Държавата кани във втори рунд блокове за саниране с 80% субсидия

В току-що приключилото първо кандидатстване бяха подадени проекти за 4 млрд. лв., или в пъти над бюджета. Сега се събират проекти за още едва 287 млн. лв.

Предвидения по програмата на ПВУ бюджет няма да бъде достатъчен за голяма част от нуждаещите се от саниране сгради
Предвидения по програмата на ПВУ бюджет няма да бъде достатъчен за голяма част от нуждаещите се от саниране сгради
Предвидения по програмата на ПВУ бюджет няма да бъде достатъчен за голяма част от нуждаещите се от саниране сгради    ©  Красимир Юскеселиев
Предвидения по програмата на ПВУ бюджет няма да бъде достатъчен за голяма част от нуждаещите се от саниране сгради    ©  Красимир Юскеселиев
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Сдруженията на собствениците на жилищни сгради имат малко повече от половин година, за да подготвят своите документи.
  • В първото събиране на проекти субсидията беше за 100% от разходите, във второто трябва да се осигури20% като собствено финансиране.
  • Вероятно кандидати ще са некласираните от първия рунд, които са готови да инвестират и свои пари.

Почти веднага след приключването на първата процедура за енергийно обновление на многофамилните жилищни сгради, регионалното министерство обяви и началото на второ събиране на проекти. То също е част от мярката за енергийно обновяване на многофамилни жилищни сгради по Плана за възстановяване. Но за разлика от първото приемане на проекти, сега се разпределят едва 287.5 млн. лв. и субсидията не е 100%, а 80%.

В Плана бяха заложени 1.2 млрд. лв. за жилищните сгради, а за първия етап ресорното ведомство (МРРБ) определи бюджет от 1.13 млрд. лв. По информация от МРРБ в приключилия в края на май първи етап има подадени 3068 проектни предложения за близо 4 млрд. лв. Очевидно предвидените средства ще се окажат крайно недостатъчни, особено и след предложението за прекратяване на Националната програма за енергийна ефективност, по която финансирането от 2 млрд. лв. не достигна и 52 сгради останаха без възможност за саниране.

Подготовката на документите за кандидатстване по този втори етап започна на 2 юни, а крайният срок за подаване на пълната документация е 16 януари 2024 г. В първия етап срокът беше малко повече от 5 месеца, а повечето сдружения подадоха своите документи в последния момент. Класирането се очаква да бъде готово до 2-3 месеца.

Вероятно много от отпадналите от първото кандидатстване блокове ще се окажат желаещи по втората процедура, най-малко защото са подготвени. Видимо от бюджета много малка част от тях ще имат шанс и по втория рунд.

Какви са условията сега

Съгласно насоките за кандидатстване по процедурата, които са публикувани на страницата на МРРБ и в официалната система за наблюдение ИСУН, в раздел ПВУ, процедурата е насочена отново към енергийно обновяване многофамилни жилищни сгради. Целта е подобряване на енергийните характеристики на многофамилните жилищни сгради и достигане на клас на енергопотребление "В". Запазва се и условието за достигане на 30% спестяване на първична енергия за всеки кандидатстващ обект.

Кандидатстването отново е чрез проектни предложения, които се подават през общината партньор. Допустими за участие са всички многофамилни жилищни сгради в страната, управлявани по реда на ЗУЕС и проектирани преди 26 април 1999 г.

Настоящият втори етап обаче предвижда безвъзмездната финансова помощ да е 80% от допустимите разходи. Приемането на проектни предложения ще приключи на 16 януари 2024 г.

"Сдружението на собствениците следва да осигури самоучастието си в настоящата процедура чрез собствен финансов ресурс в размер на 20% от стойността на допустимите разходи по проекта", гласят условията към публикуваната документация.

Към допустимите дейности за финансиране спадат:

  • Извършване на обследване и сертифициране за енергийна ефективност и
  • Изготвяне на обследване за установяване на техническите характеристики и на технически паспорт на сградата;
  • Изготвяне на инвестиционен проект и оценка на съответствието му съгласно ЗУТ;
  • Авторски и строителен надзор съгласно ЗУТ;
  • Изготвяне на независима експертна оценка, изготвена от сертифициран енергиен одитор след приключване на дейностите по изпълнение на СМР

Дейностите по процедурата ще се осъществяват на територията на всички 265 общини в страната, а документите за кандидатстване ще се подават отново чрез общинските или районните администрации.

Минималният размер на заявените средства по всяко проектно предложение е 50 хил. лева, а максималният не може да надхвърля 9.5 млн. лева.

Как приключи първият етап

Според публикуваната в ИСУН информация до крайният срок (31 май) са регистрирани общо 3061 заявления на сдружения на етажната собственост за близо 4 млрд. лева. Планираните 1.2 млрд. лева по цялата процедура ще стигнат за санирането на около 1000 панелни блока.

"Обща стойност на подадените заявления надхвърля няколко пъти разполагаемия бюджет", посочват МРРБ. А преди няколко дни по предложение на служебния министър на регионалното развитие Иван Шишков за обществено обсъждане беше публикувано и решение за прекратяване на Националната програма за енергийна ефективност, поради изчерпан бюджет. Там останаха нефинансирани обекти, за които според ресорния заместник министър Ангелина Бонева сега ще бъде дадена възможност за кандидатстване по втория етап на настоящата процедура. По нея обаче бюджетът е многократно по-малък в сравнение с предходния етап.

"След изтичането на крайния срок предстои оценяване и класиране на предложенията", посочват от МРРБ, което според тях ще приключи до 2-3 месеца.

Какви разходи ще се финансират по Етап II

По процедурата ще се признават разходи за подмяна на дограма (прозорци, врати, витрини и други), топлинно изолиране на външните ограждащи елементи (външни стени, покриви, подове и други), ремонт, модернизация или подмяна на амортизирани общи части на системите за отопление, охлаждане и вентилация на сградата за повишаване на енергийната ефективност, в границите на вътрешната отоплителна инсталация и без да се засягат съоръжения и арматурата, собственост на топлофикационни предприятия, реконструкция на вертикалната система за отопление в хоризонтална, ремонт или подмяна на електрическата инсталация в общите части на сградата и изпълнение на енергоспестяващо осветление в общите части, инсталиране на система за автоматизирано централизирано управление на осветлението в общите части на жилищната сграда.

Допустими са също поставяне или инсталиране на системи за оползотворяване на енергия от възобновяеми енергийни източници за енергийните потребности на сградата и батерии за съхранение на енергия, бойлери за гореща вода към общите части на системата. Предвидени като допустими са и някои строително-монтажни дейности, описани в насоките за кандидатстване по процедурата.