🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Най-растящите малки и средни строителни компании: за соларни паркове, логистика и жилища

Между 3 и 22 пъти са се увеличили приходите на двадесетте строителни "гепарди" в България през 2022 г. спрямо 2021 г.

Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Темата накратко
  • Лидер на класацията е компания за индустриално-логистични паркове.
  • Средният ръст в топ 20 е пет пъти, приходите варират от 4 млн. до 48 млн. лева.
  • Седем от фирмите в класацията за 2022 г. са изпълнители по обществени поръчки.

Между 3 и 22 пъти са се увеличили приходите на двадесетте най-бързо растящи строителни компании в България през 2022 г. спрямо 2021 г. Средният ръст на топ 20 е пет пъти. Това са компании с приходи между 4.3 млн. и 47.7 млн. лева - средно за класацията 15.8 млн. лева. Служителите им са от три-четири до 103 - средно 30 души. И по трите показателя над средното за класацията се открояват по девет компании. Всички дружества са на печалба - от 240 хил. лева до 8.6 млн. лева. Едва шест от тях обаче през 2022 г. са над летвата от 1.6 млн. лева на средното ниво.

Голяма част от "гепардите" в строителството са свързани с енергетиката. Там продължава ръстът на компаниите, които изграждат фотоволтаици, регистриран и през 2021 г. Друга линия са фирми със специфична експертиза - електроинсталации, ВиК, тръбопроводи.

Новост за 2022 г. е засиленото представяне на компании, които се занимават с жилищно строителство, довършителни работи и интериорни проекти - основно във високия сегмент, което е съвсем обяснимо на фона на бума на жилищния пазар в последните години.

Седем от дружествата се появяват като изпълнители в регистъра на обществените поръчки.

Основната част от компаниите (13) са базирани в София и околностите, две в Пловдив, една в Горна Оряховица. Отдалечеността от столицата, изглежда, помага да растат на дружества от Североизточна България - в класацията има компании от Шумен, Търговище и две от Силистра. Ръстът при едната е свързан с работата й за специфичен сектор - животновъдни и птицевъдни ферми.

"Си Ти Пи инвест" е с рекорден ръст - 22 пъти, и най-много приходи в класацията.

№1 - оператор на индустриални и логистични паркове

Уникална за топ 20 е компанията начело на класацията. "Си Ти Пи инвест" (1) е инвестиционното дружество за България на нидерландско-чешката CTP - най-големия оператор на индустриални и логистични паркове в Централна и Източна Eвропа. Компанията инвестира в паркове, като за строителството им работи с подизпълнители. В нея постъпват и приходите от отдаване под наем, като за всеки проект има отделно дружество, обясни Даниела Бойчева, директор "Бизнес развитие" за България на СТР.

СТР влезе в България през 2019 г. и през 2022 г. стана номер едно по логистични площи на пазар, на който е единственият чуждестранен оператор. През тази година приходите й нарастват 22 пъти до рекордните за секторната класация 47.7 млн. лева и тя излиза на печалба, макар и малка. Служителите се увеличават с 5 до 12.

В момента компанията има пет локации в България - три в София и две в Пловдив, и оперира 227 хил. кв.м индустриални и логистични площи. Развитието и е по две основни линии - изкупуване на съществуващи логистични бази с договори за обратно наемане от доскорошните им собственици и строителство на зелено.

CTP започна с покупка на около 15 хил. кв.м в София от дългогодишния си глобален партньор - датската транспортно-логистична компания DSV Panalpina, с договор за обратно наемане. През 2023 г. завърши и още 15 хил. кв.м за тях. През 2021 г. придоби от Cordeel новата логистична база, която те построиха специално за Orbico, заедно с наемателя. Тези около 40 хил. кв.м положиха началото на City Park Sofia East, проект за 150 хил. кв.м на бул. "Ботевградско шосе". Сега там се строи първата нова сграда с 26 хил. кв.м, а през 2024 г. компанията планира да започне още три сгради.

В CTPark Sofia West на "Ломско шосе" вече са пуснати в експлоатация 40 хил. кв.м, строени за Lidl, и се очакват още 33 хил. кв.м. Плановете са през 2024 г. да бъдат започнати и сгради три, четири и пет.

През 2022 г. СТР купиха портфолиото на българския логистичен разработчик и оператор "Транскапитал" с две локации - на "Ботевградско шосе" и в Кривина. На "Ботевградско шосе" предстои да строят сграда около 3 хил. кв.м, а в Кривина - друга около 20 хил. кв.м. През тази година в строеж ще бъдат 190 хил. кв.м, от които 68 хил. кв.м би трябвало и да бъдат завършени в рамките й, каза Даниела Бойчева.

Освен две сгради в София СТР ще трябва да пусне и две в Пловдив. От тях 24 хил. кв.м в CTPark Plovdiv Nord. В CTPark Plovdiv Airport тя завършва други 7.5 хил. кв.м за своя наемател Willi Elbe Gelenkwellen.

№2 Приходи от една сделка

Даване под наем и експлоатация на собствени недвижими имоти - това е сферата на дейност на "Алнауми груп" (2), чиито приходи през 2022 г. скачат почти 13 пъти до 8.36 млн. лева. Компанията с 13 служители има и третата най-висока печалба в класацията - 3.5 млн. лева. Собственост е на Муханнед Наджим Абдуллах ал Нуаими през дружеството му "Евро инвестмънт холдинг". Иракчанинът с български паспорт, собственик и на оръжейния търговец "Аполо инженеринг", стана известен, когато през 2018 г. купи от Делян Пеевски сградата на Полиграфическия комбинат в София. През 2019 г. през дружеството си "Балкан агрикалчарал" той инвестира във фабрика за преработка на доматено пюре край Пазарджик. През 2020 г. купи Lacrima от бившата цигарена фабрика "Благоевград БТ", смятана за контролирана от Пеевски.

Ръстът на "Алнауми груп" през 2022 г. идва от една сделка, свързана с жилищно строителство. През 2020 г. компанията получава разрешение от НАГ да построи жилищни сгради с басейн с обща РЗП 5.5 хил. кв.м в местността Драгалевци - разширение Север. Справка в Имотния регистър показва, че през същата година дружеството продава правото на строеж върху терена 5 дка в Драгалевци. Купувачът "ББМ инженеринг" е собственост на Димитър Атанасов Калчев, който в миналото се явява като представител на "Химимпорт".

В регистъра на НАГ има още две разрешения на "Алнауми груп". И двете са в район "Студентски". През 2019 г. - за офис сграда с кафене и ресторант с 16 хил. кв.м РЗП в "Малинова долина" и през 2023 г. за сграда със смесено предназначение - студентски общежития и офиси, с РЗП 20.2 хил. кв.м във "Витоша - ВЕЦ Симеоново".

Всички дружества са на печалба - от 240 хил. лева до 8.6 млн. лева. Едва шест от тях обаче са над средното ниво от 1.6 млн. лв.

№3 Цялата гама проектиране за ФЕЦ

Бизнесът на "Хай груп" (3), Шумен, e да проектира, изгражда и въвежда в експлоатация пълния комплект оборудване на фотоволтаични електрически централи. През 2022 г. той нараства близо десет пъти до 6.3 млн. лева, печалбата е 1.05 млн. лева, а служителите от двама стават седем.

Компанията е създадена още през 2002 г. с основна цел предлагане на индивидуални решения за зелена енергия за дома и бизнеса. През 2021 г. управлението се поема от младото поколение в семейството и сега равни дялове имат братята Хачо и Антраник Гарабедян.

"Ръстът се дължи на два основни фактора. Станахме основен представител на България на световни лидери в зелената енергетика като Dah Solar, INVT, DEYE, Vestwoods (водещи китайски производители - бел. ред.). Това ни позволява да предлагаме цялата гама от проектиране, доставка, монтаж и въвеждане в експлоатация на фотоволтаични централи. Освен това привлякохме в екипа си професионалисти по енергетика, маркетинг и логистика, което ни дава възможност да предлагаме индивидуални решения за максимална ефективност според нуждите на клиента", обяснява Хачо Гарабедян.

Според сайта на компанията най-новите й проекти са фотоволтаична централа в стопански двор в село Друмево, Шуменско, с мощност 63 kW и складова база до Шумен за 50 kW. Работила е по централи с по 100 kW до София и Шумен, както и по 300 kW до Попово.

Повечето компании в топ 20 са от София и Пловдив. Има и четири от Североизточна България.

С ръст между шест и седем пъти

"Тракон България" (4) е българско дружество на гръцката Thrakon Group, един от големите производители в Югоизточна Европа на сухи строителни смеси, фасадни декоративни бои и мазилки, газобетон, лепила и други специални продукти. Компанията има шест фабрики в Гърция. Най-новата и модерна - за производство на хоросани, е открита през ноември 2023 г. Изнася за над 20 страни от света.

През 2022 г. приходите на "Тракон България" нарастват почти седем пъти до 5.7 млн. лева, печалбата се утроява до 344 хил. лева, а броят на служителите се увеличава от 2 на 16. Вероятна причина е сливане на две дружества с един и същ собственик.

През март "Tракон България" се влива в "Артек дивелъпинг", което променя името си на "Тракон България". Първоначално "Артек дивелъпинг" принадлежи на двама гръцки граждани, които през 2010 г. прехвърлят собствеността на Клаес Йон Зигфрид Ларсон Шьоборг, шведски гражданин, живеещ в Португалия. През ноември 2021 г. той прехвърля дяловете си на кипърския "Сийкасъл холдинг ЛТД", но остава управител, а и според Търговския регистър е действителен собственик на дружеството. Вече влятото "Тракон България" също е негово дружество. Според информация от сайта то още през 2011 г. влиза в структурата на Thrakon Group, а според Търговския регистър още от 2017 г. принадлежи на "Сийкасъл холдинг ЛТД".

"ММ билд 9802" (5) е специализирана в полагане на облицовки и настилки. Дружеството е регистрирано в софийското с. Кубратово и е собственост на Галя Цветанова Любенова. През 2022 г. приходите му нарастват близо седем пъти до 8.7 млн. лева, печалбата достига 266 хил. лева, а служителите остават седем. Вероятно ръстът е свързан със строителството на многофамилната жилищната сграда VMV Residence в кв. "Дианабад". Сградата е с 21.9 хил. кв.м РЗП и съдържа 122 жилища в пет секции. Разрешението за строежа е взето в началото на 2019 г. Инвеститор е "Б.П. строй", проектанти са "Ситискейп архитекти", а изпълнители - "Аргогруп Екзакт" ООД и "ММ билд 9802".

"Фарам 1986" (6) е регистрирано в София на ул. "Секвоя", принадлежи на Александър Армидоро Сулпицио и се управлява от него. От сайта става ясно, че компанията е основана от бащата на Александър преди повече от 30 години и е специализирана в реализирането на луксозни проекти - планиране и проектиране, ексклузивен интериорен дизайн, архитектура и управление на проекти. "Фарам 1986" се рекламира с това, че работи с различни добри и утвърдени италиански брандове в архитектурата и дизайна и предлага комплексна услуга - "започва от идеята, през несравнимия избор и ефективност и завършва с италианска гаранция за един шедьовър до ключ". Приходите й през 2022 г. скачат шест пъти до 8.6 млн. лева, печалбата е 978 хил. лева (близка до милион), а служителите са осем. От отчетите не е ясно каква част от приходите са от услуги и каква от продажба на стоки.

С ръст около средния

През 2022 г. приходите на "Соларити БГ" (7) се увеличават пет пъти до 31 млн. лева и са вторите най-големи в класацията. Печалбата е 499 хил. лева и персоналът е почти удвоен - от 34 на 65 души. Компанията е създадена в Пловдив през 2009 г. и е собственост на Найден и Антоанета Калоферови. Специализира в изграждането на наземни соларни централи - от разработването на проекта, през получаването на разрешителни, до доставката му. По нейна информация до момента е изградила над 400 енергийни обекта с обща инсталирана мощност над 50 MW - наземни фотоволтаични централи за продажба на електричество; покривни системи, присъединени към електроразпределителната мрежа; инсталации за собствени нужди; автономни фотоволтаични системи. Сред решенията, разработени от нея, са система за енергиен мониторинг и мениджмънт и решение за автономно захранване на помпени възли за поливане за нуждите на земеделските стопани.

"Стройпроект" (8), Силистра, има над 28 години опит в строителството на жилищни, офисни и индустриални сгради и пътна инфраструктура и над 200 изпълнени проекта. Предлага пълна гама услуги, които включват проектиране, строителство и поддръжка на сгради. Специализира в индустриалното строителство. Собственик е на два бетонови възела. Произвежда и предлага на пазара бетон и бетонови смеси, дограма, метални конструкции, армировъчна стомана. Предлага специализирани транспортни средства. Собственост е на Светлозар Петров Бъчваров и Ивелин Тодоров Лозев.

През 2022 г. приходите на дружеството нарастват пет пъти до 20.2 млн. лева, печалбата му - до 603 хил. лева. Персоналът е почти удвоен до 103 души и за 2022 г. това е компанията с най-много служители в класацията. Участник е по 18 обществени поръчки - на Център за специална образователна подкрепа в Силистра (4), РИОСВ - Варна, община Ситово, Спортно училище "Дръстър", Министерство на здравеопазването (2), ОУ "Св. Климент Охридски" (2), Природо-математическа профилирана гимназия, общините Кайнарджа (2) и Силистра, Професионална гимназия по строителство "Пеньо Пенев" (3).

С изградените мощности 25 MW през 2022 г. "Соларен дом" (9) влезе в топ 3 на соларните интегратори в България, пише на сайта на компанията от Горна Оряховица, която присъства в строителния "Гепард" за втора поредна година. През 2022 г. приходите на дружеството нарастват почти пет пъти до 29.2 млн. лева, печалбата достига 4.2 млн. лева (втората най-висока в класацията), а броят на служителите се удвоява до 56 души (четвърто място в топ 20 по този показател).

"Соларен дом" изгражда и поддържа фотоволтаични централи под 1 мегават. През 2019 г. мениджърът Димитър Петков купува дружеството и после прехвърля половината от капитала на Евгени Славенин, собственик на "Леми трафо" - най-големия производител в България на трансформатори . "Соларен дом" е базирано в Горна Оряховица, а освен това има офиси в София, Варна, Стара Загора. През 2022 г. открива офис във Варна и логистична база в Перник. Според регистъра на обществените поръчки е работило по проекти за общините Тервел, Белослав, Септември и на Великотърновския университет.

Софийският строител на жилища "Санара прима" е с най-голяма печалба в класацията.

Ръст между три и четири пъти

Четири пъти нарастват приходите на "ИМЛ-инженеринг"(10). Пловдивската компания предлага цялостно инженерингово обслужване, проектиране и изграждане на електроинсталации за всякакъв тип обекти, поддръжка и ремонт на електроинсталации, aбонаментна поддръжка, доставка и монтаж на електротабла, структурно окабеляване. Сред клиентите й са търговски, производствени, логистични, офиси, социални, хотели и ваканционни комплекси, жилищни сгради, фотоволтаични инсталации и соларни паркове

Собственост е на Георги Михайлов Делийски от юли 2023 г. чрез дружеството му "ГД Грийн инвест". Търговската дейност се осъществява от фирма "Виста - Г". През 2022 г. приходите на "ИМЛ-инженеринг" нарастват четири пъти до 22.3 млн. лева (петите най-високи в класацията), печалбата - повече от пет пъти до 1.69 млн. лева, а персоналът й е 36 души.

"Санара прима" (11) е софийска фирма с четирима служители и собственик Кирил Димитров Киров. Инвеститор е в жилищни и бизнес сгради. Приходите й през 2022 г нарастват четири пъти до 16.4 млн. лева. От загуба излиза на 8.6 млн. лева печалба и това е най-голямата печалба в топ 20. На сайта й са представени седем проекта. Най-новият е Sanara Residence на бул. "Тодор Каблешков" в "Манастирски ливади-запад". На същата улица вече е завършен и разпродаден Sanara Hall. В "Манастирски ливади-изток" прави Prima Residence, Marvel Residence е на "Княз Борис" 1. Тя е строила и St. George Ski & SPA в Банско. Като настоящи проекти са обявени жилищни сгради на "Сливница" 156 и на "Будапеща" 44.

Софийската "Евронет" (12) на Наско Цветков Богданов проектира, изгражда и поддържа всички видове медни и оптични телекомуникационни мрежи, канализационни, водопроводни и газопроводни мрежи и инсталации. Самият той има експертиза още от създаденото през 1996 г. "Кабел ремонт строй". В телекомуникациите в портфолиото са проекти като оптична кабелна магистрала София - Кулата, "оптика до всеки дом" по програма на "Виваком" за територията на страната и др. Компанията е изграждала ВиК мрежи в Попово, Приморско, Белово, Търговище, Лясковец, София. Нейни са и проектите за разпределителни газопроводи и газопроводни отклонения в Бояна, Симеоново и Драгалевци, Симеоново - Бистрица и др. Работила е по седем обществени поръчки - за община Хисаря (1), община Крушари (2), община Добрич (4). През 2022 г. приходите й нарастват почти четири пъти до над 21 млн. лева, печалбата достига 0.57 млн. лева, а служителите се увеличават с четирима до 19 души.

"Дъглас България" (13) e компанията с най-малко приходи в класацията за 2022 г. - 4.3 млн. лева (ръст 3.7 пъти) и петата по големина печалба - 2.4 млн. лева. Регистрирана е в Търговище и принадлежи на Галя Танева Станчева. Компанията е създадена през 2006 г. и в началото се занимава с полагане на индустриални подове, мозайка, мрамор, бетон и пр. Сега специализира още в доставката и монтажа на интегрирани топлоизолационни системи от всички видове, изграждане и ремонт на хидроизолационни покрития на покриви. Извършва енергийни одити и последващо саниране на промишлени сгради, жилищни блокове или отделни входове. Служителите й са десет.

"Огнянов бизнес солюшън" (14) е семейна компания с едноличен собственик Евгени Руменов Огнянов. Основана е през 2011 г. в София. Предлага комплексни решения в областта на строителството, като до момента има завършени над 20 обекта с обща застроена площ 150 хил. кв.м. На сайта си дава примери с жилищни сгради основно в "Младост", "Студентски град" и "Дървеница". Строила е жилищни сгради и хотел към голф клуб "Света София". В портфолиото си има и кооперация в Словения. Изпълнител е на обществена поръчка с възложител Министерството на отбраната. През 2022 г. приходите й нарастват три пъти и половина до 6.68 млн. лева, от загуба излиза на 803 хил. лева печалба и персоналът нараства трикратно до 62 души.

"Диема строй" (15) е компания с капитал 100 лева, създадена през 2020 г. от Орлин Петров Иванов. Името на дружеството нашумя покрай търга за газопровода, част от проекта за разширяване на газохранилището в Чирен. Там то беше в консорциум със свързваната с Христо Ковачки "Атоменергоремонт" и "Хабау". Орлин Иванов е собственик на "Гранатоит" между 2019 и 2022 г. Бил е собственик на "Сиема консулт", което през 2017 г. прехвърля на казахстанската гражданка Лейла Гусейнова. Собственик е на ЕТ "ЛЕА - Орлин Иванов" от 2011 г. и е съдружник в създадената през ноември 2022 г. "Си Ейч Ел Техно плюс". През 2022 г. приходите на "Диема строй" нарастват три пъти до 10 млн. лева, печалбата се удвоява до 651 хил. лева, а служителите намаляват от 55 на 40. От информацията в Търговския регистър не става ясно от какво точно са тези приходи, но секторът на работа е строителство на жилищни и нежилищни сгради.

"Делектра" (16) е компания на Георги Иванов Денков, която специализира в проектиране и изграждане на електрически инсталации и енергийни и хидроенергийни обекти. Освен с инженерингова дейност се занимава с внос и износ на електрооборудване и електроматериали. Изпълнявала е шест обществени поръчки с възложители Институт по електрохимия и енергийни системи към БАН (2), ТЕЦ "Марица-изток 2" (1) и НЕК (3). Компанията е трета по приходи в класацията с 25.7 млн. лева за 2022 г., има печалба 1.2 млн. лева и 37 служители.

"Стройпроект", Силистра, е с най-голям персонал - 103 души.

С ръст почти три пъти

"Инфинити резиденшъл" (17) е регистрирана в София през 2017 г. от собственика на "Инфинити пропърти" Йордан Петков Тарашманов и Светозар Георгиев Георгиев, един от съоснователите на "Телерик", през дружеството му "2625 Кепитъл". През 2018 г. е взела разрешение за жилищна сграда с офиси и подземни гаражи с почти 13 хил. кв.м РЗП на ул. "Силистра" 10 в район "Оборище". Приходите през 2022 г. са от продажби на този адрес, като декларираната печалба е 3.14 млн. лева. От декември 2023 г. има строително разрешение и за сграда с РЗП почти 10 хил. кв.м на бул. "Данаил Николаев" 28, също в "Оборище".

"Инвест билдинг" (18), Силистра, е основана през 1994 г. Равни дялове в нея имат Ивайло Николаев Йорданов и Николай Иванов Йорданов. Първоначално фирмата се занимава с хладилна и климатична техника. В момента фокусът й е проектиране, доставка, монтаж и сервиз на цялостно оборудване за свинеферми, птицеферми, фуражни кухни и силозни стопанства. Компанията представлява редица европейски производители в продуктите им за тези сектори. Има две ферми - в с. Ветрен и с. Попина. През 2022 г. приходите нарастват близо три пъти до 7 млн. лева, печалбата намалява наполовина до 240 хил. лева (най-малката в класацията), а персоналът е 15 души.

Довършителните дейности са специалността на "Апекс инженеринг" (19). Компанията е регистрирана през 2013 г. и има капитал 2 лева. Собственост е на Мартин Венциславов Илчев, строителен инженер и син на основателя, и Орлин Любомиров Мирчев. Рекламира се, че има над 19 години опит във вътрешни ремонти и довършване до ключ, явно и като наследник. През 2022 г. приходите й нарастват почти три пъти до 5.9 млн. лева, служителите се увеличават четири пъти - от 11 на 45 души, а печалбата намалява наполовина до 332 хил. лева. Актуалният им проект е Villa Sette в Панчарево - сграда със седем апартамента, два от които със собствен двор.

"Никет" (20) e софийска компания с над 20 години опит в управлението на проекти, включително и на европроекти, и на електроцентрали. Собственост е на Николай Пламенов Панков. В момента компанията има капиталови инвестиции във фотоволтаични и водноелектрически централи. По тяхна информация имат договори за експлоатация и поддръжка за повече от 20 MW електроцентрали. През 2022 г. приходите нарастват близо три пъти до 8.97 млн. лева, печалбата - до 0.57 млн. лева, а екипът й от 6 става 34 души.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар