🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кредитирането расте стабилно и през февруари, лихвите продължават леко да спадат

БНБ отново предупреждава за рискове в жилищния сегмент и препоръчва използването на мерки, насочени към клиентите

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Кредитирането продължава да расте с двуцифрени темпове, като през последните месеци дори отново се наблюдават сигнали за ускоряване. На този фон цената на банковото финансиране за домакинствата намалява от началото на годината, докато при заемите за бизнеса поскъпването през последния месец е минимално по заемите в левове и малко по-съществено по тези в евро. Това показват публикуваните през седмицата от БНБ данни за паричната и за лихвената статистика към края на февруари.

Реакция от регулатора

На този фон в четвъртък централната банка запази непроменено нивото на антицикличния буфер - и през второто тримесечие на 2025 г. той ще остане 2%, колкото е от есента на 2023 г. Регулаторът обаче за пореден път сигнализира, че високата кредитна активност, особено по отношение на жилищните заеми, създава "предпоставки за увеличение на задлъжнялостта и акумулиране на кредитен риск в баланса на банковата система".

От БНБ посочват в прессъобщение, че "в краткосрочен план вероятността за материализация на кредитния риск остава значителна", и допълват, че банките "следва да поддържат кредитни стандарти (LTV, LTI, DSTI и др.)".

Това са сред най-често следените показатели за това доколко заемите са обезпечени и обслужваеми. С посочването им сега БНБ подсилва допълнително заявката си от средата на януари, че обмисля макропруденциални мерки, насочени директно към потребителите, за да охлади бума в жилищното кредитиране. Тогава в публикация на гуверньора Димитър Радев не бяха посочени детайли, а в регулярния "Икономически преглед" беше публикуван анализ на същите показатели, посочени и сега - отношение на съотношенията на обема на отпуснатия кредит към стойността на обезпечението (т.нар. loan to value, или LTV), на обема на отпуснатия кредит към дохода клиента (loan to income, или LTI) и на разходите по обслужване на дълга към дохода му (debt service to income, или DSTI). Засега комуникацията от БНБ е по-скоро настойчива препоръка, но тя може бързо да се превърне и в твърди тавани на показателите.

Месец на нов ръст

Данните за февруари показват, че само обемът на предоставените на бизнеса и домакинствата заеми е нараснал с над 1.1 млрд. лв. спрямо януари. Така към края на месеца паричната статистика отчита общо 44.8 млрд. лв. кредитен портфейл в корпоративния сегмент и 39.4 млрд. лв. експозиции към физически лица - като и двете стойности са рекордни. Сумарното ускорение на годишна база е с 12.09%, като за трети пореден месец стойността на показателя расте - през януари годишният ръст беше с 11.26%.

Нещо повече - засилващите се темпове са най-отчетливи именно в жилищния сегмент, към който преимуществено са насочени и коментарите и препоръките на БНБ. След, условно казано, леко забавяне до годишни ръстове под 18% през пролетта на миналата година, на практика май 2023 г. ускорението неизменно се засилва, като към февруари 2024 г. увеличението в обема на предоставените от банките жилищни кредити за домакинствата е с 22.03% спрямо година по-рано.

При потребителските заеми посоката също е трайно нагоре от септември 2023 г. насам - ако тогава годишното изменение на обема бе 10.5%, то към февруари 2024 г. ръстът вече достига 13.11%. В корпоративния сегмент динамиката е малко по-умерена, като се редуват месеци на покачвания и спадове. Така през последния месец статистиката отчита годишен ръст на портфейла с 8.02% в сравнение с 6.05% преди половин година (през август 2023 г.) и 8.67% за миналия февруари.

Данните показват и първо покачване на годишна база на лошите и преструктурирани заеми от 2020 г. насам. От началото на годината те скачат с 330 млн. лв. и отново надхвърлят 3.7 млрд. лв., или 4.41% от всички. Ефектът идва най-вече от фирмените кредити.

Отново лихвен спад

На този фон данните от лихвената статистика показват запазване на низходящата посока на лихвите, наблюдавана и през януари. Данните за февруари показват поевтиняване на кредитите за домакинствата - както потребителски, така и жилищни. При масовите левови ипотеки понижението е с 0.03 процентни пункта (пр.п.) до 2.54%, а цената на потребителското финансиране е намаляла от 8.67% към януари до 8.31% през последния месец. Надолу са и лихвите по заемите в евро - съответно с 0.45 пр.п. до 3.71% при тези за потребление и с 0.13 пр.п. до 2.89% при жилищните.

При финансирането за бизнеса числата сочат минимално покачване от 4.25% през януари до 4.26% през февруари по кредитите, отпускани в левове. При евровите заеми, голяма част от които обвързани с европейския индекс Euribor, се наблюдава по-съществен ръст - от 4.94% до 5.72%, с което нивото доближава отчетената в края на 2023 г. средна лихва 5.79%. Подобни колебания в двете посоки не са необичайни в корпоративния сегмент, където динамиката на лихвите на месечна база като цяло често се влияе от еднократни ефекти на големи експозиции.

Доходността по депозитите също запазва низходящата посока от предходния месец. При новопривлечените вложения на физическите лица за срок до 1 година понижението е от 0.6% през януари до 0.55% през февруари по тези в левове и съответно от 0.97% до 0.78% по тези в евро. Спестяванията на бизнеса в левове са носили 2.18% ефективна годишна лихва през февруари спрямо 2.4% месец по-рано, а доходността по тези в евро намалява съответно до 2.79% спрямо 2.88% през януари.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    pc avatar :-|
    Ivan Peev
    • + 2

    А размера сумите от таксите да достига и надхвърля разера на сумите от лихви!
    Тази кръстоска между чейнж бюро и заложна къща ли наричате банка?

    Нередност?
  • 3
    baj_ganyo avatar :-|
    Бай Ганьо
    • + 1

    Хайде на 35 годишните ипотеки Народе! Взимайте и не мислете как ще ги върнете, вкл. за риска, че може да се наложи да продадете или да ви вземат "актива" и пак да имате да връщате заем :) Туй че преди 12 години го играхме това не значи, че пак ще се повтори

    Нередност?
  • 5
    ekp351157130 avatar :-|
    ekp351157130

    ИИ ще остави толкова хора без работа, че ще има голям проблем с кредитите. Иначе банките ловят клиенти с лихва по новоотпуснатите ипотечни кредити 2,5%, в лева, но после постепенно я качват и достигат euribor.
    Интересно ми е как ще реагира БНБ на факта, че ЕЦБ може да понижи основната лихва със 100 процентните пункта тази година. Френския централен банкер е доста настоятелен и нетърпелив и каза, че чака първо намаление през пролетта. Като се има предвид, че юнската среща на ЕЦБ е на 6.6, и тогава все още се води астрономическа пролет, вероятно ще е тогава. Швейцарската централна банка първа от големите намали изненадващо основната лихва.

    Нередност?
  • 6
    tqb49541797 avatar :-|
    scott

    колко гот. наште мутробарони пак са земали кредити, които нема да връщат. банките ше фалиргат скоро..................

    Нередност?
Нов коментар