🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Домекс инвест" започва финала на мегапроекта си върху 50 дка в "Кръстова вада"

"Зеленият квартал" е започнат преди 17 г., строи се на етапи, включва четири затворени комплекса и инвеститорът изгражда цялата инфраструктура

The Green District се намира на десетина минути пеша южно от "Парадайз център" и метростанция "Витоша" и на също толкова от бул. "Черни връх" (на запад)
The Green District се намира на десетина минути пеша южно от "Парадайз център" и метростанция "Витоша" и на също толкова от бул. "Черни връх" (на запад)
The Green District се намира на десетина минути пеша южно от "Парадайз център" и метростанция "Витоша" и на също толкова от бул. "Черни връх" (на запад)
The Green District се намира на десетина минути пеша южно от "Парадайз център" и метростанция "Витоша" и на също толкова от бул. "Черни връх" (на запад)
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Темата накратко
  • "Домекс инвест", компания на най-големия строител на ваканционни имоти по Черноморието, навлиза във финалната фаза на софийския си жилищен проект.
  • The Green District, който се очаква да бъде завършен след три години, обединява 21 сгради с 60 - 70 хил. кв.м РЗП върху терен 50 дка южно от мол Paradise.
  • Отличителното на квартала е цялостно изградената му подземна и надземна инфраструктура с акцент върху озеленяването.

"Кръстова вада" има репутацията на нов жилищен район на София, който активно и хаотично се бетонира със сгради - често сами по себе си луксозни, но улиците и инфраструктура се правят догонващо и на парче. Точно там обаче - в "Кръстова вада-запад", се намира "Зеленият квартал" - проект, чиито инвеститори работят, за да опровергаят тази представа.

"Създаваме цялостни територии, в които има изградена инфраструктура с добре обмислено озеленяване. Не наблягаме на извънземна архитектура, а търсим функционалност на апартаментите. Ако улиците са изградени, не се спъваш в тротоарите и е светло, 90% от усещането ти ще бъде позитивно", казва Борислав Точевски, съсобственик в "Домекс инвест" - компанията, инвеститор в The Green District.

Преди година и половина инвеститорите в "Зеленият квартал" се откроиха в средите на недвижимите имоти, когато стана известно, че са изкупили 12 дка реституирани земи, попадащи в съседния на проекта им "Южен парк 4", за да гарантират, че ще останат парк. Новината сега при тях е, че вече продават на зелено жилища в бъдещия комплекс "Фонтани" - финалната част от пъзела на квартала. Очаква се разрешение за строителство да бъде получено през април-май, а самото то да започне през юни.

Когато след три години и "Фонтани" бъде завършен, под името The Green District върху 50 дка в "Кръстова вада" ще има 21 жилищни сгради с близо 500 апартамента, обособени в четири затворени комплекса и шест самостоятелни сгради с обща РЗП 60 - 70 хил. кв.м. Те ще са ниско строителство в сходен архитектурен стил, с изцяло нова инфраструктура, еднотипно асфалтирани улици с отводняване, павирани тротоари с озеленяване, улично осветление и зелени площи. Един голям за София проект на холдинга "Булкапитал груп" - инвеститор и строител на най-големите затворени комплекси по българското Черноморие, чието дружество за жилищно строителство в София е "Домекс инвест".

Няколкото милиона, дадени за инфраструктура, са една от причините да започнем да мислим за окрупняване на по-голяма територия за строителство.

Борислав Точевски
Борислав Точевски

съсобственик на "Домекс инвест"

Канал за цял квартал

Първата сграда на "Зеленият квартал" е построена още през 2007 г., апартаментите успешно са продадени, но после инвеститорът връща парите на купувачите. Причината е, че няма канализация. От столичната община били уверили, че имат финансиране и до година ще могат да я изградят, но това така не се случило. От компанията спрели продажбите и посветили следващите седем години да изчистят проблемите около инфраструктурата. "Ако не го бяхме направили ние, такава и досега нямаше да има", казва Точевски.

Оказало се, че макар на хартия улична регулация да има, тя не била приложена, т.е. земята за улиците не била отчуждена. Затова си имало обективни пречки. Инвеститорите се натъкнали на изключителни несъответствия между по-ранни частични изменения на планове за регулация и цялостния план на "Кръстова вада", приет по-късно. "Тези насложени проблеми бяха изключително трудни за решаване, дори административно, без някой да прояви желание, време и инат да не се откаже", казва Точевски. Всеки подобен казус бил разрешаван поотделно - било то чрез общинския съвет, постигане на съгласие със собствениците или по съдебен път. На доброволни начала трябвало да се решават документални въпроси, с които и на институциите не им се занимавало.

Фалстартът с "Дрийм резидънс 1", както се наричала първата сграда, отчасти е причината проектът да се разрасне и сега да съществува The Green District. За да има канализация до нея, инвеститорът прокарал за своя сметка канал с Ф1000 по протежението на почти цялата ул. "Емилиян Станев", почти до мол "Парадайз", където друг инвеститор вече бил завършил една отсечка. После дарил канала на общината и в момента това е централният канал на "Кръстова вада-запад".

Икономия от мащаба

"Няколкото милиона, дадени за това начинание, са една от причините да започнем да мислим за окрупняване на по-голяма територия за строителство, така че да има шанс поне в бъдеще инвестицията ни в инфраструктура да се възвърне", казва сега Борислав Точевски.

През 2014 г. те възобновяват строителството в "Кръстова вада". "Дрийм резидънс 1" повторно излиза на пазара и е разпродадена. Следват "Дрийм резидънс" 2, 3, 4, 5, 6. Построен е затвореният комплекс "Гардън", а в момента се изгражда частта "Парк". Очакванията са до края на годината "Парк" да има акт 16. Започват "Фонтани". Изобщо строят отделните части в ритъм по около 15 хил. РЗП за две години и половина. Строителството е ниско - с кота корниз 10 м. Паркирането е подземно. Материалите за сградите са с енергийна ефективност клас А. Отоплението е на газ или чрез термопомпи. В апартаментите вече има подово отопление, рекуперация (автоматично проветряване), системи за умен дом, звукоизолация, безшумна канализация и пр.

Главен изпълнител е строителната фирма от холдинга - "Домекс кънстракшън", която работи с подизпълнители, с повечето от които партнира от 15 години. До края на годината трябва да бъдат завършени и всички улици. Те са 6-метрови, с тротоари по 1.5-2 м, в които през четири метра има засадени дървета. Равносметката е, че инвеститорът ще изгради общо около 8 хил. кв.м улици и 4 хил. кв.м тротоари. Комплексът ще бъде поддържан от дружеството му "Домекс фасилити мениджмънт", като инвеститорът се опитва да намали разходите по поддръжката. Слънчеви колектори на покривите ще захранват всички общи части и инсталациите за автоматично поливане и напояване. Живата охрана е избегната чрез системи за видеонаблюдение и контрол на достъп.

Инвеститорът остава собственик на търговските помещения. Предвидени са супермаркет, аптека, цветарски магазин, пекарна, сладкарница, магазин за вино и колбаси и ресторант, които също трябва да заработят до края на годината. Повечето от тези обекти "Домекс" ще управляват сами, но ще има и отдавани под наем. Идеята е да се поддържа такъв микс, че живеещите в квартала да имат най-необходимото в близост. Освен това има проект за детска площадка и е отделено място за самостоятелна сграда за детска градина, която ще бъде изградена на по-късен етап.

Дарения, които влизат в себестойността

Петдесетте декара за квартала инвеститорите са комасирали имот по имот. С времето цените се вдигнали повече от два пъти - от 200 евро на кв.м през 2017 г. до почти 500 евро на кв.м сега. В основата на проекта е терен около 20 дка, купен на етапи от Първа инвестиционна банка. Част от сделката с банката е била да се обособят с отделни идентификатори около 20 парченца от имоти, които попадат в улици. Те били пуснати на публична продан, както изисквала процедурата, и за тях се явили и наддавали около 100 души. "Това в София си беше сериозен бизнес, който напоследък понамаля - купуваш парченце в улица и започваш да изнудваш всички съседи, които без него не могат да направят нищо", отбелязва Точевски. В крайна сметка от "Домекс инвест" успели да изкупят всички терени под улици. Борбата за най-проблемния продължила две години. Накрая общината го отчуждила за тяхна сметка.

Пътят към изграждането на квартала минал през това да купят и дарят терените за улици на общината, за да може да изградят подземната инфраструктура, която също да дарят. После да асфалтират улиците и да изградят тротоарите и да ги дарят. Сега са дарили и уличното осветление, с което според инвеститора са направили прецедент в София. "Всички тези инвестиции неизбежно влизат в себестойността на жилищното строителство и я увеличават", казва Точевски. В момента продават "Фонтани" на зелено на цена 2200 - 2500 евро на кв.м (при средни цени за квартала около 2000 евро по данни на ocenime.bg - бел. авт.), като тези нива им позволяват да не са на загуба. "Ако трябваше да продаваме на цените отпреди няколко години, строителството при тази себестойност би било невъзможно", казва Точевски. По негова информация за няколко месеца са продали 30% от апартаментите. Купувачите са предимно семейства, които търсят за собствено ползване най-вече апартаменти с две спални.

Борислав Точевски казва, че в досегашния им опит почти нямат сграда, която да са започнали и да не са продали предварително. Предпочитат да строят, като разчитат на собствен ресурс и средства от продажби, но когато се налага, ползват и банково финансиране.

Интересно е, че макар и правен на около 11 етапа, "Зеленият квартал" поне на картина изглежда като строен с мастърплан. "Така е, защото уличната регулация е създадена правилно, на квадрати от по 7-10 дка с общински улици между тях. Ако те се изградят, както си е измислено от държавата, и се изпълнят добре, започва да изглежда хубаво и красиво. Ако не се направи, по нищо не можеш да разбереш, че е имало генерален план, в новите квартали в София масово е така, казва инвеститорът.

"Булкапитал груп"



"Булкапитал груп" е холдингова компания, която притежава и управлява 40 дружества. Създадена е през 2012 г. и според Търговския регистър е собственост на Борислав Точевски през дружеството му "Симплисити солюшънс" и на Станимир Пенев през "Сталер БГ", което принадлежи на австрийското "Щалер". По информация на Точевски двамата са съученици от математическата гимназия в Стара Загора. После единият учи информационни технологии във Варна, а другият - в Американския университет в Благоевград. Холдингът има строително-инвестиционна дейност с над 40 изпълнени проекта с 350 хил. кв.м РЗП. По информация на собствениците "Булкапитал груп" е инвеститор и строител в най-големите ваканционни комплекси по българското Черноморие. Към групата има туристическа, IT, юридическа, счетоводна компании и за управление на имоти, дружества в Русия, Украйна, Казахстан и Австрия. Всички те обслужват създаваните комплекси. Емблематичен е "Каскадас фемили ризорт" в Слънчев бряг. Върху терен 130 дка там са построени 2000 апартамента с 90 хил. кв.м. Собствениците са запазили около 20% от тях и ги отдават под наем. Има басейни, езера с лебеди, колодрум с понита, екопарк и пр. В последните години "Булкапитал груп" активно строи и в Св. iв.Константин и Елена до Варна, който вече се оформя като жилищна зона, върху земя, купена от "Химимпорт". Първа и втора част на "Азур Варна ризорт" вече са построени. Сега довършват "Панорама" и подготвят "Азур Ботаника" над курорта. Там имат над 100 дка, където искат да направят няколко детски градини, търговска инфраструктура и училище с огромен кампус. Имат предварителна договорка с Френския лицей във Варна да се премести там. Инвеститори са още във "Вила Астория" в Елените и "Бяла Сън резидънс".

Обратно към началото на текста.
3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    quq12624285 avatar :-|
    Krasimir Tunchev
    • - 3
    • + 3

    Това не е София,а гъза на географията!

    Нередност?
  • 3
    hgg21387465 avatar :-|
    hgg21387465
    • + 2

    Има строителни компании с визия за това, как трябва да се случват нещата. За съжаление проблемите се коренят в няколко основни фактора. Първият и най-основен е Столична община. Поради липса на архитектурни планове, които да представят единна визия за това как трябва да изглежда един кварта, къде може да се строи и как, колко високо и т.н., се стига до състояния, в които кварталите ни изглеждат като гета. Именно това е ролята на главния архитект на София, да следи дали приетите планове се изпълняват от строителите. Вторият най-съществен проблем са дружествата на така наречената техническа инфраструктура (електроразпределение, ВиК, Топлофикация и т.н). Когато се приеме един общ устройствен план, плюс архитектурен план и подробен устройствен план, тези "мародери" трябва да осигуряват до всеки един предвиден за застрояване парцел ток, вода, газ и т.н. За съжаление това не се случва, тъй като е свързано с инвестиционна дейност, която не е в интерес на въпросните дружества. Така на практика се получава, че за да започне някой строителе същински действия трябва да подкупва шевката на Електрохолд с крупни суми, за да му се пусне електроенергия до обекта. Същото е и с ВиК.

    Нередност?
Нов коментар