🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Хибридният модел на работа ще доведе до рекордно празни офиси в САЩ през 2030 г.

Очаква се поне 102 млн. кв.м да останат празни благодарение на работата от вкъщи

Общата стойност на продадени офиси за изминалата година също се понижава до 86 млрд. долара през 2022 г., което е намаление с 30 млрд. в сравнение с предходната година
Общата стойност на продадени офиси за изминалата година също се понижава до 86 млрд. долара през 2022 г., което е намаление с 30 млрд. в сравнение с предходната година
Общата стойност на продадени офиси за изминалата година също се понижава до 86 млрд. долара през 2022 г., което е намаление с 30 млрд. в сравнение с предходната година    ©  Reuters
Общата стойност на продадени офиси за изминалата година също се понижава до 86 млрд. долара през 2022 г., което е намаление с 30 млрд. в сравнение с предходната година    ©  Reuters
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Темата накратко
  • Все повече компании в САЩ се отказват от наемането или купуването на големи работни площи.
  • Свободните офис площи в страната са 16.5% в края на 2022 г., което е с 90 базисни пункта повече в сравнение с преди година.
  • Голяма част от сегашните офис пространства се нуждаят от ремонт.

Пандемията промени много аспекти от живота, но една от най-трайните е начинът на работа за голяма част от компаниите. Месеците, в които всички бяха затворени по домовете, показаха, че присъствието в офиса не е задължително за определени сектори. Това доведе до началото на процес, при който редица компании започнаха да се отказват от наемането на огромни работни площи и вместо това насърчават хибридния модел на работа. При него няколко дни се работи от офиса, а няколко от вкъщи.

Проучване на консултантската компания за търговски имоти Cushman & Wakefield установява, че поне 30 млн. кв.м офис площи ще бъдат съкратени чрез хибридна или дистанционна работа до края на десетилетието в САЩ. За сравнение - това приблизително се равнява на цялата работна площ в района на Вашингтон. Освен това в допълнение още 69 млн. кв.м офис пространство се класифицира като "нормално или естествено" свободно място.

Анализът на консултантската компания също така открива, че голяма част от сегашните офиси в САЩ се нуждаят и от сериозни реновации. Приблизително една четвърт от офис пространството в страната вече се класифицира като "нежелателно", а други 60% са изложени на риск от остаряване и може да изискват "значителни инвестиции" или за надграждане, или за пренасочване за други цели.

"Остаряването е нещо като дума на деня в момента", казва пред Financial Times Андрю Макдоналд, президент на Cushman, наричайки доклада потвърждение за "може би инфлексна точка". Прогнозата е забележителна както заради мащаба на констатациите, така и поради факта, че е извършена от един от водещите играчи в сектора на търговските имоти, отбелязва британското издание.

Едва една трета от договорите за наем на офиси, които трябва да изтекат между 2020 г. и 2030 г., вече не са валидни, което означава, че наемодателите могат да намерят все по-голям брой наематели, които съкращават офисите си или напускат напълно сградите през следващите години. Въпреки че американският пазар на труда е стабилен в последните месеци, дългогодишната връзка между растежа на работните места и търсенето на офис площи от компаниите е "нарушена", смята главният икономист на Cushman Кевин Торп. "Тенденцията е низходяща, въпреки че мащабът на низходящото изместване все още се променя", обяснява експертът.

"Мисля, че можете да приемете, че петък е мъртъв завинаги... Понеделник е почти мъртъв."

Стивън Рот, главен изпълнителен директор на Vornado Realty Trust

Констатациите на компанията отразяват все по-широко споделяното мнение сред строителните предприемачи, че нарастващите лихвени проценти увеличават предизвикателствата. По време на разговор за финансовите резултати по-рано през месеца Стивън Рот, главен изпълнителен директор на Vornado Realty Trust, призна, че хибридната работа няма да бъде мимолетно явление, като каза на анализаторите: "Мисля, че можете да приемете, че петък е мъртъв завинаги... Понеделник е почти мъртъв."

Пазарните данни съответстват на изследването

Данните от пазара на офис пространства зад океана потвърждават анализа на Cushman. Той завършва 2022 г. с нарастващи свободни работни места, докато средната цена на предлагано помещение в САЩ е намаляла с 0.7% на годишна база. Свободните офис площи в страната са 16.5%, което е с 90 базисни пункта повече в сравнение с преди година. Общо над 12.5 млн. кв.м офис пространства са били в процес на изграждане в края на годината, като други 24 млн. са планирани. Общата стойност на продадени офиси за изминалата година също се понижава до 86 млрд. долара през 2022 г., което е намаление с 30 млрд. в сравнение с предходната година.

Все още няма коментари
Нов коментар