Данъчната оценка на жилищата ще се вдигне значително от 2024 г. (обновена)

Предложението е на общините и сега е влязло в проектозакон на правителството. Автоматично ще скочат данък сгради и разходите по покупка на жилище

В големите областни градове данъчните оценки могат да се индексират с между 20 и 30%, съдейки по последните данни на НСИ за промяната на цените на жилищата
В големите областни градове данъчните оценки могат да се индексират с между 20 и 30%, съдейки по последните данни на НСИ за промяната на цените на жилищата
В големите областни градове данъчните оценки могат да се индексират с между 20 и 30%, съдейки по последните данни на НСИ за промяната на цените на жилищата    ©  Цветелина Белутова
В големите областни градове данъчните оценки могат да се индексират с между 20 и 30%, съдейки по последните данни на НСИ за промяната на цените на жилищата    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Данък сгради ще се повиши в много общини от началото на 2025 г. заради увеличение на данъчните оценки на имотите. В някои градове скокът ще е с до 30%, ако бъдат приети предложените от правителството и Националното сдружение на общините (НСОРБ) промени в Закона за местните данъци и такси. Целият пакет данъчни закони вече е на сайта на парламента, като очакванията са депутатите да започнат да ги гласуват до края на седмицата. А новото там е, че се предлага заведенията да запазят ДДС привилегията си още една година.

С промените в ЗМДТ се предлага размерът на данък сгради да може да се диференцира от общините по населени места, по зони в тях или по вид на имотите. Второ - общините да могат да променят данъчните оценки на жилищата на всеки две години в зависимост от състоянието на пазара на имоти.

От НСОРБ казват за "Дневник", че тези промени ще позволят през 2024 година да се направи задълбочен анализ и същински промени в Закона за местните данъци и такси, така че от 2025 общините да могат да актуализират два от общо седемте компонента на формулата за определяне на данъчната оценка на недвижимите имоти. Т.е. - промяната няма да се усети от догодина, а от 2025 г. и евентуално тогава някои собственици на имоти ще дължат и по-висок данък за тях.

Според сдружението са неоснователни и опасенията, че заради очакваното повишение на данъчната оценка на сградите ще се повиши и такса "Смет". Причината е, че от 2025 г. се преминава към новия начин на определяне на таксата за битови отпадъци на количество. Оттогава влиза в сила забраната за ползване на данъчната оценка като основа за определяне на дължимата такса.

Връзването със статистиката ще доведе до по-високи данък сгради и такса смет в големите и курортните градове, където през последните години цените на имотите вървяха нагоре, а данъчната им оценка стои непокътната и в много случаи е в пъти по-ниска от продажната. Освен това ще се увеличат и разходите при покупко-продажба на имоти в случаите, в които сделките се изповядват на данъчна оценка, за да се спести дължимият данък.

В момента на много места данъчните оценки са в пъти по-ниски от пазарната цена. Затова при сделки с жилища често се декларира данъчната оценка вместо пазарната цена, за да се спестят данъци и такси. Общините обаче рядко променят оценките, за да не разгневят данъкоплатците. Сега те ще имат свобода да ги актуализират, като за да няма шокове, местните власти могат да намалят промилите за данък сгради.

Една формула с много неизвестни за имотите

Сега се предлага т.нар. базисна данъчна стойност, която е част от формулата за изчисляване на данъчната оценка на жилищата, да се увеличава в съответствие с пазарния ръст на цените на имотите. Това ще се случва, като в сметките се включи индексът на НСИ за цените на жилищата. В момента информацията на сайта на статистиката е само по области и за шестте най-големи града в страната.

Проектът предвижда, ако ръстът на цените на жилищата общо за последните две години надхвърля 10%, да се прави индексация на данъчната оценка. Тя се определя по формула, в която се включват коефициенти за местоположението на имота, инфраструктурата, годините на сградата и др., както и базисна данъчна стойност. Дори всички други компоненти да останат непроменени, ако базисната данъчна стойност се преизчисли, то в големите областни градове данъчните оценки могат да се индексират с между 20 и 30%, съдейки по последните данни на НСИ за промяната на цените на жилищата за последните две години.

В София например данък сгради е 1.875 промила (хилядни) от данъчната оценка. Така за жилище в столицата с данъчна оценка от 100 хил. лв. сега се плаща данък около 187 лв. По новата формула той може да се вдигне с около 55 лв. Ако жилището е основно, както и досега остава отстъпката от 50% от сумата.

Самият размер на местния данък се определя от общинските съвети и може да варира от 0.1 до 4.5 на хиляда върху данъчната оценка на недвижимия имот. Така че при корекция на ставките от тяхна страна реалното увеличение на данъка, който домакинствата ще плащат, може да се окаже по-голямо или пък по-малко.

От текстовете обаче не става ясно данните на НСИ за кой точно период ще се използват при индексацията. Част от останалите коефициенти във формулата също ще подлежат на промени, но те също зависят от местната власт.

Предлага се и ежегодно да се актуализира данъчната оценка на земеделски земи с коефициент, "равен на отчетеното от Националния статистически институт изменение на средните цени на сделките със земеделска земя за страната".

Заведенията остават на 9% ДДС

Мачът между правителството и собствениците на заведения изглежда все повече като свирен. Във внесения в парламента проект на Закона за ДДС изрично е посочено, че те ще дължат 9% ДДС до края на следващата година. За сметка на това ще се изисква, ако ползват система за управление на бизнеса тип СУПТО, тя да е одобрена от НАП.

Така единствените сектори, на които ДДС ставката се връща на предковидни нива, т.е. 20%, са туроператорите и фитнесите. Вероятно просто защото не могат да се организират да протестират и нямат солиден гръб в лицето на Бойко Борисов и Делян Пеевски. Още когато Министерството на финансите обяви пакета с предложения за промени в данъчните закони за 2024 г., в които се предвиждаше от 1 януари заведенията да минат на 20% ДДС, лидерът на ГЕРБ и санкционираният по "Магнитски" депутат дадоха да се разбере, че няма да подкрепят това.

Има и още една промяна, която касае ресторантьорския бранш - предлага се всички заведения с оборот до 100 хил. лв. да плащат патентен данък на общините вместо данък печалба. Ако обаче надхвърлят прага от 100 хил. лв., са длъжни да се регистрират по ДДС и тогава вече ще минат на облагане по ЗКПО. Според данъчен консултант на повечето заведения им е по-изгодно да са по ДДС, защото заради ниската ставка са на постоянен режим на възстановяване. А начинът да избегнат патентния данък е, като се регистрират доброволно по ДДС.

Проектозаконът за ДДС е обрасъл с още няколко промени. Според една от тях прагът за регистрация ще се увеличи до 166 хил. лв. от 1 януари 2025 г., като това е изискване по евродиректива.
6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 3
    gsu011099678 avatar :-|
    nqmadatikaja
    • - 1
    • + 1

    От някъде трябва да се пълна хазната..

    Нередност?
  • 4
    gsu011099678 avatar :-|
    nqmadatikaja
    • - 1
    • + 1

    Да го д***т бедните е положението

    Нередност?
  • 5
    nikaz avatar :-|
    Nikaz
    • - 2
    • + 6

    Данъците за жилища, особено когато не са основно жилище трябва да се вдигнат значително. Само така можем да се преборим с феномена на необитаемите имоти. Тая глупост - "купи един апартамент, той ни яде, ни пие" трябва да спре. Жилищата трябва да ядат да пият и на почивка да ходят. Имотите трябва да се ползват, дали ще се дават под наем или собственика ще си живее в тях няма значение, но заключени апартаменти на шпакловка и замазка, които седят с години създават само проблеми.

    Нередност?
  • 6
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 2

    До коментар [#5] от "Nikaz":

    Няма такова нещо - ноосновно жилище. Всички трябва да се облагат еднакво. Трябва и още нещо да се направи за жилищата с много собственици - да се задължат всички собственици да събират средства за поддръжка. Така както е например в Германия. Даже може на база тия задължения, да може да се отпуска кредит за саниране и с част от тези вноски да се погасява кредита. А не да се чака "безплатно" саниране, платено от останалите данъкоплатци.

    Нередност?
Нов коментар