🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Бюлетин | Имоти и политици; Наеми по квартали в София; Нов собственик на Burgas Plaza

Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Пред вас е "брой" на специализирания бюлетин за недвижими имоти на "Капитал". Ще публикуваме съдържанието му като статия на capital.bg за лимитиран период от време. Ако искате да го получавате на мейла си, можете да се абонирате с един клик тук.

Между политиката, политиците и недвижимите имоти в последните седмици има доста допирни точки:

Депутатите Ивайло Мирчев и Надежда Йорданова (ПП-ДБ) обявиха, че са готови с текст на закон за международните ограничителни мерки. Целта му е да уреди условията за участието на България в приемането и налагането на санкции съгласно регламенти на Европейския съюз. Основната цел на законопроекта е да направи възможна конфискацията на руския лагер "Радуга" в курорта Камчия край Варна в полза на българската държава. Защо това е важно и какви са пречките пред задачата може да научите от текста "Руският лагер в Камчия - "меката сила" на Путин". Новината дойде на фона на информация, че президентът Владимир Путин е подписал указ за отпускане на средства за правна защита на недвижимите имоти на Руската федерация в чужбина, имоти на бившата Руска империя и СССР, както и за издирване на руски имоти в чужбина.

Софийският окръжен съд се произнесе, че България e собственик на около 16 хил. дка гори и земи от горския фонд в Рила, реституирани навремето на Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза. Съдът признава държавата за техен собственик по силата на действалите закони за горите, а реституцията им - като неоснователна. Съдът се произнесе по иска на държавата, внесен от МЗХ още през 2010 г. Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд, а по-късно евентуално и пред Върховния касационен съд. Делото е последно от серията съдебни спорове за имоти, върнати на Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза в периода от 2000 до 2002 г. Държавата вече си върна собствеността на дворците Саръгьол, Ситняково, Кричим и стопанството на резиденция Врана. Дворците във Врана и Царска Бистрица обаче бяха признати за собственост на двамата, тъй като навремето са финансирани с лични средства на царското семейство.

Поредицата всъщност започна с "Проблемите на "Промяната" с адрес "Чаталджа" 3". По-точно с множество въпросителни, които пораждат сделки от близкото минало с въпросния имот на сегашния финансов министър Асен Василев и на депутата Даниел Лорер от "Продължаваме промяната".

ТАКАВА НИ Е СТАТИСТИКАТА

Ипотечното кредитиране в страната бумти до степен, че БНБ обмисля да затегне жилищното кредитиране чрез мерки, насочени към клиентите. А в същото време статистиката на Агенция по вписванията показва, че едва една пета от имотните сделки в страната са с ипотечен кредит. Преди прибързано да решите, че е така, защото на пазара на имоти в страната се изливат несметни сиви капитали, прочетете и за другите по-валидни обяснения на този български феномен в анализа "Защо сделките с ипотека в България са толкова малко" на "Капитал".

За последните 30 години пазарът на недвижими имоти в страната претърпя огромно развитие. Едно нещо остава неизменно - опитваме да се ориентираме по офертните цени на имотите, защото няма достоверна и официална информация за пазарните. "Липсата на Имотен регистър е най-големият гаф в правното пространство", казва председателят на Нотариалната камара Димитър Танев, като пояснява, че такъв е предвиден от закона още преди 23 години. Новината е, че към Министерство на правосъдието има работна група по създаването му.

ИМОТ НА ФОКУС

BLD представя Aviva Living - напълно завършени и обзаведени жилища в централната част на София, с гарантирана годишна доходност 5% за първите 2 години. Aviva Living е нов инвестиционен продукт в портфолиото на компанията, насочен към хората, които влагат пари в жилища за отдаване под наем. Функционално обзаведените студиа и апартаменти в проекта се предлагат за продажба, с договор за наем и гарантиран месечен доход, а BLD поема управлението, поддръжката и отдаването на жилищата след продажбата.

НОВИНИ

Бургаската хотелиерска фамилия Караненови купи мола Burgas Plaza. Сделката се оценява на над 14 млн. евро, продавач е свързана със "С.Г. груп" компания и молът ще се ремонтира.

Ръстът на наемите в София намали сделките с индустриални имоти. Пазарът на индустриални имоти замръзна в средата на годината, но после и инвеститорите, и наемателите се активизираха.

Собственикът на Inditex купува все повече имоти заради спада в цените. Фокусът на групата на Амансио Ортега е поставен върху активи в Северна Америка и Европа.

НАХОДКИ

Три имота в центъра на София от "Имотека"

Представяме три имота за продажба в София с добро съотношение на локация, качество и цена от портфолиото на "Имотека".

Цената на кв.м за офис близо до пл. "Александър Невски" е 2465 евро. За сравнение - цените на имотите в този район се движат между 3000 и 5000 евро на кв.м. Намира се в тухлена сграда от 1938 г. с характерна архитектура, която е изцяло реновирана. От него може да се обособят два отделни имота, които да генерират висока доходност от дългосрочен наем или последваща продажба.



Напълно обзаведен двустаен апартамент, подходящ за Airbnb, в сърцето на София - до метростанция "Сердика", ул. "Съборна" и пешеходната част на бул. "Витоша", се продава за 2114 евро на кв.м. В района търсенето на жилища за краткосрочен наем или за вложение на спестявания в имот е високо. Сделките варират между 2500 и 3000 евро на кв.м.



С атрактивна цена за района е и двустаен напълно обзаведен апартамент близо до метростанция "Опълченска", подходящ за инвестиция/отдаване под наем.



ЛИЧЕН БЮДЖЕТ

Колко ще трябва да доплатите за обновяване на блока?

Средно между 5 и 10 хил. лева на апартамент ще трябва да доплатите за санирането на сградата, ако вашата е в списъка на резервите и решите да кандидатствате по втори етап на процедурата за обновяване по Националния план за възстановяване и устойчивост. В него собствените трябва да доплатят 20% от стойността на обновяването?

Повече по темата

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Минималистичното дървено бунгало на Nomad Cabins

Българска компания, която се специализира в модулно строителство, започна да произвежда фабрично дървени модулни бунгала на цени между 25 до 50 хил. евро. Първата й изцяло фабрично произведена постройка беше представена в съвместна маркетингова кампания с ИКЕА.

ДАННИ НА Ocenime.bg

Все още няма коментари
Нов коментар