🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Банка нае офис в "Мегапарк", сервизиран от MyFlex

Договорът е най-големият по рода си в София, казват от "Фортън", чието дъщерно дружество е "Май Флекс"

MyFlex дебютира на пазара през май тази година като оператор на офис площи
MyFlex дебютира на пазара през май тази година като оператор на офис площи
MyFlex дебютира на пазара през май тази година като оператор на офис площи
MyFlex дебютира на пазара през май тази година като оператор на офис площи
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Темата накратко
  • Банката е прибегнала до подобно решение, защото ще ремонтира своята централа.
  • С новия договор усвоените площи от MyFlex в "Мегапарк" вече стават над 5500 кв.м.
  • Коуъркинг площите и сервизираните офиси се превръщат в желан елемент от микса на големите бизнес сгради.

Концепцията за сервизираните офиси вече намира и големи корпоративни клиенти. От MyFlex, бранда за коуъркинг и сервизирани офиси на Forton ("Фортън"), обявиха, че са подписали най-големия договор за сервизиран офис в София. Клиентът им е водеща банка, чието име не се споменава. Тя ще ползва около 300 работни места на площ 3000 кв.м в бизнес сградата "Мегапарк" на бул. "Цариградско шосе". Банката е прибегнала до подобно решение, защото ще ремонтира своята централа и са й необходими допълнителни площи, се разбира от съобщението.

Според източници от пазара най-вероятно става дума за Пощенска банка, чиято централа от години е на "Околовръстен път" 260. Попитани от "Капитал", от банката не коментираха.

"Радвам се, че успяхме да изработим и предложим решение, което отговаря на всички оперативни и специфични нужди на клиента в рамките на заложените от него срокове. Става въпрос за корпоративен наемател с високи изисквания, който търси най-добрия начин да осигури удобства и подходяща работна среда за служителите си", коментира Красимир Петров, мениджър "Управление на имоти и активи" в C&W Forton.

MyFlex и "Мегапарк"

MyFlex дебютира на пазара през май тази година с 2500 кв. метра коуъркинг пространство и сервизирани офиси в "Мегапарк". Това беше показателно за нова тенденция на пазар, на който коуъркингите са предимно на самостоятелни и нестандартни локации и са ориентирани към фрилансъри, малки и средни фирми и компании, навлизащи на пазара. В случая пространството е в голяма традиционна офис сграда, което дава заявка за разширяване кръга от клиенти в посока на големи бизнеси и корпорации. "Сега коуъркинг площите и сервизираните офиси се превръщат в желан елемент от микса на големите бизнес сгради и бизнес зони", отбелязва Красимир Петров.

С новия договор усвоените площи от MyFlex в "Мегапарк" вече стават над 5500 кв.м. Самата сграда е 17-етажна с отдаваема площ 48 хил. кв.м и е собственост на Lion's Head. Площта, която сега ще ползва банката, се оказала свободна след свиване на площите на съществуващ наемател.

Lion's Head е компания за инвестиции в офис сгради в Централна и Източна Европа на българската група за недвижими имоти AG Capital и ЮАР-ската група за финансови услуги Old Mutual. В портфолиото на Lion's Head имат пет сгради, три от които в Букурещ, а в София освен "Мегапарк" е собственик и на "Полиграфия офис център".

Оператор на офис площи

"Фортън", която също е компания от групата AG Capital, развива услугата оператор на офис площи чрез дъщерното си дружество "Май Флекс". "Ние не наемаме, а оперираме и ползваме помещенията, които развиваме като сервизирани офиси. При този модел собственикът довършва съответната квадратура в съответствие с изискванията на оператора. Така клиентът все едно наема етаж от офис с тази разлика, че условията са по-гъвкави и ползва допълнителни услуги", обяснява Красимир Петров. Обикновено този тип клиенти най-често търсят обзаведен и обслужен офис, където операторът им предоставя цялостен пакет от услуги, необходими за протичане на нормален работен процес. По този начин не се налага те да отделят ценни вътрешни ресурси за тези дейности. В допълнение, служителите се привлечени от разнообразната социална среда в общите зони и коуъркинг пространствата, добавя той.

Приходите се разпределят под някаква форма между наемодателя и оператора, като за наемодателя това е възможност да получи повече, отколкото при класическия наем. Възможно е на финала наемният договор да се окаже и по-дълъг от стандартните за пазара пет години, но фиксираната част от него е по-кратка, като впоследствие има възможност за подновявания.

"Амбицията ни е не само да налагаме бранда MyFlex, но и той да се разраства с нови площи и локации в София и в страната", казва Явор Костов, управляващ партньор в C&W Forton. И добавя, че следят внимателно нарастващата нужда на бизнеса от гъвкави офис решения и вярват, че тя ще продължи да се увеличава в дългосрочен план.

Според източници от пазара Forton са в преговори с още две офис сгради извън портфолиото на AG Capital за предоставяне на услугите на MyFlex като оператор на площи.

Сервизираните офиси не са нова концепция за българския пазар. От 10-15 години подобна услуга се предоставя от Regus. Сервизирани офиси ползват наемателите на Campus X. Sterling Serviced Office Group също предлага в Serdika Offices. Големи клиенти има и в Office X. Досегашната практика обаче е тази услуга да се ползва предимно от малки и средни компании - рядко за повече от 100 души. Сделката в случая е с голям корпоративен клиент и за над 300 работни места, което показва, че услугата има потенциала да разшири периметъра на клиентите си.

Все още няма коментари
Нов коментар