Над 25 млрд. долара печалба за американските банки през третото тримесечие

Приходите са 90 млрд., но намаляват в сравнение с 2021 г. поради спада на борсите и занижена корпоративна активност

Приходите на банките се топят    ©  Unsplash
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • Активите под управление на банките надхвърлят 8.3 трлн. долара, но продължават да намаляват.
  • Банкерите избягват да дават прогнози за икономиката и инфлацията в близкото бъдеще.
  • Очакванията са волатилността да продължи да нараства и през четвъртото тримесечие.

Сезонът на отчетите официално започна. Най-големите банки разкриха финансовото си представяне за периода юли - септември, като числата са добри. Подвеждащо добри. Пет от най-могъщите финансови институции в света: Bank of America, JP Morgan, Goldman Sachs, Morgan Stanley и Citigroup, обявиха приходи от над 90 млрд. долара за три месеца, а печалбата е над 25 млрд. долара.

Смесена картина

Резултатите обаче са смесени. Банките, които разчитат основно на потоците от инвестиционна и корпоративна дейност: Goldman Sachs, Morgan Stanley, обявиха по-слаби резултати. Спадът на чистата печалба в сравнение с предходната година за Morgan Stanley е близо 30%, а при Goldman - над 40%. Приходите на JP Morgan, както и тези на Citigroup се увеличават в сравнение с 2021 г., но също отчитат спад в печалбите с около 17% и 25%, респективно.

Има и изключение - Bank of America, която за разлика от останалите банки в сектора има по-добре развит бизнес за частно банкиране. Приходите на финансовата институция нарастват с над 12%, като увеличението в печалбата е под 1%, но все пак отчита ръст. Въпреки неубедителните резултати пазарите приеха с радост резултатите. От началото на седмицата S&P 500 нарасна с близо 2.2%, докато акциите на банките - с около 4-6%. Ситуацията обаче може да не е толкова розова.

С активи под управление в размери на над 8.3 трлн. долара, които също намаляват поради лошото представяне на финансовите пазари в комбинация с увеличаващата се инфлация, е напълно разбираемо защо резултатите на банките са от съществено значение за инвеститорите. Както често се случва обаче, дяволът е в детайлите, но не в числата, а в тона и прогнозите на лидерите на най-големите частни банки в света.

Какво казват банкерите

Според Алистър Бортуик, финансов директор на Bank of America, по-високите лихви, нарастването на потребителските цени и геополитическото напрежение не оказват толкова влияние върху последните финансови резултати. В бъдеще ще бъде различно. "Това е доста предсказуемо. Бъдещите числа ще бъдат натоварени", споделя Бортуик пред инвеститори след отчета на банката, визирайки макроикономическите проблеми.

Изпълнителният директор на Morgan Stanley Джеймс Гормън навлиза в повече детайли: "Имахме нулеви лихви в продължение на десетилетие. Имахме масивни парични и фискални стимули. (Сега) Имаме първата сухопътна война в Европа от 70 години. Най-високата инфлация от 40 години и Федералният резерв трябваше да предприеме действия", споделя лидерът след отчета.

Гормън смята, че Фед се е забавил с действията си, въпреки че реално бе една от първите централни банки в света, които повишиха лихвите, и то с такава невиждана драстичност. "Моето мнение е, че (лихвите) се покачиха късно, но се покачиха и ще продължат да растат. И лихвите сега са около 3%, те вероятно ще стигнат до средата на 4%, но това остава да се определи. И с това ще има последствия", посочва изпълнителният директор на Morgan Stanley.

Колкото до инфлацията, американският банкер казва, че в момента е твърде трудно да се дадат прогнози, но очаква Фед да се справи със ситуацията и да свали инфлацията, макар че според самия него това не е сигурно. "Засега не виждаме признаци за намаляването на инфлацията" посочва Гормън, като казва, че ще се очаква повече яснота по темата около средата на 2023 г. "Светът остава волатилен" завършва лидерът.

Волатилността се увеличава

Дейвид Соломон, изпълнителен директор на Goldman Sachs, също изрази притеснения си пред инвеститорите след отчета на банката на 18 октомври. Според Соломон глобалната икономика продължава да се сблъсква с проблеми, посочвайки инфлацията и нарастващите лихви, "невиждани от десетилетия", които оказват огромно влияние на финансовите пазари. "Геополитическата нестабилност и енергийните сътресения предизвикват постоянна загриженост и прогнозите за растеж на БВП намаляват. Много от тези тенденции се ускориха към края на тримесечието", казва допълнително изпълнителният директор на банката.

"Навлизайки в четвъртото тримесечие, моето усещане е, че перспективите ще останат нестабилни, въпреки че икономическото представяне ще варира в зависимост от региона. Също така очаквам нестабилността да продължи, тъй като пазарите продължават да усвояват тези фактори" заключава Соломон.

Ако нивата на акциите и облигациите останат непроменени до края на годината, това ще бъде първият подобен годишен спад от 1976 г. подчертава и Бортуик, което най-добре обяснява сложната икономическа обстановка, в която на банките ще им се наложи да са изключително гъвкави, предвид очакванията и за нарастващите капиталови ограничения и буфери, които ще трябва да отделят, в случай че неизпълнението по част от кредитите нарасне.

Все пак прогнозите на банките са, че е малко вероятно да се стигне до голяма вълна от забавяне, която да прерасне във фалити. "Просто не виждаме нищо, което бихте могли реалистично да опишете като пукнатина в действителното ни кредитно представяне", споделя пред анализатори Джеръми Барнъм, главен финансов директор в JP Morgan "В някои случаи наблюдаваме малки увеличения (при просрочията). Но като цяло в почти всички случаи смятаме, че това е нормално и е дори по-бавно, отколкото очакваме", допълва Барнъм.

Все пак е важно да се отбележи, че, за да се усети реалният ефект от покачването на лихвите върху икономиката, ще трябва да минат около една-две години от решението. Прибързаният оптимизъм, с който инвеститорите приеха резултатите на банките, може да се окаже мимолетен.