🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Заетите на имотния пазар в САЩ намаляват заради по-високите лихви

Очаква се до 25% от служителите в бранша да изгубят работата си в следващите две години

Инфлацията, която доведе до повишаване на основните лихвени проценти, обрича немалка част от брокерите в САЩ на няколко трудни години
Инфлацията, която доведе до повишаване на основните лихвени проценти, обрича немалка част от брокерите в САЩ на няколко трудни години
Инфлацията, която доведе до повишаване на основните лихвени проценти, обрича немалка част от брокерите в САЩ на няколко трудни години    ©  Reuters
Инфлацията, която доведе до повишаване на основните лихвени проценти, обрича немалка част от брокерите в САЩ на няколко трудни години    ©  Reuters
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Тази година ще бъде запомнена с изключително бързото покачване на инфлацията в западния свят. Еврозоната достигна рекордно обезценяване на парите, докато инфлацията в САЩ достигна 8.5%. Това накара централните банки да повишат основните си лихвени проценти, като най-агресивен в подхода си е Федералният резерв, който повиши цената за кредити три пъти през годината.

Целта на централните банки е да намалят инфлацията, като я сведат до нивото около 2%. Очаквано един от първите сектори, който изпитва ефекта от по-високите лихви в САЩ, е строителният, където цената на ипотеките вече се покачва. По-високата цена на кредитите логично води до намален интерес към недвижимите имоти. Брокери и оценители вече се подготвят за масови съкращения на работни места, тъй като продажбите на жилища рязко намаляват.

Брокери, ипотечни консултанти, оценители и строителни групи казват пред Financial Times, че са загубили до 80% от приходите си, откакто Фед започна да повишава лихвите през март. Лихвените проценти за 30-годишна фиксирана ипотека, които през март бяха 6.66%, са се удвоили оттогава и сега са на най-високото си ниво от 2008 г. насам.

Продажбите на жилища се сринаха, тъй като по-високите разходи по заеми и страховете от рецесия обезсърчиха купувачите. Близо 20% по-малко жилища са продадени този август, отколкото през същия месец на миналата година, сочат данни на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти.

"Пазарът премина от празник към глад - от всички купуващи до темп на бавна костенурка", каза Линда Маккой, президент на борда на Националната асоциация на ипотечните брокери.

"Ще има голямо разтърсване", заявява пред FT Кен Джонсън, икономист по недвижими имоти във Florida Atlantic University. "Има приблизително 1.5 млн. брокери, но този брой ще намалее с 20% в рамките на 24 месеца. И това не са единствените членове на имотния сектор, които са много зависими от обема на транзакциите. Има тези висши длъжности като оценители, ипотечни кредитори, чак до инспектори по термити", добавя той.

Пандемията доведе до голям брой нови брокери

Пандемията от коронавирус, която започна през 2020 г., доведе до огромен брой нови брокери. Близо 156 хил. души са станали пълноправни членове на Националната асоциация на брокерите през 2020 и 2021 г., което е два пъти повече, отколкото през 2018-2019 г.

Общият брой на брокери в страната е достигнал рекордните 1.5 млн. души, като според експерти причината е лесното получаване на лиценз. За това са нужни диплома за средно образование, както и посещение на курс с продължителност между три и шест месеца. След това се полага изпит и ако той бъде взет, кандидатът става брокер и може да започне пътя си към големите комисиони и печалби.

"Този растеж беше много по-силен от възможностите за продажба на налични жилища", казва Лорънс Юн, главен икономист на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти. "Реалността е, че не всеки ще оцелее", добави тя пред Financial Times.

Чистката вече започна

Ипотечните кредитори бяха първите, които започнаха със съкращенията. През април Wells Fargo, която отпуска повече ипотечни кредити от която и да е друга американска банка, уволни близо 200 кредитни оператора и техните мениджъри. Причината тогава бяха "цикличните промени в по-широката среда за жилищно кредитиране". USAA, Citigroup и JPMorgan Chase по-късно обявиха съкращения на персонала си, зает в жилищното кредитиране. Други независими кредитори, включително Sprout Mortgage и First Guaranty Mortgage Corp, излязоха от бизнеса.

През юни Redfin и Compass уволниха стотици служители. Главният изпълнителен директор на Redfin Глен Келман каза на персонала, че се страхува от "години, а не месеци от по-малко продажби на жилища". Compass обясни първите съкращения с "ясните сигнали за забавяне на икономическия растеж", преди да закрие повече работни места през септември.

Все още няма коментари
Нов коментар