НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието
Новооткритото пространство на betahaus се намира върху цял етаж от 1750 кв.м в бизнес сградата Advance Business Center I на GTC до Бизнес парка в "Младост"
Новооткритото пространство на betahaus се намира върху цял етаж от 1750 кв.м в бизнес сградата Advance Business Center I на GTC до Бизнес парка в "Младост"

GTC и betahaus отварят две нови споделени пространства в офис сгради в София

Инвеститорът в недвижими имоти е избрал да работи с coworking оператор, а не да ги развива сам

Новооткритото пространство на betahaus се намира върху цял етаж от 1750 кв.м в бизнес сградата Advance Business Center I на GTC до Бизнес парка в "Младост"
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Темата накратко
  • GTC инвестират в разработването на 3250 кв.м споделени офис площи в собствените си сгради в "Младост" и Mall Sofia.
  • С договорите betahaus удвоява локациите си, разраства се в бизнес сгради клас А и разширява площите си с близо 2/3 до малко над 5000 кв.м.

Инвеститорите и собствениците на класически офис сгради все по-често започват да отварят в тях и споделени работни пространства. Някои ги управляват сами, а други разчитат за това на coworking оператори. "GTC България" например обяви, че открива споделени пространства в две от сградите си в София и това се случва в партньорство с betahaus Sofia.

"GTC България" е дъщерно на GTC Group - инвеститор в недвижими имоти с операции в Централна и Източна Европа, базиран в Полша и с основен собственик унгарския фонд Optimum Ventures (който е създаден да управлява активи на Националната банка на Унгария). В България компанията има четири офис сгради в групи по две и проект за строителство на трета. betahaus e пионерът при споделените офис пространства в България. По данни от Търговския регистър "Бетахаус София" е собственост на Александър Михайлов и Методи Терзиев през дружеството им "Бетахаус България" и на група български физически и юридически лица. Част е от голяма coworking мрежа в Европа с клонове в Берлин, Барселона и Хамбург.

Нови 3250 кв.м за coworking

В началото на ноември betahaus добави към двете си локации в София и трета - отвори върху цял етаж (1750 кв.м) в Advance Business Center I (AВС I) - офис сградата на GTC в "Младост 3" до Бизнес парка. Четвъртата betahaus се очаква да бъде открита в началото на 2023 г., когато ще бъде завършена и новата офис част на същия инвеститор - Sofia Tower II над Mall of Sofia. Там споделеното пространство ще е върху два етажа с общо 1500 кв.м, което е около 19% от цялата сграда, чиято обявена площ е 8060 кв.м.

По информация от GTC сега ABC I е изцяло наета, ABC II - почти 90%. Отдадените площи в Sofia Tower I са 95%, а на бъдещата Sofia Tower II - над 75% (вкл. betahaus). Петият проект за нова сграда в "Младост" 4, също до Бизнес парка, очаква разрешително за строеж.

Етажът в ABC I се е овакантил, тъй като наемателят Modis (компания, част от групата на Adeco) решава да се премести в новата ABC II, защото има нужда от повече площ. Единият от етажите е зает от IT компанията Gtmhub, а другият е предвиден за споделеното пространство, което ще се управлява от betahaus. Другите шест етажа на сградата са наети от Concentrix, обясни Зив Гиги, управляващ директор на "GTC България".

Идеитев синхрон

Мениджърът на GTC обясни, че моделът на партньорството с betahaus е малко по-различен от популярния "чист наем". GTC остава собственик, инвестира в разработването на споделени офис площи и кани опитен партньор, който да ги ръководи. И в двете сгради договорите са над петгодишни. Разходите по интериора и оборудването, които той не пожела да уточни, са изцяло за сметка на GTC. betahaus са се отличили като един от най-добрите потенциални партньори, тъй като разполагат с международен опит, а и в България са едни от най-добре представящите се оператори на coworking пространства, добави той.

Управляващият директор на "GTC България" разказа, че първоначално идеята им е била да развиват този сегмент самостоятелно. "Тъй като обаче ние сме преди всичко инвеститор в недвижими имоти, решихме да направим партньорство с компания, която има опит в управлението на такъв тип проекти и познава спецификата на пазарния сектор", каза той.

От betahaus добавиха, че "един от големите консултанти в недвижимите имоти в България" ги свързал с GTC, които планирали да въведат модела за споделено работно пространство в сградите си в България. Самите betahaus от около година проучвали варианти за подобен тип сделки. И от самото начало разбрали, че идеите им се покриват 100%. Изчистването на параметрите на партньорството им отнело около година.

Добавка за наемателите наGTC

От GTC казват, че със споделените офис пространства отговарят на търсенето на наемателите за повече гъвкавост при наемането на площи.

Зив Гиги обясни, че пандемията е направила наемателите по-предпазливи по отношение на разширяването си, тъй като развитието на бизнеса е станало по-непредвидимо. С новата опция те получават възможност да наемат допълнителни площи в същите сгради, в които са офисите им, с по-краткосрочни договори и по-малки инвестиции от своя страна.

По негово наблюдение е тенденция големите международни наематели да търсят именно площи в споделени офиси, когато отварят нови отдели в България. При ново звено е трудно да се предвиди какви точно площи ще са необходими, защото и броят на новите служители на дългосрочни договори се определя в хода на времето, обясни той.

Betahaus се разширява към големи клиенти

За betahause сделката с GTC означава разрастване в бизнес сгради клас А и разширяване на площите с близо две трети до малко над 5000 кв.м. В момента компанията има споделени работни пространства на ул. "Шипка 6" и на площад "Славейков" с обща площ 1800 кв.м. Средната заетост на двете локации е постоянна и е над 95%, като повечето обитатели са от дигиталната сфера, обясниха от betahaus.

Партньорството дава възможност на оператора да се доближи до големите компании и корпорациите, при които след пандемията се наблюдава нараснало търсене гъвкави решения. "Ако в големите офис сгради договорите са доста обвързващи и с голяма продължителност, при нас са месечни и с отворен край", отбелязват от компанията. Практиката им напоследък обаче подсказала, че "клиенти предпочитат средносрочна сигурност от между 6 и 12 месеца, което им дава възможност да планират разходи".

"Всеки betahaus обитател, независимо от плана и локацията, на която е основно базиран, има достъп до всички betahaus локации", твърдят те. От GTC също казват, че услугата е отворена и за индивидуални наематели, които търсят по-малки офис площи в приятна бизнес атмосфера.

Надграждане на coworking модела

От betahaus обясняват, че новият сегмент не е довел до съществени промени във видовете работни пространства, които предоставят, като спецификата е, че на новите локации фокусът пада повече върху обзаведените собствени офиси.

Като плюс от присъствието в офис сграда клас А посочват цялостната инфраструктура и подреденост и професионалния подход при достъпа, системите, сигурността.

Казват, че в голяма степен запазват досегашния си модел и тарифните си планове, като ще надграждат. Ще добавят например софтуерно решение, което дава възможност на големите компании, които искат да ползват офиса си на ротационен принцип, да следят в реално време свободните места и хората да отбелязват кога ще присъстват.

Цените в новите сгради клас А ще са по-високи, отколкото в старите. Освен това от началото на 2023 г. компанията ще увеличи сегашните цени на услугите си с 15-16%, както обясняват - в отговор на динамичната икономическа обстановка, ръста на оперативните им разходи и инфлацията. Тарифите не са променяни от началото на 2019 г. Цените сега тръгват от 40 лева на ден до 400 лева на месец за фиксирано място на споделено бюро и 500 лева на месец за самостоятелен офис.

Прикачен файл

Все още няма коментари
Нов коментар