Купено от... ТИМ

Със сделката за столичното тържище "Слатина" варненската група си осигурява контрол върху почти целия внос на зеленчуци

Борсата в "Слатина" привлече 18 заинтересовани, но само двама кандидати
Борсата в "Слатина" привлече 18 заинтересовани, но само двама кандидати
Борсата в "Слатина" привлече 18 заинтересовани, но само двама кандидати    ©  Юлия Лазарова
Борсата в "Слатина" привлече 18 заинтересовани, но само двама кандидати    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

75 милиона първи път. 75 милиона и 400 хиляди лева втори път. Продадено! Така обикновено се развиват търговете, ако кандидатите са два, и по всяка вероятност - свързани. Нещо подобно, твърдят запознати, се е случило и при продажбата на "Слатина Булгарплод" - най-голямата сделка в софийската приватизация досега. С решение на надзорния съвет на Столичната общинска агенция за приватизация (СОАП) миналия петък борсата беше продадена на специално създадения за сделката консорциум "Слатина Булгарплод" за 75.4 млн. лв. Според отлично запознати източници, близки до процедурата, реален притежател на консорциума е варненската група ТИМ. Изпълнителният директор на "Химимпорт" Иво Каменов отрече.

Топенето на кандидатите

Столичното тържище беше обявено за продажба чрез публичен конкурс с минимална цена 75 млн. лв. Книжа купиха 18 кандидата. Големият интерес беше обясним по няколко причини. Първо - борсата е най-голямата за плодове и зеленчуци на Балканския полуостров и през нея минава почти целият внос на този тип стока за България. Общият оборот на търговците там е близо 2 млрд. лв. годишно. Второ - обектът разполага с 450 декара площи, част от които са свободни. При това борсата се намира близо до входно-изходните магистрали на София. Именно привлекателността на терена като такъв беше и причината голямата част от заинтересуваните да са инвеститори в недвижимости. Интерес прояви и "Интеркомерс груп плюс", което е акционер в търговската верига "Европа" на самоковския бизнесмен Христо Ковачки. Тълпата кандидати обаче се стопи доста бързо. Обяснението на СОАП за това беше, че изискване на агенцията е купувачът да запази предмета на дейност на обекта поне за следващите 15 години. В противен случай бяха предвидени сериозни неустойки. Дали поради тази причина или не, но реални оферти подадоха само две компании - контролираната от ТИМ "Химимпорт финанси" и консорциум "Слатина Булгарплод". Ако се съди по не особено голямата разлика между минималната и продажната цена, наддаването между тях не е било ожесточено.

Смяната на караула

Според официалното съобщение на СОАП избраният купувач за 100% от "Слатина Булгарплод" се представлява от Светлана Каменова и Спасимир Каназирев. Каменова е по-известна като бивша съпруга на Красимир Каменов-Къро, който се смята за един от близките до изчезналия бос на бившата групировка ВИС Мето Илиянски. Именно нейното присъствие в управата на консорциума даде повод да се смята, че сделката е на приближени до бившата групировка ВИС хора. Възможно е точно участието на Светлана Каменова в търга да е смутило част от кандидатите, твърдят запознати. Макар че се смята, че бившият й съпруг Красимир Каменов-Къро отдавна е загърбил силовите методи, приятелството му с Христофорис Анатемидис-Таки, който се сочи за наследник на Георги Илиев, е достатъчно притеснително.

Според източници от СОАП обаче тази седмица там е било депозирано писмо, според което Светлана Каменова се оттегля като управител на дружеството и занапред то ще се управлява и представлява от адвокат Виктор Рашев (собственик на една от големите правни кантори в столицата) заедно със Спасимир Каназирев.

Съдружници с по 50% в консорциума купувач са две дружества - "Новико норд" с управляващ Спасимир Каназирев и "Миладжо", собственост на Михаил Младжов. Именно присъствието на "Новико норд" е показателно, че зад спечелилия кандидат е варненската група ТИМ. "Новико норд" е собственост на холдинг "Нов век", който се свързва с ТИМ. Холдингът е регистриран на ул. "Стефан Караджа" №2, както и повечето от компаниите на групата ТИМ - включително и "Химимпорт финанси". Този адрес е даден за кореспонденция в консолидирания отчет за управление на холдинга, предоставен на Българската фондова борса. И още - от съобщение на БФБ от 1 октомври става ясно и че обслужващата банка на ТИМ - Централна кооперативна банка (ЦКБ), е била инвестиционен посредник при увеличението на уставния капитал на "Нов век" от 649.6 хил. на 1.5 млн. лв. Според източници от СОАП вероятно е ЦКБ да финансира и покупката на "Слатина Булгарплод".

Не е Къро, а от ТИМ отричат

От консорциума отказаха да коментират каквото и да било по сделката, тъй като са подписали клауза за конфиденциалност до окончателното й приключване. От варненската група ТИМ засега отричат да имат нещо общо със сделката за тържището. Макар и да имат опит в дейността - тяхно е тържището "Варна плод". "Химимпорт финанси" участва в конкурса за продажба на "Слатина Булгарплод", но загуби и няма нищо общо със спечелилия консорциум. Дори може да обжалваме процедурата, ако решим", заяви Иво Каменов, изпълнителен директор на "Химимпорт".

Участници в процедурата смятат, че засега избраният купувач едва ли ще инвестира в строителството на търговски, жилищни или други площи върху терените на тържището най-малкото защото за много от площите има реституционни дела. Според СОАП намеренията на избрания купувач са сериозни. Консорциумът обещава да инвестира 3 млн. лв. в тържището, да плати дълга му също от 3 млн. лв. към ЕБВР, както и да запази дейността му за 15 години. Според годишните отчети на тържище "Слатина" годишната му печалба е близо 300 000 лв. при разходи 6 млн. Тоест, за да се превърне борсата в по-печеливша фирма, тя трябва основно да се преструктурира и да се намалят кражбите и разходите, каквито има във всяка държавна или общинска фирма. Ако тържището наистина стане по-печелившо и се решат реституционните спорове за земите му, нищо чудно то да се окаже атрактивно за последваща препродажба и на чуждестранен инвеститор.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Avatar :-|
    jonny
    • - 1
    • + 1

    ТИМ владеят житото, защо да не грабнат и плодовете и зеленчуците. Само ми е чудно, дали наистина не е опасно толкова власт съсредоточена на едно място както е в случая с ТИМ.

    Нередност?
  • 2
    Avatar :-|
    Drago
    • - 1
    • + 1

    Не, не е опасно!? Така по-лесно ще командват политиците и общинарите.
    Това доказва за пореден път, че в България НЯМА мафиотски структури. Самата държавна машина се държи като мафиотска структура. Този, който е на власт се сдушва с бизнес-бандитите/ББ/ и точи докато е на власт, после другия, после другия, после пак първия... да не пропусна паравораздаването - то е постоянно на хранилката.
    ТИМ редовно работят със свързани фирми и лица и това се знае от всички и е нещо като обществена тайна.... и КАКВО от това... НИЩО!!!!!!!

    Нередност?
  • 3
    Avatar :-|
    pola
    • - 2
    • + 1

    ТИМ печелят изборите тотално в община Кричим.И общинските съветници са на ТИМ.Единият от тримата ТИМ-аджии е от Кричим.!!! За това!!!

    Нередност?
  • 4
    Avatar :-|
    anvasilev
    • - 1
    • + 2

    Аз немога да разбера защо когато някой работи за да прави пари веднага го обявяват за мафиот.

    Нередност?
Нов коментар