основателя й Христо Илиев.

"За мен това e restart, ново начало, с нов партньор, с нов екип", казва другият съдружник в "Емблема" - строителният предприемач Цветослав Русков. В портфолиото му са проекти като Amaya Residence в "Кръстова вада", Adella Residence в "Изгрев", 100 Residence на ъгъла на бул. "Акад. Иван Гешов" и ул. "Григор Начевич". Сергей Койнов участва в "Емблема" през дружеството си "Нова ко", Цветослав Русков - през "Билд инвест капитал". Двамата имат равни дялове.

Кои теми, свързани с недвижимите имоти, ви интересуват. В каква позиция сте вие на пазара на недвижими имоти. Кои неясни въпроси, свързани с имоти, бихте искали да ви разяснят експертите. "Капитал" търси отговор на всичко това в анкета сред читателите си. Моля, попълнете анкетата тук!

Пилотната "Алея"

"Алея" е жилищен проект върху терен 11.6 дка точно срещу метростанция "Мизия" в "Овча купел". Първата фаза предвижда сграда със 173 апартамента - едностайни, двустайни и тристайни. В общата РЗП - 21 хил. кв.м, влизат също подземен и надземен паркинг и три търговски обекта - заведение и два магазина. Сградата има ъглова форма. Архитектурният проект е на арх. Невена Данева от "Иво Петров Архитекти". Строител е "Диана Комерс 1". "Етап 2 ще бъде със сходни мащаби, като между двете части ще направим улица", обясни мениджърът "Бизнес развитие" на "Емблема" Илия Комитов.

Теренът е на бивша бетонна база, която от държавна/общинска собственост е минала в частни ръце. "Алея" са трети поред купувач. Сделката е станала в края на 2021 година, след като бившият собственик е изпълнил поетия ангажимент да придвижи изменението на подробния устройствен план - двегодишна процедура, минаваща и през Столичния общински съвет. Осъществена е чрез апортиране на имота, като оценката е 14.3 млн. лева, а продавач според имотния регистър е "Демараж груп". После от "Алея" проектирали и през май са получили строително разрешение. Това се е случило след година и половина работа по проекта.

"Овча купел" за живеене

"Първоначално смятахме, че интерес към проекта ще имат най-вече купувачи с инвестиционна цел - за отдаване под наем, заради близостта с Нов български университет и непосредствено съседство с метрото. Оказва се, че преобладава интересът към покупки за живеене, казва Сергей Койнов. "Алея" е на пазара от шест месеца и вече има договори на зелено за 34 апартамента с 30 бъдещи собственици.

Чрез предварителните продажби се набира капитал, но в случая те били и изискване на банката кредитор, която настоявала да се увери, че пазарът оценява този продукт. Койнов твърди, че отдавна са надминали броя сделки, изискван от нея. Проектът се финансира от БАКБ, с която Цветослав Русков вече има кредитна история. Според Имотния регистър тя е отпуснала 9.779 млн. лева. Освен това проектът се финансира и със собствени средства на инвеститорите, по тяхна информация.

Мнозина са предубедени към "Овча купел", но когато дойдохме тук, мястото ни грабна, казва Цветослав Русков. Теренът е удобен, има гледка към планината, спокойствие и тишина, и метро в непосредствена близост. С него се стига до НДК за 12 минути, с чакането - за 15 мин.

Освен това инфраструктура е много добра - на пешеходно разстояние има детски градини, училища, хипермаркети и медицински центрове. Смятам, че репутацията на този квартал ще си върви нагоре, казва Койнов.

Цените и строежите също са нагоре

По данни на ocenime.bg средната офертна цена на жилищата в София през април е 1450 евро на кв.м. А по информация от Forton сега "Овча купел" е от кварталите с най-голям ръст на цените в София. Обяснява се с факта, че е южен (югозападен) район, близо до Витоша, до който стига метро.

"Средните ни цени за "Алея" са 1450 евро с ДДС и имаме продажби на тези нива. Интересното е, че допреди месеци районът беше много подценен като място. Тези цени може да са средни цени за София, но за този квартал стават нормални едва сега. Усещането ми е, че на тези нива спекулативните сделки са по-малко, защото инвеститорите с цел покупко-продажба нямат сигурност, че ще направят марж. Така по-скоро отиваме на друг пазар, в който хората, които ще си купят апартаменти, ще искат да живеят в тях", обяснява Сергей Койнов. Намеренията им са в периода на строителството да продават плавно и да завършат сградата за две години и половина.

Данните за строителните разрешения в София също подсказват засилен инвеститорски интерес към "Овча купел" в последно време. Районът излиза четвърти по обем на разрешените жилища в София - с 46% повече разрешена квадратура през 2021 т. спрямо предишната година, до 173 хил. кв.м.

Сред 46-те строителни разрешения за миналата година най-големите сгради са от 22.4 хил. кв.м на "Куатуор", 16.5 хил. кв.м - група от три жилищни сгради на "Шалев инвестмънт груп" на бул. "Цар Борис" III, и 14.5 хил. кв.м на "Юпитер-41". За тази година интересът, изглежда, не отслабва - издадени са девет строителни разрешения. Най-голямото е на "АК пропъртис" и "Ви Ай риъл естейт", които планират да построят на два етапа комплекс от 40.7 хил. кв.м. Другото голямо е на "Емблема Овча купел".

Развитие с очакване за криза

"Емблема" развива още няколко по-малки жилищни проекта в София - сграда "Алера" в "Манастирски ливади-изток" (на втора линия след "Кошер"). Имат голям проект за комплекс от затворен тип в района на моста "Чавдар". Работят и по проект за жилищна сграда в Студентски град. Всички тези начинания са на етап промени в подробния устройствен план. Справка в Търговския регистър показва, че за повечето от тях има регистрирано отделно дружество. Койнов казва, че терените са подсигурени. По-вероятно това да е на етап предварителни договори, защото в партидите и активите на отделните дружества в регистрите няма вписани имоти.

"Имаме желанието да строим нещо по-специално и по-бутиково, но трябва да се отвори такава възможност. Но усещането е, че добрите терени в София намаляват и намирането им става все по-трудно", казва Койнов.

Той уверява, че следят процесите с покачването на строителните материали и с очакваното увеличаване на лихвите, и се опитват да са гъвкави. "За мен беше важно да стигнем дотук - да имаме продажби и да имаме финансиране. А сега най-важно е да започнем да строим обекта. За момента всичко е наред и ако трябва да се минава през криза, ще минем. В кризата продажбите не спират съвсем, просто намаляват. А нашият начин за справяне с нея е да изберем локация и да създадем проект, които да са по-привлекателни от другите, казва Сергей Койнов.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    assholes avatar :-|
    BAte Venci

    Спални за бачкатори. Самата сгарад все пак ще успее за спести автонобилен трафик. Метро 3 е топ транспорт.

    Нередност?
Нов коментар