Поколението Z

Иван Игов: По-младите поколения искат баланс между личния живот и работата

Младите възприемат по нов начин заобикалящия ги свят, твърди психологът, което е основната разлика между тях и предишните поколения

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"



Иван Игов, учебен психолог с над 25 години опит в образователната система. Автор е на държавните стандарти за образование по логика на психиката в междинното обучение

Различава ли се дигиталното поколение Z спрямо предишното поколение - милениалите?

Не се различават по нищо - всички искат да бъдат обичани, да бъдат обгрижвани, да се чувстват в безопасност. Когато пораснат, всички искат да решат дилемата между индивидуалността и принадлежността. Поколенията не се различават по общочовешките ценности и по етапите, през които минават, различават се по средствата, с които преминават през тези етапи. Чисто психологически в начина, по който те реагират на света, еманципацията в юношеска възраст, проблемите с родители, проблемите с връстници - няма разлика, т.е. човешките отношения не са се променили, просто са се изместили по друг начин. Наистина се случва нещо различно и то е свързано с начина на възприятие, т.е. начина, по който те събират информация за света, който ни заобикаля.

Има ли нещо, в което представителите на Gen Z са по-добри?

Няма по-добро или по-лошо. Предното поколение (millennials) бяха много амбициозни и имаха много голямо желание да се доказват по всякакви начини и по тази причина браковете и ражданията станаха по-късно. Разликата сега е, че по-младите поколения искат баланс между личния живот и работата, т.е. работата вече не е всичко и това беше причината толкова много хора да се радват на хоум офис възможностите. Хората масово пътуват, което също е против твърдението, че светът се дигитализира.

Кое е най-голямото предизвикателство пред тях?

Информацията става много повече и тук възниква единият от проблемите - как да различават истинската от фалшивата информация. Това е проблемът и това е основната роля на възрастните - не да спират достъпа до интернет и до друг тип комуникация, а да ги учат как да търсят информация, която е истинска. И тук идва едно от другите характерни за тези поколения качество - те са по-наивни, защото трудно проверяват информацията. Колкото и странно да изглежда, защото в интернет има стотици хиляди източници на информация, те се затварят в няколко - Tik Tok или Youtube, т.е. самите те се ограничават.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар