Бюлетин | Защо продават новите жилища незавършени; Ръстът в цените се забавя; БНБ пак с препоръка за ипотеките

Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Пред вас е "брой" на специализирания бюлетин за недвижими имоти на "Капитал". Ще публикуваме съдържанието му като статия на capital.bg за лимитиран период от време. Ако искате да го получавате на мейла си, може да се абонирате с един клик тук.

"Ние все още рекламираме България като страната с най-ниски жилищни цени в Европа, което хем е вярно, хем е под въпрос. Навсякъде продават жилищата завършени и като чиста площ, а тук - на "шпакловка и замазка", като включваме в цената и общите части. Това прави нашите жилища с между 20 и 40% по-големи като квадратура и инвестиция за довършването". Така Христо Ангелков, управляващ партньор в Bulgaria Sotheby's International Realty, отвори една набираща скорост тема, по време на конференцията Residential Forum 2024 на "Градът Медиа груп".

Недостигът на майстори и скъпите ремонти; българите, които се завръщат от чужбина и купуват, а вероятно и изострящата се конкуренция между новите проекти, повдигат въпроса защо и строителите в България не започнат да предлагат завършен продукт. Благодарение на икономията от мащаба на тяхната дейност довършителните работи може да стават по-бързо и да излизат по-евтино за клиента, отколкото ако го прави сам.

"Стандартът "шпакловка и замазка" позволява на строителите да инкасират голяма част от общия бюджет, който купувачите са предвидили за нов дом, с удобния аргумент, че остават "само" довършителни работи и обзавеждане, които всеки може да изпълни по свой вкус. Проблемът е, че за клиентите всъщност остава най-трудната, времеемка и скъпо струваща работа", коментира в друг контекст Пламен Кралев, собственик на "Скай хоум".

От друга гледна точка: "Тъй като държавата не създава средата за жилищата, инвеститорът е принуден да я изгради сам. За да може успешно да продаде продукта си, той трябва да направи улиците, инфраструктурата, зелените площи, детските площадки. Усилията ни отиват в тази посока и ние за съжаление оставяме след това крайните купувачи да си завършат апартаментите, както искат", отбеляза на Residential Forum инж. Петко Лозанов, собственик на "Глобъл мениджмънт".

Забелязва се известно раздвижване по този въпрос. "В компанията ни всеки ден брейнстормваме дали да продължим "на шпакловка и замазка" или да направим завой и да започнем да довършваме", каза Мирослав Тошкин, управител на MD Capital. При това ги водят не толкова модните тенденции или търсенето на пазара, а съображението, че докато довършват жилищата си, новодомците съсипват общите части на сградата. Затова и някои инвеститори вече предлагат те да свършат "мокрите и мръсни дейности" (плочки, бани и пр.) на етапа между акт 15 и акт 16.

За завършване "до ключ" инвеститорите са по-предпазливи, особено тези при жилищата висок клас. Там се сблъскват с множество претенции към начина на работа и вложените материали. В резултат често сметките им не излизат, особено ако са продали на фиксирана цена. От "Скай хоум" на Пламен Кралев са намерили интересно решение на този проблем. Повече в текста "Да конфигурираш къща като автомобил".

Коментирайте

ТЕНДЕНЦИИ

Ръстът в цените на жилищата започна да се забавя

Спадът в броя на сделките с имоти, който продължава вече година и половина, доведе до плавно забавяне и на ръста на цените на жилищата. През четвъртото спрямо третото тримесечие на 2023 г. той е едва 1.2% за страната, а в София и Пловдив се наблюдава спад - съответно от 0.1% и 0.5%, сочат данни на НСИ. На годишна база също се забелязва успокояване. Ако през 2022 г. цените са нараснали с между 11.5% и 15.6% за различните тримесечия, през 2023 г. покачването вече беше между 9.2% и 10.7%. През четвъртото тримесечие на 2023 г. жилищата все пак са с 10.1% по-скъпи, отколкото през същия период на 2022 г. Още по темата

БНБ пак предупреди за рискове в жилищния сегмент

Кредитирането продължава да расте с двуцифрени темпове и цената на банковото финансиране за домакинствата намалява от началото на годината, показват паричната и лихвената статистика на БНБ към края на февруари. На този фон централната банка запази непроменено нивото на антицикличния буфер на 2%, колкото е от есента на 2023 г. Регулаторът обаче за пореден път сигнализира, че високата кредитна активност, особено по отношение на жилищните заеми, създава "предпоставки за увеличение на задлъжнялостта и акумулиране на кредитен риск в баланса на банковата система". От БНБ посочват в прессъобщение, че "в краткосрочен план вероятността за материализация на кредитния риск остава значителна", и допълват, че банките трябва да наблюдават доколко заемите са обезпечени и обслужваеми. С това БНБ подсилва допълнително заявката си от средата на януари, че обмисля макропруденциални мерки, насочени директно към потребителите, за да охлади бума в жилищното кредитиране. Засега комуникацията от БНБ е по-скоро настойчива препоръка, но може бързо да се превърне и в твърди тавани на показателите. Още по темата

Нови проекти

Green District: 500 жилища и парк върху 50 дка в "Кръстова вада". "Домекс инвест", най-големият строител на ваканционни имоти по Черноморието, навлиза във финалната фаза на софийския си проект.

Започна строителството на Gravity Homes & Living в "Камбаните". Проектът Gravity Homes & Living на инвеститора Ocean Investments се развива на площ от 110 декара в района на "Камбаните" в София. Имотите са 6 типа, а самият проект е разделен на 3 фази. Първа фаза вече започна и по информация на инвеститора има купувачи за 40% от построеното. Той изтъква като ключови за комплекса парковата среда и много широките и просторни разпределения на помещенията.

Комплекс River Park се разширява с още 42 къщи. Втората фаза на жилищния комплекс River Park, която започна в края на февруари, включва изграждането на нова алея с 42 къщи. Строителството се осъществява от "БС конструкция". От инвеститора "Недвижими имоти дивелъпмънтс" твърдят, че за повече от половината от къщите вече имат купувачи. През първата фаза на River Park бяха издигнати и продадени 110 дома.

Новини

Строителният план на София за 2024 г.: метро, площад "Св. Неделя" и бул. "Стамболийски". Списък и срокове на всички планирани ремонти и обекти за годината по квартали.

Топ 20 на най-растящите малки и средни строителни компании: Лидерът е от логистиката, влизат строители на соларни паркове и жилища.

Европейската прокуратура влезе и в поръчките за "Железница" заради източени 11 млн. лв. Според сигнал до ДАНС пари от поръчката за 185 млн. лв. са преведени до кухи компании. Основният изпълнител "Джи Пи груп" отрече да е разследвана.

Aroundtown, един от най-големите наемодатели, регистрирани на борсата в Германия, отчете загуба 2.436 млрд. евро за 2023 г. и заяви, че стойността на портфейла му от имоти може да се свие още повече, което е отражение на кризата на пазара на недвижими имоти в страната.

Събаряния на деня

Столична община започна да събаря незаконния хотел на Вълка край язовир "Искър"

Кметът на София Васил Терзиев започна принудително да събаря незаконния ловен хотел на Румен Гайтански-Вълка до язовир "Искър". ВАС разпореди това окончателно в края на януари, и тъй като "Био майнинг" на Гайтански не го направи доброволно, общината пристъпи към принудително изпълнение. Премахването на сградата беше възпрепятствано от заключена врата на ловното стопанство и препречен пикап на входа. Още по темата

Тръгна реконструкцията на стадион "Българска армия" в Борисовата градина

На 1 април започна реконструкцията на стадион "Българска армия" в Борисовата градина. Планът за управление на отпадъците предвижда около 2000 т бетон, 110 тона железа и стомана и 176 тона почва и камъни да бъдат извозени по алеята пред официалния вход на стадиона, която излиза на бул. "Драган Цанков". "Никакви други маршрути не са позволени, са обяснили от район "Средец" за "Дневник". Възложителят на реконструкцията - "Спортни имоти "Българска армия" АД, обещава да засади 300 дървета като компенсация за растителността по насипите, която неизбежно ще бъде унищожена. Още по темата

Находки: Три къщи около София от ЧСИ

Три къщи в различен стил са предложени за публична продан от частни съдебни изпълнители. Началната цена за вила от 116 кв. м върху терен от 700 кв. м в местността Ренов дол на с. Долни Пасарел е 117 801 евро.



От 233 284 евро започва наддаването за триетажна къща на стадий "груб строеж" на ул. "Иларион Макариополски" в Банкя. Сградата е 280 кв. м, а теренът й - 420 кв. м.



В Нови Искър се подава триетажна къща също от 280 кв. м върху терен от 570 кв. м с начална цена 138 785 евро.



Фалстарт: Как санирането спря, преди да тръгне

С предложението на три комисии в Народното събрание да върнат безплатното саниране секна интересът по втория етап на най-важната и с най-голям ресурс програма за гражданите по Плана за възстановяване и устойчивост. Все още няма финансов инструмент, който да подпомогне хората да намерят финансиране за своя дял. По първия етап изпълнението на проектите също се забавя, общините могат да сключват договори, но под условие. Още по темата

Данните затова колко кв.м се купуват с една брутна заплата в таблицата на ocenime.bg са коригирани на 10 април.
5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    ixq1539344004583077 avatar :-|
    Петър
    • + 3

    Според първата таблица, средната брутна заплата в София е 2800евро, а в Пловдив 1800евро. Това не е ли двойно на реалното?

    Нередност?
  • 5
    stq011168455 avatar :-P
    Ionian
    • + 2

    "Шпакловка и замазка" - звучи като име на кофти роден сериал. Но това е обощение на цялата ни държава - замазана.
    Ключовото в статията е, че реалните квадати са много по-малко - колко никой не знае докато не измери, второ реалната цена излзиа с 40% повече от обявената.
    Като се имат предвид двете и като добавим времето, най-ценният ни ресурс, който ще хабим по майстори и разправии за довършване на строежа, защото на практика се купува строеж, цената излиза не по-висока от имот на запад ами много по-висока. Имоти в южни квартали на София са съпоставими 1:1 като цена с Люксембург!!! Народе!
    Време е за регулация в сектора - реални квадрати без тераси и скосявания под 1.20м, закон за брокерите, намаляване на комисината им, истински имотен регистър с реалните цени отворен за всички. Да това са мечти, нос коро природата и пазара ще си намери начин да урегулира нещата. Брокерите ще бъдат изхвърлени от някой тех стартап, строителите ще са принудени да довършват до ключ.

    Нередност?
Нов коментар