Къде нощуват дигиталните номади

Концепцията за споделено настаняване набира скорост в столицата и извън нея

След появата на пространства за споделена работа, в страната започва да набира скорост и концепцията за споделено живеене - coliving
След появата на пространства за споделена работа, в страната започва да набира скорост и концепцията за споделено живеене - coliving
След появата на пространства за споделена работа, в страната започва да набира скорост и концепцията за споделено живеене - coliving    ©  Цветелина Белутова
След появата на пространства за споделена работа, в страната започва да набира скорост и концепцията за споделено живеене - coliving    ©  Цветелина Белутова
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

В София, а и в други големи градове в България, през последните няколко години отвориха немалко coworking места - споделени офис пространства, в които дигитални номади, стартиращи компании, а вече и служители на големи корпорации, могат да работят срещу дневна или месечна такса. Преди пандемията бизнесът изглеждаше по-скоро нишов, предназначен най-вече за чужденци, които живеят в страната, но работят в чужда компания или малки екипи на стартиращи компании, които не могат да си позволят наем на цяло помещение. Все повече българи - хора и компании, обаче търсят гъвкавост, която работата онлайн им позволява, а достъпните условия в страната спрямо тези в Западна Европа привличат вълни от дигитални номади от чужбина, които търсят спокойствие в местните планински курорти и по Черноморието.

С бума в търсенето на coworking пространства съвсем естествено идва и въпросът къде да спят работещите в тях хора. Решение предлагат така наречените coliving места, които позволяват отсядане за по-дълъг период от време и срещу месечна такса предоставят не само стая, но и работно място, бърз интернет и възможност за социализиране с други номади.

В столицата вече има играчи, които предлагат услугата. Eдин от тях е веригата за coworking офиси Networking, която има набор от студиа, чийто месечен наем включва и безплатен достъп до всички локации за споделена работа на Networking.

Отскоро обаче на пазара се появяват проекти, изцяло фокусирани над концепцията за споделено живеене. Такива има в София, но, изглежда, набират популярност и извън градовете, далеч от трафика и шума.

В града: WorkNomads Lab Hotel



На мястото на бившия хотел Suite на строителната компания НИКМИ в "Студентски град" вече се помещава временният дом за дигитални номади WorkNomads Lab Hotel. Концепцията е 3 в 1 - предлагат се опции за coworking, coliving и по-кратко хотелско отсядане. Основната му цел е да приютява служителите, работещи за дигиталната компания WorkNomads, но предлага възможност и за краткосрочно и дългосрочно отсядане на други клиенти. Хотелската част разполага със 120 стаи, общи кухни, перални помещения, фитнес център, безплатен паркинг със 100 паркоместа и други. В цената за отсядане е включен и постоянен достъп до пространство за споделена работа.

За служители на компанията и други

WorkNomads работи през българското дружество "УоркНомадс", което наема дистанционни работници в сферата на софтуерното инженерство, маркетинг и дизайн и бизнес девелопмент и им осигурява престой в хотела си WorkNomads Lab, докато работят по международни проекти. "Даваме възможност и на други дигитални номади, които не са наши служители, също да се възползват от нашата WorkNomads концепция", разказва за услугата Гергана Мановски, бранд мениджър на компанията.

Посетителите на WorkNomads Lab Hotel, който след едногодишен ремонт официално отваря в началото на 2023 г., могат да изберат дължината на престоя си, като цената на нощувка при краткосрочен престой започва от 71 евро, а месечната такса варира спрямо размера на стаята. Предлагат се три варианта на големина на стаи: Tepee (20 кв.м), Igloo (40 кв.м) и Yurt (60 кв.м), за които месечната coliving тарифа стартира от 660 евро, или около 22 евро на нощувка.



Нощувай в София или Бали

"Клиентите ни могат да закупят и пакет от 30, 60 и 90 нощувки като част от услугата ни Destination Deal Program и да използват нощувките си в една от четирите ни дестинации - България, Бали, Колумбия или Тайланд. Цената е фиксирана независимо от локацията, която избират", обяснява Мановски.

Освен престой в хотела WN Lab Hotel цели да предостави на посетителите си и възможности за социализиране с останалите пребиваващи чрез седмични събития. На последния етаж на сградата има кино салон, в който прожекциите избират самите гости. А за тези, които не искат да готвят сами, на помощ идва ресторантът The Hut, който приема поръчки онлайн.

www.worknomadslabhotel.com

На морето: Burgas Coliving



През последните няколко години, и най-вече след пандемичната 2020 г., на Южното Черноморие се появиха немалко опции за coworking, предлагащи възможност за работа в прохладно пространство на фона на лятната жега, бърз интернет и тишина за тези, които искат да работят дистанционно от морето. Катя Димитрова и Антон Пенчев, които дотогава нямат никакъв опит в хотелиерството, но за сметка на това обичат пътуването и срещите с нови хора, решават да допълнят местната екосистема с проект, който освен място за споделена работа, предлага на дигиталните номади и отсядане. Така след дълъг ремонт през юни 2022 г. в бившите сгради на почивна станция "Бургаски минерални бани" отваря врати Burgas Coliving - пространство за дистанционна работа и нощуване с капацитет до 20 души.

Отивам на workation

Посещаемостта в Burgas Coliving е сезонна, като най-много клиенти има в периода май - септември, разказва Димитрова. От услугата се възползват предимно дигитални номади, а голям процент от тях са чужденци, които комбинират работата с почивка на море. "Посетителите ни са от Европа, но също и САЩ, Канада, Мексико, Колумбия", обяснява още тя.



По професионален опит посетителите варират: "Някои са предприемачи, други - фрилансъри, трети са наети от компании, позволяващи на служителите си да работят отдалечено. Приютявали сме ИТ специалисти, учители, архитекти, проджект мениджъри, артисти, маркетолози и други", казват от Burgas Coliving. А освен единични посетители и двойки пространството целогодишно използват и цели екипи на компании, които искат да разнообразят и изнесат офиса си за седмица-две или да провеждат обучения.

Колко струва да работиш от Бургас

Посетителите на Burgas Coliving могат да отседнат там за период от минимум седем нощувки, като досега средното посещение трае около четири седмици. Предлагат се стаи с отделен санитарен възел и такива със споделена баня и тоалетна, като цените за нощувка са драстично по-ниски при отсядане за период, по-дълъг от месец - при престой под 1 месец една нощувка в стая със собствена баня излиза 45 евро, а нощувка в същата при престой над 1 месец пада до 33.75 евро.

"Ценовата ни политика поощрява по-дълъг престой, който пък позволява на гостите да се опознаят и да създадем една общност", казва Димитрова. По време на отсядането си посетителите на Burgas Coliving и техните домашни любимци могат да се възползват от външни и вътрешни работни места, обща кухня и трапезария, стая за игри и няколко спортни помещения.

В планината: Coliving Semkovo



Едно по-различно предложение за дигитални номади предлага проектът на Матиас Цайтлер Coliving Semkovo, който трансформира бившия хотел "Рила" в ски курорта Семково в пространство за споделено настаняване. Ремонтът на хотела, който е 16 700 кв.м, тепърва предстои. Планът е след завършването му да има 200 апартамента за престой, от тях поне 125 да са за продан, а останалите да се отдават под наем. Цените варират спрямо размера на апартамента, като започват от 15 000 евро за неремонтирано студио с размер 20 кв.м и включват достъп до общите части в обекта, включително работни пространства, зали за срещи, общи кухни и трапезарии, басейн и други. Апартаментите са с размер до 60 кв.м (на цена от 35 000 евро) и имат собствени санитарни възли и кухни.

Купи си имот

"Концепцията на Coliving Semkovo е да създаде общност за дигитални номади и дистанционни работници, предлагайки място, където да се съберат, да сътрудничат и да живеят по-пълноценен живот сред природата", разказва за проекта Цайтлер, който има опит в сектора за споделена работа като основател на Coworking Bansko. Ремонтът на сградата ще започне едва след като 125 купувачи поемат ангажимент за покупка на апартамент, с което всеки от тях ще стане част от кооператива (управляващ разходите за общи пространства, решения по ремонта и други), както обикновено работи груповото финансиране.

Към края на февруари купувачите са 68 - хора, заплатили първоначална такса от 600 евро, а планът е до лятото на 2023 г. да започнат ремонтните дейности. Собствениците на апартаменти ще могат да ги отдават под наем срещу месечна такса минимум 500 евро, от които 300 ще отиват директно в кооперативата и ще покриват разходите на сградата, а останалите 200 ще остават за тях. От поелите ангажимент досега 30% са българи, а останалите са предимно германци, англичани и американци.



Само за възрастни

Възрастовият диапазон на купувачите е между 25 и 45 години, а в сайта на проекта се споменава, че комплексът е предназначен изцяло за възрастни. "Собствениците на апартаменти в Coliving Semkovo са дигитални номади, които търсят живот в общност със сходни интереси", казва Цайтлер. "Проектът е предназначен за хора, които искат да избягат от града и да се свържат с природата, като същевременно имат достъп до високотехнологични удобства и общност с подобни интереси."
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    zelenizemliani avatar :-|
    Светла Балканска

    За да напишеш следното изречение, трябва наистина да нямаш никаква идея за това какво пишеш: "Преди пандемията бизнесът изглеждаше по-скоро нишов, предназначен най-вече за чужденци, които живеят в страната, но работят в чужда компания или малки екипи на стартиращи компании, които не могат да си позволят наем на цяло помещение." Как coworking пространствата били нишов бизнес, та още преди пандемията те коренно промениха пазара и изобщо лицето на София. Може ли такава некомпетентност или авторът не живее в столицата?

    Нередност?
Нов коментар