🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ГЕРБ и ПП-ДБ обявиха общо правителство с премиер на ротационен принцип

То ще бъде сформирано с втория мандат с премиер Николай Денков и вицепремиер Мария Габриел, които след девет месеца ще сменят местата си

Мария Габриел и Николай Денков, които ще бъдат премиери на ротационен принцип, дадоха съвместно изявление, преди номинираната за министър-председател от ГЕРБ да върне неизпълнен първия мандат на президента
Мария Габриел и Николай Денков, които ще бъдат премиери на ротационен принцип, дадоха съвместно изявление, преди номинираната за министър-председател от ГЕРБ да върне неизпълнен първия мандат на президента
Мария Габриел и Николай Денков, които ще бъдат премиери на ротационен принцип, дадоха съвместно изявление, преди номинираната за министър-председател от ГЕРБ да върне неизпълнен първия мандат на президента    ©  Надежда Чипева
Мария Габриел и Николай Денков, които ще бъдат премиери на ротационен принцип, дадоха съвместно изявление, преди номинираната за министър-председател от ГЕРБ да върне неизпълнен първия мандат на президента    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Точно в 15 ч. номинираната за премиер от ГЕРБ Мария Габриел върна на президента Румен Радев празна папка с неизпълнения първи мандат на спечелилата парламентарните избори партия, но с уверението, че с втория мандат на ПП-ДБ ще бъде сформирано правителство, и със заявката, че то може да постигне конституционно мнозинство в парламента. "Имаме ясно виждане, че вторият мандат трябва да бъде национален, и съгласие двете политически сили да излъчим правителство", каза Габриел пред държавния глава. Той пък я увери, че в рамките на следващите дни ще връчи втория мандат на номинирания за премиер от ПП-ДБ Николай Денков.

Съвместното изявление на Габриел и Денков

Час преди връщането на мандата Габриел и Денков дадоха съвместно изявление, с което обявиха намерението на първата и втората политическа сила да сформират правителство. Двамата обясниха, че между ГЕРБ и ПП-ДБ е постигната договорка, според която Мария Габриел и Николай Денков ще се сменят на поста на ротационен принцип за период от девет месеца. Първи премиерското място ще заеме Денков, а Габриел ще бъде вицепремиер и министър на външните работи. След като деветмесечният период изтече,

Денков ще отстъпи мястото на Габриел и ще стане съответно вицепремиер.

Денков обясни постигнатото съгласие за кабинет с "изключително трудната ситуация и забавянето на важните решения, свързани с приемането на бюджета и осигуряването на средствата за заплати и пенсии". Той припомни и че в началото на работата на Народното събрание ГЕРБ и ПП-ДБ са се обединили около обща законодателна програма и са обсъждали и управленска. "След като е невъзможно да се реализира първият мандат, предложихме на ГЕРБ да стъпим на състава за правителство на ПП-ДБ, който може да бъде прецизиран, предвид че ще имаме вицепремиер (Габриел - бел. ред.), а след това и премиер на ротационен принцип", каза Денков. Той уточни и че присъствието на Габриел в правителството може да спомогне за реализирането на приоритетите за приемането на страната ни в Шенген и еврозоната.

Денков обяви още, че промени в състава и структурата на бъдещото правителство ще се правят само със съгласието на двете политически сили, и декларира, че ако се стигне до отклонение от основните приоритети, ще си подаде оставката. А посочените от него приоритети включват: конституционна реформа за промени в прокуратурата и Висшия съдебен съвет, влизане в еврозоната и Шенген, приемане на бюджет с 3-процентов дефицит без увеличение на данъците. Освен тях Денков изброи и още няколко - промени в Изборния кодекс и връщане на изцяло машинния вот, обновяване на членовете на регулаторните органи, чийто мандат е изтекъл, както и законодателни промени, свързани с "освобождаването на ръководствата на службите за сигурност от чуждо влияние".

От своя страна Мария Габриел изчете декларация на парламентарната група на ГЕРБ-СДС, озаглавена Декларация за национално отговорно управление. В нея се казва, че вторият мандат ще бъде национален и ще се използва за излъчване на "стабилно правителство, около което да се формира конституционно мнозинство". От документа става ясно, че първата политическа сила се ангажира "в диалог с всички парламентарни групи да бъдат подготвени и приети промени в конституцията", включително и такива, свързани с промени в структурата на прокуратурата и ВСС, както и да се създаде механизъм за предварително съгласуване между парламентарните групи на номинациите за регулаторните органи.

Габриел благодари и на останалите политически сили, с които ГЕРБ води разговори за подкрепа на правителство начело с нея с първия мандат - ДПС, БСП и ИТН.

По същото време главният прокурор направи почти двучасово изявление пред журналисти с твърдения за намеса на политици в съдебната власт. Той пусна и 35-минутен запис с члена на прокурорската колегия Йордан Стоев - един от подписалите искането за отстраняване на Гешев, в който Стоев предава на главния прокурор послания за 100-процентова политическа гаранция за него и семейството му, ако си подаде оставката.

Как се стигна до обрата

До съгласието между ГЕРБ и ПП-ДБ да сформират правителство с втория мандат се стигна в късния следобед в неделя, когато се оказа, че Борисов води паралелни разговори с ПП и ДБ. Дотогава различни представители на ГЕРБ твърдяха в медиите, че Габриел ще върне на президента изпълнен мандат със структура и състав на кабинет, договорен с ДПС и ИТН. Такъв кабинет обаче нямаше шанс да бъде одобрен от парламента, защото трите партии имаха 116 депутати, които не бяха достатъчни за събиране на минимум 121 гласа, за да може кабинетът да бъде избран. В хода на преговорите за съставяне на правителство с първия мандат БСП взеха решение да не подкрепят проектосъстав на кабинет, излъчен с мандата на ГЕРБ. Късно в неделя и Слави Трифонов оттегли подкрепата си за първия мандат на ГЕРБ, която беше дал няколко дни по-рано.

Така се стигна до договорката между ГЕРБ и ПП-ДБ за подкрепа на правителство с втория мандат.

Драми в ПП

Решението за сформиране на мнозинство с втория мандат обаче не беше посрещнато еднозначно в част от формациите от коалицията и най-вече в редиците на ПП. Една от причините е, че до голяма степен много от тях бяха изненадани, защото първо разговорите между лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и лидерите на ПП-ДБ - Кирил Петков, Асен Василев, Христо Иванов, Атанас Атанасов и Владислав Панев, не бяха публични, а както се оказа и в пълна тайна от депутатите и членовете на ръководствата на формациите. По тази причина според депутати от ПП решението за сформирането на мнозинство заедно с ГЕРБ е било прокарано на косъм в Националния съвет на ПП късно вечерта в неделя и след три гласувания. По неофициална информация основните възражения "против" са били свързани с на практика нарушаването на следизборното решение на широкото ръководство на партията, според което ПП няма да влиза в коалиция с ГЕРБ и няма да подкрепи правителство с участието на партията на Бойко Борисов. Присъствието на Габриел в кабинета на практика е нарушение на това решение.

Картбланш от "Демократична България"

Картбланш за подкрепа на правителството обаче получи късно в неделя една от партиите в ДБ - "Да, България". По неофициална информация обаче политически фигури от партията няма да участват в бъдещото правителство, а ще бъдат предложени експерти. На същата позиция са и от ДСБ. А третата партия от обединението - "Зелено движение", все още не е взела решение за постигнатото съгласие за втория мандат. Въпросът предстои да се обсъжда от националния съвет на зелените в сряда.

Изненада и в ГЕРБ

Изненада от постигнатата в неделя договорка между първата и втората политическа сила имаше и сред депутатите от ГЕРБ, повечето от които преди това бяха убедени, че Габриел ще предложи правителство с първия мандат, което ще бъде подкрепено от ДПС и ИТН. Пред "Капитал" депутати от партията на Борисов заявиха, че нито са били уведомени предварително за договорката на лидера си, нито след това са събирани, за да дадат санкция за реализирането на сценария с подкрепата за втория мандат. Те допуснаха, че причината за това е, че миналата сряда е имало заседание на парламентарната група, на което те са дали мандат на Борисов и Габриел да водят разговори за правителство.

Три часа след като Габриел върна неизпълнения мандат за правителство, Борисов все пак събра парламентарната група на ГЕРБ и обясни, че първият вариант за подкрепа на правителство с премиер "Габриел" е нямал шанс да събере повече гласове от 116, които имат трите партии - ГЕРБ, ДПС и ИТН. "Решихме да чуем какво казват ПП и ДБ. Разбрахме ги, че в първия мандат те не могат да направят нищо с нас, защото са поели този ангажимент към избирателите си. Не че ние не сме, но целта на всичко това е България и нейната геополитическа ориентация. Направихме голяма крачка назад. Мария отиде и върна мандата. Оттатъка стои стабилността на държавата и целта е само в тази посока - как политическата класа да направи така, че да има редовно правителство, подкрепяно от нашите евроатлантически партньори", обясни пред депутатите си.

12 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    oat25583454 avatar :-|
    oat25583454
    • - 9
    • + 3

    Пак се накордиха мискините , че да е разковът тази нещастна държава , като Текезесарска щайга....
    Арест, Съд и Присъда ВЕДНАГА за всички които предадоха и нация и Държава.

    Нередност?
  • 2
    BBB avatar :-|
    D.r D
    • - 12
    • + 8

    Този политически хермафродитизъм вещае катастрофа.

    Такова ротационно животно никъде по света няма! Партии, които са довели електората си до абсолютно отричане на електората на другата - едните били мафиоти, а другите сополонковци,- в един момент да зауправляват заедно е противоестествено.

    Очаквано това няма да се приеме от привържениците и на двете формации. И тъй като тая реакция е предвидима, логичният въпрос е защо се прави нещо, което ще откъсне истаблишмънта и на двете формации от феновете им.
    Отговорът е прост: матряла вече не ги интересува. Матрялът се чеше между ушите само преди избори. После - ножът...

    ОК, БГ се нуждаела от спасяване (с финансов министър Асен В, който за 6-7 месеця просто я удави!), но в такава ситуация се събира правителство от непартийни експерти. ПП налагат партийно правителство с миманс (Мери Г) от Герб!?

    Това изобщо не е правителство на националното спасение!
    Това е правителство, което рязко ще закопае държавата.

    За друга трактовка на ситуацията няма основание.

    Нередност?
  • 3
    BBB avatar :-|
    D.r D
    • - 9
    • + 8

    P.S. Колаборацията на Герб с ПП/ДБ и механичното създаване на чугунено парламентарно мнозинство, което ще допревърне НС в мокър печат върху всяка "подсказана" на конкубината идея от Козяк, реално ще доунищожи авторитета на БГ Парламента, на парламентаризма, на демокрацията в това ѝ урудливо разбиране и ще подготви почвата за появата на "силната ръка".

    Защото безумията, чрез които се изнасилва демокрацията, пращат махалото на обществените желания в другата крайност.
    А тя идва с разчистване на сметките... Поне досега винаги е било така.

    Нередност?
  • 4
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • - 2
    • + 3

    От прекалена ротация няма да има време за адаптация ...

    Нередност?
  • 5
    nca43604694 avatar :-|
    Данчо
    • - 2
    • + 3

    Ротационни министър-председатели ми звучи несериозно. Служебното правителство ми изглежда по-стабилно.

    Нередност?
  • 6
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • - 5
    • + 7

    До коментар [#4] от "SS":

    Пишеш глупости, пич. Ако не знаеш какво, просто не го казвай!
    Ситуацията е драматична и докторът е прав, че нещата не вървят на добре. В Конституцията няма такова нещо ротация на правителство. Едното подава оставка, "чугуненият парламент" (D.r D) я гласува и след това президентът отново връчва мандат, който чугуненото си гласува. Това е процедурата.

    Сега моля само по-способните да мислят да ми отговорят: защо след 3 г. политическа криза ни е нужно правителство с абсолютно парламентарно мнозинство?
    Ами за да взема непопулярни решения, като източване на държавата, участие във война и пр., облягайки се на това, че народът е овластил мощно едни случайници в НС, които нямат достатъчна опозиция, да вземат решения от негово име ...
    Говорим за нотариата на властта. Властта, която е видимо в чужди ръце...
    Аз знам, че в Капитал няма кой да напише анализ на ситуацията.
    Предполагам, че добрият оли е в дънота на тая завера.
    Но и Анжело Куюмджийски е бил нещо такова някога (тогава не са им викали оли-та), пък е заровен някъде из Америка.
    Всички тия ли се правят сметката да бягат там?

    Нередност?
  • 7
    rim avatar :-P
    Рим
    • - 6
    • + 5

    До коментар [#1] от "oat25583454":

    Не ви харесва че ще има евроатлантическо правителство?
    Подкрепяте късопишков?
    В такъв случай оплачете се в Масква.

    Нередност?
  • 8
    kuranakyumura avatar :-(
    kuranakyumura
    • - 3
    • + 2

    Гор-чи-во! Взеха се булките най-накрая и като истинско модерно семейство ще се редуват двете жени, коя да е мъжът в къщата. С поп Иван Кръстев и кум Иван Гешев (защо си мислите е цялата тази патардия точно в този момент, а?). Отстояване на евроатлантическите ценности, които се радикализират и налагат все по-силово, наподобявайки също така все повече едни други режими, с които не искат да се сравняват.

    Сега целият български народ трябва да отиде и да запали по (поне) една свещичка и да се моли да не станат следните неща:

    - "Експертите" на ПП-ДБ да не забатачат държавата в дългова спирала с опасност за пропадане на валутния борд, с което да наложат силово вкарването на еврото, в следващите 18 месеца. Както и да не "замажат" и други ключови сектори, като Отбрана, Здравеопазване, Образование, Енергетика, абе май всички ресори. И щетите да са поправими поне в рамките на половин следващ мандат.
    - Да не си харизим цялата механизирана армия и бойна авиация в една черна дупка на 160 км североизточно от Силистра.
    - Този уикенд Ердоган да загуби изборите. Колкото и контраинтуитивно да е за Доктора това, за нас е по-добрият вариант в дългосрочен план. Защото, нас вече янките ни взеха на ръчен режим, по-добре е това да се случи и с турците, иначе дупе да ни е яко.

    Нередност?
  • 9
    primus avatar :-|
    primus
    • + 1

    Те да приемат тия закони за съдебната власт пък е все тая как ще се комбинират.

    Нередност?
  • 10
    BBB avatar :-|
    D.r D
    • - 4
    • + 5

    Само с палене на свещи не става, kuranakyumura.
    Трябва и акъл...
    Помисли: Асен В. само за 6 месеца като финансов министър ни докара дългова катастрофа. С несменяем Асен В. МВФ-то ни е в кърпа вързано още наесен.
    Това е правителство, сбрано под зверски натиск. Изказванията на баце от вчера, които всъщност са клетви за вярност, нагледно го показват.
    Знаете кой натиска.
    Знаете какво иска.
    Е, с тая политическа мърша - ще си го получи:
    - и в дълг ще ни завихри, за да ни управлява чрез Кристалина;
    - и ще ни доразбие всички системи - правна, здравна, образователна и пр., за да сме безпомощни;
    - и ще ни хариже железата в черната дупка, за да ни продаде (парите напред - стоката ще видим кога) свое оръжие;
    - и ще дадем на Турция (не на Ердоган) Тракия, когато дозрее имперската им политика да я поиска.

    Това хермафродитно правителство е категоричен символ на блъсването на БГ в пропастта. И това става просто, защото баце е стиснат яко за топчетата от янките и го е страх от разследване, конфискация на накраденото и пандела.
    За да спаси кожата - баце обрича България.

    Нередност?
Нов коментар