Руският SPA проект в Сапарева баня възкръсва под бранд на Accor

Строежът на балнеоложкия комплекс започна през 2013 г., но след месеци спря. Сега от инвеститора "Аква трийтмънт", който е 75% руска собственост, обявиха, че ще отвори през ноември 2024 г. под мениджмънта на френската верига

Очакванията на инвеститора са комплексът да приеме първите си гости през ноември 2024 г.
Очакванията на инвеститора са комплексът да приеме първите си гости през ноември 2024 г.
Очакванията на инвеститора са комплексът да приеме първите си гости през ноември 2024 г.    ©  Accor
Очакванията на инвеститора са комплексът да приеме първите си гости през ноември 2024 г.    ©  Accor
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Темата накратко
  • Проектът за балнеокомплекс в Сапарева баня, който започна през 2012 г. и после спря, отново изплува в публичното пространство.
  • Инвеститорът "Аква трийтмънт" обяви, че ще отвори през ноември 2024 г. под мениджмънта на френската Accor.
  • Първоначално дружеството е учредено от общината и руска фондация. Сега 70% от него притежава руският бизнесмен Владимир Гордейчук.

Десетгодишният проект за мегакомплекс с хотел и център за балнеология в Сапарева баня изненадващо излезе от фризера. Първоначално съдружници в него са руската фондация "Закон, справедливост и милосърдие" и община Сапарева баня. След няколко "нулеви години", смяна на част от акционерите и членовете на съвета на директорите в момента според Търговския регистър 70% от проектното дружество принадлежи на руския бизнесмен Владимир Гордейчук, 25% държи общината, а 5% има фондацията. В края на юни M3 Communications - PR агенцията на френската верига Accor, обяви, че комплексът ще е под бранда Swissôtel и се очаква да посрещне първите гости през ноември 2024 г. Иначе в Търговския регистър картината от 2019 г. насам е без промяна. Попитани от "Капитал" и инвеститорът, и общината отказват подробности.

Проектът - версия 2022 г.

Балнеокомплексът в Сапарева баня ще предлага под бранда Swissôtel над 170 стаи и апартаменти и VIP вила с пет спални, басейн и джакузи. Към него ще има ресторант, открита тераса, уиски бар, швейцарски гурме кът, бална зала с площ 400 кв. м, заседателни зали и бар край басейна.

В този Swissôtel SPA and Health Center са предвидени също уелнес зона с фитнес, зали за йога, масажи, сауни, зона за красота, медицинска клиника, няколко басейна с натурални и термални води. От времената, когато проектът се наричаше "Преображение" е останал и "Центърът за генетична диагностика". Той ще бъде съчетан с "център за релакс и балнеология с цел привличане на местни и международни клиенти", както обясняват от Accor. Освен това добавят, че в момента проектът е в етап на разработка, което включва финално проектиране и планиране.

Концепцията и интериорният дизайн са изработени от SGI Architects (Stephen George International). За координацията и издаването на разрешителни е отговорен местният екип на URBA Arch.

Инвеститорът

Дружеството зад проекта - "Аква трийтмънт", е основано в края на декември 2012 г. от община Сапарева баня и "Аква инвестмънт България" - компания, учредена дни по-рано от руската фондация "Закон, справедливост и милосърдие". Според Търговския регистър фондацията е за съдействие и обезпечаване на социална и правова защита на служителите на съда и семействата им.

"Аква трийтмънт" е учредено с капитал 22.4 млн. лв. От тях 5.6 млн. лева са внесени от община Сапарева баня чрез апортиране на два имота частна общинска собственост в местността "Св. Богородица" - единият с площ 5779 кв. м, а по-големият - 25 905 кв. м. На общата им площ от над 31.5 хил. кв. м още тогава е предвидено да се построи балнеокомплекс "Преображение". Останалите 16.8 млн. лв. са внесени като парична вноска от "Аква инвестмънт България". На учредителното събрание за представител на "Аква трийтмънт" е избран Вадим Поспелов, управител на "Закон, справедливост и милосърдие". Той и в момента е в съвета на директорите на акционерното дружество. Към днешна дата представител на "Аква трийтмънт" е Олег Нинитчук.

Обещания с фанфари, а след това нищо

Първата копка на мега комплекса "Преображение" е направена в края на декември 2013 г. Тогава е обявено, че прогнозната инвестиция е 18 млн. лв. Очаква се той да обслужва дневно около две хиляди души. Предвидено е изграждане на база за настаняване с около 400 легла - хотел и самостоятелни вили. В проекта са залегнали медицинска, рехабилитационна, СПА зона и зони за спорт, още места за почивка и заведения.

Главен изпълнител е "Болкан кънстракшън" със собственик Светослав Глосов (тогава председател на Камарата на строителите в България). Скоро след началото обаче - в края на март 2014 г., строителните работи са замразени. През април същата година тогавашният кмет на Сапарева Баня Сашо Иванов коментира, че причината е неизплащане на възнаграждения на строителните работници. През юли същата година се провежда среща между общински съветници на Сапарева баня, кмета Иванов и представители на фондацията. Тогава Иванов посочва, че инвеститорите са пред подписване на договор с водеща европейска фирма-партньор за управление на хотела. Освен това уверява, че строителството ще бъде подновено през септември, което така и не се случва.

Раздор и раздяла

От тогава насам обаче единствените видими събития около мегапроекта са промените в съвета на директорите на "Аква трийтмънт" - общо пет, в които участват различни руски и български граждани. През лятото на 2017 г. съвета на директорите по свое желание напуска българинът Атанас Зафиров, който е негов член от самото учредяване на дружеството. До 2016 г. той е и съуправител на "Аква инвестмънт България".

С нотариална покана Зафиров уведомява тогавашния изпълнителен директор на "Аква трийтмънт" Елена Риставаара, че основната причина да иска да бъде освободен е "необоснованото прекратяване на търговската дейност на дружеството", и отказът на ръководството да обсъди предложенията, които е направил за оздравяването му. Друга спомената причина е разваленият договор с "Болкан кънстракшън". Строителят го прекратява едностранно, поради неизпълнение на задължения от страна на "Аква трийтмънт".

Интересна подробност е, че Атанас Зафиров от лятото на 2012 г. до средата на 2013 г. е едноличен собственик на дружеството "Скай ланд", което има 750 акции в "Болкан кънстракшън", които е продало през 2017 г. на Иван Маргаров.

Мълчанието на инвеститорите

За да разкаже цялата история, "Капитал" многократно опитва да се свърже с кмета на община Сапарева баня Калин Гелев (ГЕРБ). Той е представител на общината в "Аква трийтмънт". Бил е член на съвета на директорите на акционерното дружество при създаването му през 2012 г. Тогава присъства на учредителното събрание като общински съветник от Кюстендил. От администрацията на Гелев нямаше обратна връзка.

Българският представител на "Аква трийтмънт" Мартин Маринов (от руска страна е Елена Риставаара) на този етап отклони разговор с "Капитал", защото "проектът е в процес на финални преговори и преди да бъдат финализирани, няма как да коментира и отговори с точност" на зададените въпроси. Те бяха за случилото се през годините, финансирането на проекта, разрешението за строеж, избора на строител, началото на строителните работи. Както и за това дали инвеститорите планират последваща продажба на проекта. Според Търговския регистър Маринов е представител на Владимир Гордейчук.

"Капитал" се свърза и с Accor, от където подчертаха, че не са били част от проекта при стартирането му преди почти десетилетие. И не коментираха благодарение на какво е станало възможно сегашното размразяване, както и какви са гаранциите, че то ще е реално и устойчиво.

Accor и Swissôtel

Брандът Swissôtel става част от групата Accor през 2015 г. Тогава най-голямата хотелиерска група в Европа купува срещу 2.9 млрд. долара FRHI Hotels & Resorts, които към онзи момент са собственици на швейцарската верига. Комплексът в Сапарева баня ще е първият в страната под този бранд. Подобни намерения имаше за "Гранд каньон" в столичния квартал "Младост". В него беше предвиден обект от веригата с над 200 стаи, но по проекта на Garanti Koza няма движение.

Веригата Accor, която е основана във Франция през 1967 г., обединява под различните си брандове над 5300 хотела, над 10 хиляди заведения в 110 държави по света, в които работят близо 230 хил. души. В България хотелите на групата са общо пет - новооткритият в Пловдив Тhe Emporium Plovdiv-MGallery, Novotel, Ibis Sofia Airport и Maison Sofia-MGallery в столицата, както и Ibis Styles Golden Sands Roomer Hotel в Златни пясъци. През март 2023 г. се очаква в строящия се Okol Lake Park край язовир "Искър" до София да отвори първият в страната Pullman отново от веригата Accor.

Обратно към началото на текста
"Закон, справедливост и милосърдие" и Вадим Поспелов

Фондацията "Закон, справедливост и милосърдие" е създадена за защита на социалните права на служителите в съдебната система на Русия. Основните й задачи са да улесни достъпа им до медицински грижи и лечение. Фондацията съдейства за финансиране и изграждане на рехабилитационни и здравни центрове, както и на болнични заведения и старчески домове. Това обяснява в интервю за в. "Строител" от февруари 2014 г. Вадим Поспелов, негов председател и главно действащо лице в българските дружества.

Иначе информацията за руските инвеститори е повече от оскъдна и най-вече от периода от декември 2013 г. до замразяването на строителните работи през март 2014 г. Тогава "Закон, справедливост и милосърдие" се оказва действащо лице в няколко събития, с които изразява силна ангажираност със страната и по никакъв начин не подсказва за бъдещото замразяване на проекта в Сапарева баня.

Първо през декември 2013 г. чрез председателя си Вадим Поспелов получава годишната награда за благотворителност "Димитър Кудоглу" на Община Пловдив. Причината - безвъзмездната финансова помощ за над 59 хил. лв., предоставени от фондацията на Комплекса за социални услуги "Олга Скобелева", с които са реализирани три проекта за откриване на нови социални услуги.

През март 2014 г. Вадим Поспелов говори в медиите, че с тогавашния ректор на Великотърновски университет "Св. Св. Кирил и Методий" се обсъжда съвместен образователен проект.

Същия месец той присъства и на освещаването на мемориален комплекс в памет на загиналия в сражение трети ескадрон на 13-и Орденски полк край с. Долни Марян, близо до град Елена. Комплексът е построен с дарение от "Закон, справедливост и милосърдие".

Обратно към началото на текста
Множество промени в "Аква инвестмънт България" и "Аква трийтмънт"

От документи в Търговския регистър става ясно, че през 2014 г. като съдружник в "Аква инвестмънт България" с 95% от капитала влиза "Москапстрой инвестиции" с генерален директор Сергей Крестянников. Руското дружество е вписано като притежател на 156 хил. акции от "Аква трийтмънт". Според руски сайтове обаче то е ликвидирано през 2016 г.

През 2017 г. като собственик на същите тези 156 хил. акции в документите на дружеството е отбелязано кипърското Banez Holdings Limited, представлявано на общите събрания от Екатерина Лоза. През 2019 г. техен притежател вече е руският гражданин Владимир Гордейчук. Според руското издание на Forbes той е на 188 място по богатство в Русия и разполага със състояние от около 400 млн. долара. До 2016 г. той е вторият човек в най-голямата в страната верига хранителни магазини "Магнит", но след това за него има малко публична информация. Според Търговския регистър след последните промени в собствеността на "Аква трийтмънт" от 2017 г. 70% от акциите са притежание на Гордейчук, общината има 25%, а фондацията - 5%.

Обратно към началото на текста
Все още няма коментари
Нов коментар