🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>
Поколението Z

Иван Господинов: Поколението Z израства с технологиите, но не се стреми към технологична революция

Младежите се стремят към финансова и всякаква друга стабилност, заради което предпочитат да се включват към вече създадени проекти и предприемачески екипи

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Иван Господинов, учител по философия и немски език, председател на "Образование без раници" и един от учредителите му през 2015 г., консултант към МОН и обучител на учители

Как се отразяват интернет и технологиите на поколението Z и милениалите?

Милениалите придвижиха тази по-обща дигитализация на обществото, те го изискваха на всички нива - политическо (дигитализация в администрацията) и социално (онлайн пазаруването). Но те и участваха активно в създаването им. Това е поколение, което беше много вдъхновено от технологиите, технологичното предприемачество беляза и всеки друг тип предприемачество.

Gen Z не са толкова вдъхновени да участват в технологична революция, нещата им изглеждат доста развити и самите те трудно се ориентират към това какво ново може да има на технологичния пазар. Gen Z са по-насочени към това да имат финансова стабилност и не да измислят нещо ново, а да се включат възможно най-сигурно в пазара на труда.

От какво е продиктувано желанието на младежите за стабилност?

Те израснаха в свят, който им изглежда, че отива надолу. Милениалите също имаха трудни моменти, но те тръгнаха от 90-те години и докъм 2010 г. видяха много прогрес. Gen Z попадна във време, в което срещат последствията от събития като Брекзит, засилен тероризъм в Европа, ковид, войната в Украйна. За тях нещата не изглеждат генерално добре и тези събития ги карат да бъдат скептични. И заради това младежите са насочени към форма на стабилност, а не към някакъв тип иновации. Те биха търсили повече семейна стабилност. Нещо особено за милениалите - по-късно се женят и по-късно си купуват жилища. Gen Z, виждайки колко сложна става ситуацията за милениалите, които са отлагали тези неща, тяхна фикс идея става по-рано да си ги осигурят, за да имат това спокойствие, което милениалите нямат.

Какви са разликите между младежите от различни държави?

Gen Z е много глобализирано поколение и имат много сходства в различните държави. Разликите в случая се изразяват в различните стандарти на живот, в които попадат. Образованието ги променя само по отношение на подготовката за пазара на труда и конкурентоспособността, но чисто културно няма разлика. Децата в Холандия, Германия и България учат различно, но когато се приберат вкъщи, те гледат едно и също съдържание в най-популярните платформи за учене и образователни материали, достъпни за всички навсякъде.