"А кой ще сложат - пита ли": Какво се разбра от записа на разговор между Гешев и член на ВСС

Главният прокурор смята че може да направи такъв "цирк", след който да спре да съществува и прокуратурата, и държавата

Иван Гешев пусна запис, в който разговаря с члена на ВСС Йордан Стоев
Иван Гешев пусна запис, в който разговаря с члена на ВСС Йордан Стоев
Иван Гешев пусна запис, в който разговаря с члена на ВСС Йордан Стоев    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Иван Гешев пусна запис, в който разговаря с члена на ВСС Йордан Стоев    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Със закана, че като "българин, мъж и магистрат" ще направи разкрития, за да разгради "олигархичния модел" в името на "нашите деца", главният прокурор Иван Гешев даде почти двучасово изявление в понеделник. Обграден от заместничките си, в съдебната палата, той разказа още веднъж хронологията на събитията около искането за оставката му и конфликта с неговия заместник и шеф на следствието Борислав Сарафов.

Гешев пусна 35-минутен запис с члена на прокурорската колегия на ВСС, който е един от поискалите отстраняването му - Йордан Стоев. От аудиото става ясно, че главният прокурор е получил през Стоев 100% политически гаранции за себе си и семейството си, ако напусне поста доброволно.

Емисар в преговорите между Гешев и политическите кръгове е именно Стоев - член на ВСС, предложен от Обединените патриоти, докато управляваха с ГЕРБ. Той е и прокурорът, известен с отказа си да разследва Делян Пеевски през 2013 г.

От разговора между Стоев и Гешев става ясно още, че:

  • Нито шефът на обвинението, нито членът на ВСС имат съмнение, че следващият главен прокурор ще бъде политически избор. "А кой ще сложат, ти пита ли?", обръща се Гешев към своя събеседник. Другият очевидно не знае, но не изразява съмнение, че "те" (политиците, които обсъждат) ще монтират нова фигура.
  • Политическата целесъобразност е наложила политик, който изпада в изолация, да поиска оставката на главния прокурор.
  • И че срещу "100% гаранции, Гешев поне на думи е бил склонен да се откаже от поста, ако ли пък не ги получи "ще се бие и циркът ще стане страшен". Главният прокурор описва въпросния цирк: "и прокуратурата ще спре да съществува, и държава ще спре да съществува".

"Достоен exit"

Пред медиите главният прокурор показа и писмо, за което твърди, че е получил като заплаха преди да скъса оставката си. В него неподписан "доброжелател" цитира Мечо Пух, разсъждава на темата, че главният прокурор е останал сам на скала, а там духа, и заплашва шефа на обвинението, че ще натисне "Enter", ако той не подаде оставка.

От голямо количество скрийншотове и записи в крайна сметка стана ясно, че преди пресконференцията на Иван Гешев миналия понеделник, когато той скъса оставката си, са текли дълги "преговори". Централна фигура в тях е "Банкята", за когото в разговора се разбира, че се казва Бойко. От разменените реплики става ясно, че именно той (Бойко Банкята) е начело на операцията по отстраняването на Гешев. Но и той е човекът, с когото се водят преговори главният прокурор да остане на добра служба и да получи 100% "гаранции за себе си и семейството си".

Преди да пусне записа пред медиите главният прокурор показа извадка от свой чат с "лицето Бойко Методиев Борисов", на когото Гешев е изпратил съобщение "ОК", придружено с вдигнат палец. Лидерът на ГЕРБ му е отговорил с усмивка. Главният прокурор уточни единствено, че разговорът със Стоев е приключил преди размяната на съобщения с Борисов.

От всичко публикувано, а и от самите думи на Иван Гешев пред медиите, впечатление прави, че той дни наред е опитвал да договори за себе си "достоен exit".

Докато договоря достойния изход, главният прокурор казва на своя събеседник, че дирижиращият ситуацията дава много лош сигнал за системата, като постъпва по този начин с него: "използваш един човек и го изхвърляш". Всъщност това е пълно самопризнание от страна на главния прокурор - че е бил употребяван политически.

В разговора не се споменават имена на хората, от които Гешев иска гаранции през Стоев, но от коментарите му на пресконференцията става ясно, че смята, че в края на веригата е Бойко Борисов.

В аудиото се чува, че Йордан Стоев признава, че е бил избран за "емисар" - очевидно за контакт с главния прокурор от името на неназовани кръгове, за които обаче става пределно ясно кои са.

Оставка по целесъобразност

Споменава се, че "ГЕРБ командва ВСС", както и че "Бойко" е разпоредил на шестимата членове на прокурорската колегия да поискат отстраняването на Гешев. Хронологично това се случи само ден след като Мария Габриел поиска оставката на главния прокурор.

Членът на ВСС казва на главния прокурор, че ще получи пост, но не във ВКП (където в момента работи Сотир Цацаров), защото не може да са двамата. Впоследствие Гешев пита дали "те" са избрали негов заместник като шеф на обвинението, но Стоев не знае. Става ясно обаче, че и двамата нямат никакво съмнение, че изборът на главен обвинител е от онези, които дирижират системата отвън.

Стоев описва и политическата ситуация, позовавайки се на мъж, когото не споменава по име. Целият контекст обаче сочи, че това е Борисов, който не искал да посяга на Гешев, но в крайна сметка това била целесъобразността: "Това, което той ми каза "Така се получи, че всички са се събрали срещу теб - изкупителна жертва. Аз седях последен, но бях много натиснат по простата причина, че изпадам в изолация. Това е от гледна точка на целесъобразност."

"Тая европейката", както Йордан Стоев нарича Мария Габриел, е дала сигнал за това, че ще поиска отстраняването на главния прокурор, за да може ГЕРБ "да изземат темата" от ПП-ДБ.

Кой кого изнудва и може да натисне

Самият Стоев признава, че внезапният завой на ГЕРБ и ДПС го е сварил неподготвен, защото два дни по-рано е защитавал Иван Гешев за взрива в свое интервю пред БТА, а малко след това му се е наложило да поиска отстраняването му.

От записа става ясно още, че самият Стоев е бил изнудван назад във времето от "тях", както и че съветва Гешев "да не се такова с тях". Самият член на ВСС признава, че е получавал заплахи, че ще публикуват негови снимки "как и с кого прекосява границата".

В хода на разговора обаче главният прокурор дава да се разбере, че и той има лостове на влияние. Броейки гласовете във ВСС и дали ще стигнат за отстраняването му, ако не подаде оставка, той споделя на Стоев, че ако "натисне" трима от прокурорската колегия, те ще се обърнат. Гешев обаче декларира, че няма да ги натиска, а ще се оттегли срещу гаранции.

Впоследствие пред медиите обясни, че всички твърдения, че ще напусне, са били, за да разбере откъде и как идва атаката срещу него, а той не е планирал да прави подобен ход.

Кой е правил записа

По думите на главния прокурор той не е автор на записа със Стоев. Аудиото е предадено на флашка от човек на негова служителка в Съдебната палата. Наред с това обаче Гешев каза, че той самият е водил разговора с члена на ВСС професионално, защото е бил "оперативен работник". А под професионално се разбира, че се е преструвал, че възнамерява да подаде оставка, за да разбере какви са "размерите на този заговор срещу държавата".

Преди дни зам.-главният прокурор Борислав Сарафов пък каза, че Гешев е нарушил конституцията, записвайки Стоев без негово знание. Но е извършил и престъпление, използвайки "специално техническо средство за негласно събиране на информация".

В понеделник Гешев каза, че телефонът не е СРС. Въпреки това обаче обясни, че записът бил подхвърлен неясно от кого.

Главният прокурор се закани, че ще разкаже подробности пред съдебния съвет в четвъртък, когато е насрочено изслушването му заедно с това на Сарафов, останалите му заместници и Стоев. Гешев каза още, че ще поиска замесените в "заговора" членове на ВСС да си направят отвод, както и заседанието да бъде закрито.

Накрая той цитира Бенковски с думите, че в сърцето на тирана отворил люта рана, и отново се закани, че възнамерява да изкара целия си мандат на главен прокурор.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    rim avatar :-|
    Рим
    • + 11

    "А кой ще сложат - пита ли"

    Невероятно е!
    Тези външни наблюдатели, които говорят и разбират български език, гледат и не вярват на очите си!
    Как е възможно такова елементарно, нагло, арогантно и неграмотно същество като Гешев да достигне до ниво "Главен прокурор"?
    Как стана така?

    Нередност?
  • 2
    cccd avatar :-|
    cccd
    • + 4

    Егати мафиотската държава!!!!

    Нередност?
  • 3
    nnn16351523891083985 avatar :-|
    Мето Факултетов
    • + 8

    Саморазобличаване, но IQ-то на Гешев е толкова ниско, че не го разбира.

    Нередност?
Нов коментар