🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Организация ще обследва сгради, обновени по програмата за саниране

Алиансът за висока строителна култура излезе с предложения за подобряване на резултатите от програмата.

Според АВСК средствата, вложени за саниране на сгради не са използвани по оптимален начин.
Според АВСК средствата, вложени за саниране на сгради не са използвани по оптимален начин.
Според АВСК средствата, вложени за саниране на сгради не са използвани по оптимален начин.    ©  Цветелина Белутова
Според АВСК средствата, вложени за саниране на сгради не са използвани по оптимален начин.    ©  Цветелина Белутова
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Темата накратко
  • Собствениците ще са по-мотивирани да кандидатстват за саниране, ако могат да ползват безлихвени кредити с размера на самоучастието.
  • Размерът на субсидията трябва да е обвързан с постигнатата енергийна ефективност, за разходите трябва да се поддържа национална база данни.
  • Процедурите за избор на проектант и строител задължително трябва да се отделни, казват от алианса.

Процесът по планиране, организация, изпълнение и контрол на строителството не създава предпоставки за качествени резултати по националната програмата за саниране. Това заявяват от неправителствената организация "Алианс за висока строителна култура"(АВСК), след анализ на свършеното на първия й етап.

От организацията обявиха, че ще обследват безплатно десет обновени сгради. Председателят й арх. Стоян Тодоров е "убеден, че по документи всичко е перфектно", но би искал след изследвания и да се излезе със становище какво реално е свършено. Десетте сгради, които бъдат избрани между кандидатствалите собственици, ще бъдат включени като конкретни примери в доклад, който алиансът планира да изпрати до националните и европейските власти.

Проблемите

От сдружението смятат, че пълното субсидиране на първия етап от програмата е занижило очакванията и изискванията на собствениците на сградите за качеството на санирането. Според арх. Стефан Цонев настроението у хората е "за без пари - толкова". След като от Министерството на регионалното развитие в България коригираха условията и на втория етап на програмата безвъзмездната финансова помощ е намалена на 80%, интересът към нея е нисък.

От алианса отбелязват, че по общо мнение на представителите на бранша, панелните блокове, върху които най-често се прилага програмата, имат нужда от цялостно обновяване - укрепване на конструкцията, основен ремонт на ВиК и електрическата инсталация, противопожарната инсталация, вентилационната уредба, покрива и топлоизолацията."Слагане на изолация без да се провери и при нужда укрепи конструкцията на сградите е като да се "гримира мъртвец", коментира инж. Марин Гергов от Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране.

Финансирането на подготвителните дейности (обследване и проектиране) и строително-монтажните работи е било "неадекватно" смятат от алианса. Плащането е било на кв. м без да се взема предвид различната степен на амортизация на отделните сгради, отделно сроковете са твърде кратки.

От реализираните проекти 60% са тип инженеринг - строителят е възложител на проектанта, което поставя проектанта във финансова зависимост от строителя. Това създава проблеми, казва зам.- председателят на АВСК арх. Петкана Бакалова, защото проектантът не може да предложи по-скъпи материали или по-сложи проектни решения, дори и да са необходими - няма да бъде избран от възложителя. От регионалното министерство са направили препоръка на втория етап на програмата да не се ползва инженеринг. От алианса смята, че това трябва да е не препоръчително, а задължително условие."Няма как да има ефективен и качествен авторски надзор, когато процедурата е на инженеринг", казва арх. Бакалова.

Проблем не само в изпълнението на програмата за енергийна ефективност, но и в цялото българско строителство, е непълнотата в нормативната уредба - липсват стандарти за проектиране и изпълнение. Според арх. Бакалова строителният надзор в страната е чисто формален, а и не се заплаща достойно. Има липса и на квалифицирани строители. Няма ефективен застрахователен процес и финансови гаранции от страна на строителя за периода на експлоатация, а гаранционните срокове са кратки.

Предложения

От алианса вече имат готови предложения за подобряване на резултатите от програмата. Препоръчват да се организира мащабна разяснителна кампания, насочена към сдруженията на етажната собственост, да се преразгледа начинът на финансиране на обследването и проектирането и да се предоставят достатъчно време и средства за тези подготвителни дейности. Размерът на субсидията трябва да се обвърже с очакваните и постигнатите нива на енергийна ефективност, доказани с енергиен одит във фазата на експлоатация. Разходите трябва да се планират и следят чрез поддържане на национална база данни.

От организацията смятат, че собствениците може да бъдат мотивирани да кандидатстват по програмата, чрез отпускане на безлихвени кредити, който да покриват самоучастието. Процедурите за избор на проектант и строител задължително трябва да се отделни.

Препоръчва се да бъдат въведени наредби и стандарти за проектиране, изпълнение и контрол, включително и за квалификацията на строителните работници. Според алианса е нужна и законодателна реформа, свързана със застраховането в сектора и въвеждането на дигитален паспорт за всеки обект.

Целите на организацията

Алианс за висока строителна култура е организация с нестопанска цел, регистрирана през юни тази година.

Основната й цел е да работи за създаване на висока строителна култура съгласно осемте критерия, залегнали в Декларацията "Една висока строителна култура за Европа" от Давос, 2018 г. Те са свързани с управлението, функционалността, околната среда, икономиката, многообразието, съобразяването с контекста и духа на мястото, и с красотата.

Сред декларираните цели на алианса е да отстоява върховенството на закона и да участва активно в развитието на националното законодателство, да работи за укрепване на гражданското общество, частния икономически сектор и демократичните институции в страната.

Бори се също за намаляване на административната тежест върху гражданското общество и бизнеса, дигитализация и прозрачност на управлението, за свободен пазар в сектора на строителство, за дигитализация на процесите в целия жизнен цикъл на обектите и др.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    keepwalking avatar :-|
    keepwalking
    • + 3

    Слагане на изолация без да се провери и при нужда укрепи конструкцията на сградите е като да се "гримира мъртвец", коментира инж. Марин Гергов./

    Написаното е абсолютна абсолютна глупост .Как ще укрепиш конструкцията бе Ганьо ??Ше трябва да разбиваш бетона и да укрепваш металната конструкция на блоковете.
    Демек ще трябва да изкараш 2 милиона човека от къщите им.Не можеш един блок да му сложиш изолация тръгнал си да укрепваш конструкцията.По голяма простотия не бях чел.!!!
    Не може да се намерят пари за сениране ,той щял да укрепва конструкцията.Смях в залата .

    Нередност?
Нов коментар