IT съкращенията са последният удар по офис наемодателите

Намаленията на заетите в технологичните компании ще притиснат сектора на търговските имоти

Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Неотдавна технологичните гиганти харчеха за луксозни офиси, за да привлекат таланти. Парите се движеха и набирането на персонал беше в разгара си. Дори когато пандемията принуди програмистите и софтуерните инженери да работят дистанционно, технологичните гиганти харчеха за луксозни работни места. Google изгражда обширен комплекс в Лондон с 25-метров плувен басейн и писта за бягане на покрива, който трябва да бъде открит през 2024 г., като същевременно отделя 1 млрд. долара за друга сграда в града. Amazon заяви, че ще прибави център за кучета и туристическа пътека в новия си комплекс в Арлингтън, Вирджиния. През двете години до март други технологични компании в САЩ и Канада добавиха достатъчно офис пространство, за да запълнят Емпайър стейт билдинг повече от 20 пъти.

Лесна мишена

Тъй като рецесията наближава и компаниите затягат коланите си, излишните офис пространства стават лесна мишена. Това е особено валидно за технологичния сектор, който масово съкращава служители. Според Layoffs.fyi, уебсайт за данни за работни места, технологичните фирми по света са обявили съкращения на 150 хил. души досега през тази година. На 13 декември Amazon отложи стартовите дати за завършилите, които трябваше да започнат работа през май, до края на 2023 г. Лошите новини за технологичните служители са и лоши новини за технологичните наемодатели.

Meta (която е съкратила 13% от работната си сила) се отказа от плановете си да се разшири в Ню Йорк. Така постъпи и Amazon, която също замрази стоежа на шест нови сгради в щатите Тенеси и Вашингтон. Snap, която уволни една пета от работниците си, затвори за постоянно офиса си в Сан Франциско. Съобщава се, че Twitter е спрял да плаща наем. Netflix, Lyft и Salesforce наред с други компании, намаляващи броя на служителите си, се опитват да отдадат за пренаемане ненужните имоти. Всичко това означава много свободни бюра. От началото на 2020 г. наличните площи за пренаемане на 30-те най-големи технологични пазара в Америка са се увеличили повече от два пъти (виж графиката) до рекордните 12 млн. кв. фута (13 млн. кв.м).

Край на разрастването на офисите

Това слага край на десетилетното разрастване на офисите. От 2010 г. технологичните фирми са придобили повече офис пространство от всеки друг сектор, като на тях се падат 17.5% от лизинговата дейност в Америка. През 2021 г. една пета от всички наети офис пространства бяха заети от технологичните компании. Технологичните гиганти подписаха повече от една трета от най-големите договори за наем по площ за миналата година.

А за наемодателите има повече притеснения от това, че нервните технологични любимци се отдръпват. Последствията от свиващия се технологичен сектор ще засегнат икономиката като цяло, а като следствие от това и търсенето на всякакъв вид офиси. Анализ на 11 млн. американски работници, проведен от Енрико Морети от Калифорнийския университет - Бъркли, показва, че за всяко ново високотехнологично работно място в даден град се създават две добре платени професионални позиции извън индустрията. Градовете, където има бум на технологичните работни места, създават други професионални позиции с двойно по-висок темп от националния.

Технологичният проблем на сектора за недвижими имоти задълбочава едно фундаментално заболяване. Дори когато много хора се стичат към оживените ресторанти, концерти и други обществени места, компаниите все още се питат дали животът в офисите ще се върне към нещо, наподобяващо нормалния отпреди пандемията. В началото на локдауните някои твърдяха, че дистанционната работа ще намали за постоянно имотните нужди на компаниите. Други вярваха, че животът в офиса в крайна сметка ще се завърне. След повече от две години доказателствата сочат, че дистанционната работа е тук, за да остане. Много офис сгради в Ню Йорк, Сан Франциско и други градове остават призрачно тихи - около един от всеки пет офиса в страната е празен.

Дългосрочните лизинги задължаваха фирмите да поддържат офисите си, дори когато те бяха опразнени. Рекорден брой договори за наем са на път да изтекат, предоставяйки възможност за намаляване на нежеланите площи. Според консултантската компания в имотния сектор JLL през 2022 г. на пазара в Америка ще излязат 243 млн. кв. фута, което се равнява на повече от един на всеки десет наети офиса. До 2025 г. предстои да бъдат подновени още 650 млн. - повече от всички офис площи в Манхатън. Освен ако икономиката не се възстанови по впечатляващ начин и бизнесите не се откажат от работата от вкъщи, наемодателите ще останат с твърде много свободно пространство, за да се чувстват комфортно.

2023, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    inikolaev avatar :-|
    inikolaev
    • + 2

    Америка е неоспорим фактор, но не отразява ситуацията в целия свят

    Нередност?
Нов коментар