🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кой е Красимир Каменов-Къро, убит в ЮАР

Ударът срещу едно от ключовите лица на подземния свят в последните 30 години се случва в момента, в който българската прокуратура се тресе от скандали

Снимката на Красимир Каменов-Къро беше публикувана от Интерпол в списъка с издирвани лица заради заплахи за убийство
Снимката на Красимир Каменов-Къро беше публикувана от Интерпол в списъка с издирвани лица заради заплахи за убийство
Снимката на Красимир Каменов-Къро беше публикувана от Интерпол в списъка с издирвани лица заради заплахи за убийство
Снимката на Красимир Каменов-Къро беше публикувана от Интерпол в списъка с издирвани лица заради заплахи за убийство
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Красимир Каменов, известен с прякора си Къро, и съпругата му Гергана са загинали при нападение в дома им в Южна Африка. За това съобщиха медии по неофициална информация, която "Капитал" потвърди през свои източници. Медията се свърза с представител на местната полиция в Кейптаун, който потвърди, че има 4 жертви с огнестрелни рани при нападението - две жени и двама мъже на възраст между 40 и 50 години. Открити са в къщата, в която са живеели, с "многобройни прострелни рани" и всички са загинали на място. Къщата е в един от най-богатите квартали в Кейптаун - Константия, известен с големите къщи и винарните си.

Нападението се случва два месеца след като прокуратурата повдигна обвинения на Каменов и го обяви за международно издирване. Той беше обвинен задочно в поръчителство на убийството на бившия шеф на криминалната полиция Любомир Иванов през 2022 г.

В по-далечно минало Каменов беше известен като близък съратник на Христофорос Аманатидис-Таки, който през 2009 г. беше обвинен като ръководител на група за разпространение на наркотици и нанасяне на тежки телесни повреди, но около пет години по-късно обвиненията тихомълком отпаднаха. Счита се, че Къро и Таки от доста време са разделили бизнеса си и са в обтегнати отношения. Фирмите, пряко или косвено свързани с Каменов, контролират редица паркинги в София - включително този пред Централна гара.

За негова зона на контрол дълго време се приемаше и ГКПП Капитан Андреево - практическото приватизиране на всички дейности на граничния пункт, което включваше т.нар. златен гьол, лабораторията за санитарен контрол и обслужването на тировете. Покрай скандалите по темата миналата година стана ясно, че контролът над тези дружества практически е бил иззет от някогашното доверено лице на Къро - Размиг Чакърян-Ами.

По неофициална информация в последните месеци тече и опит да бъде превзет и бизнесът с паркингите на Каменов, който е съсредоточен основно в дружеството "Ауто мобайл". Справка в Търговския регистър показва опити там като директор да бъде отстранен Филип Стоянов, който се превърна в свидетел срещу Къро. Вписването е блокирано по искане на бившата му съпруга - Светлана Каменова, която притежава 5% от акциите.

Позабравеното име на Къро изплува през март 2023 г. По време на пресконференция, на която обеща "сериал", главният прокурор Иван Гешев обвърза Каменов с бившия мажоритарен собственик на КТБ Цветан Василев. Според обясненията на шефа на обвинението тогава двамата бегълци от правосъдието в държавата били част от престъпен заговор за дискредитиране на държавното обвинение и лично неговия шеф. Бяха излъчени и серия аудиозаписи, за които се твърдеше, че Каменов разговаря с различни лица. Изброени бяха и няколко други имена. Пред сайта "Афера" Каменов отрече да участва в заговор и да познава изброените бизнесмени.

През 2007 г. се приватизира борсата за плодове и зеленчуци в "Слатина". Купувачът се представлява пред Столичната агенция за приватизация от Светлана Каменова, която е бивша съпруга на Красимир Каменов-Къро. Първоначалната сделка е с консорциум, но после контролът е на Къро.

Видеоподкаст: Миналото, мутрите и в какво се превърнаха мечтите от 90-те

Историята на Къро: От ВИС до "Бригадата на чуковете"

Историята на Красимир Каменов-Къро минава през бурните години на 90-те. Тогава той и Христофорос Аманатидис са неразделна част от ударната бригада на ВИС-1 под крилото на Методи Методиев-Мето Илиянски. Тогава бригада на борците владее с рекет и заплахи търговския център "Илиянци", откъдето идва и прякорът на Методиев. След едно убийство в охранителната фирма ВИС-1 тя е поставена под натиск и мимикрира в застрахователно дружество ВИС-2.

Групата на Мето Илиянски, към която принадлежат Таки и Къро, превземат общинските паркинги. Тогава председател на Столичния общински съвет е Антоан Николов, бивш съдружник на Методи Методиев, а председател на транспортната комисия - Георги Василев. Така под патримониума на групата попадат едни от най-апетитните общински паркинги като подземния на НДК, Централна гара, бул. "Арсеналски" и други. Първо през съвместна фирма с апорти от общинската "Паркинги и гаражи" във фирма "Абоба 2000", а след вдигане на капитала на практика успява да "приватизира" паркингите, които сега са собственост на "Ауто мобайл", в която Красимир Каменов и до днес е съдружник. Този модел на завладяване на апетитни общински имоти се мултиплицира и върху къпалнята "Мария Луиза", "Лятното кино" в Борисовата градина и други.

През 2005 г. бившият шеф на транспортната комисия на София Георги Василев и съсобственик с висаджии е застрелян с два куршума пред дома си. Една от версиите е, че е заради напрежение със съдружниците си. Каменов тогава е разпитван от следствието.

  • Държавата на мутрите - Как едно споменаване на Маджо възкреси миналото на Бойко Борисов и контактите му със СИК

В края на 90-те постепенно висаджии овладяват контрабандата през ГКПП Капитан Андреево и каналите за наркотици и се включват наркоразпространението в столицата. Публичната фигура тогава е Константин Димитров-Самоковеца, застрелян в Амстердам през 2003 г.

Групата на Мето Илиянски с Къро и Таки е тази, която налага доминация силово. Красимир Каменов и неговият приятел тогава Христофорос Аманатидис-Таки бяха споменати в доклада на НСБОП, четен от вътрешния министър Георги Петканов през април 2003 г. пред комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. Двамата бяха посочени като сподвижници на Мето Илиянски и свързани с наркотрафика.

Пак през 2003 г. Методи Методиев изчезва безследно, след като излиза от дома си без охрана и мобилен телефон. Версията из ъндърграунда е, че това е сторено по поръчка на Георги Илиев, който му е отмъстил за убийството на Румен Маринов-Нарциса. Това обаче не е потвърдено.

През 2005 г. на 5 август е застрелян и основателят на ВИС-2 и собственик на "ВАИ холдинг" (икономическата структура на висаджии), Георги Илиев. След неговата смърт започват крамоли в групировката за неговото наследство, като Таки и Къро се налагат над останалите. Двамата придобиват освен имотите на групировката и редица области, където имат влияние - например концесиите на плажовете по черноморското крайбрежие.

През 2008 г. Христофорос Аманатидис е обявен за издирване. Причината е разследване срещу т.нар. "Банда на чуковете", които пребиват конкуренти на наркопазара в София. По делото имаше няколко осъдителни присъди на дребни изпълнители, но Таки беше оневинен от прокуратурата и свален от издирване.

През 2007 г. Красимир Каменов придобива контрола на най-голямото тържище на зеленчуци в България - борса "Слатина", която в момента носи името "Слатина - Къра".

През 2013 г. фирма, близка до Къро, получава от държавата концесия на т.нар. "Златен гьол" за дезинфекция на автомобили, влизащи от Турция. Формалното лице е Размиг Чакърян-Ами, който към онзи момент се смята за близък до Каменов. След това овладяват и фитосанитарния контрол на граничния пункт, както и паркингите наблизо.

Не е ясно в кой момент е настъпил разрив между Аманатидис и Каменов, но Чакърян очевидно се е еманципирал и се смята по-скоро за доверен човек на Таки. По неофициална информация, за да се осигури комфорт за безпрепятственото функциониране на модела, хапки от огромните постъпления от "граничния" бизнес започват да получават и други лица и фракции с корени в 90-те.

Името на Красимир Каменов-Къро излезе и в делото за жестокия побой над журналиста от "24 часа" Слави Ангелов през 2020 г. като поръчител на това престъпление.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • - 1
    • + 11

    В Южна Африка няма случаен българин. Там се изпокриха всички пост-комунистически мафиоти и престъпници, които не успяха напълно да легализират криминалната си дейност в България и да станат олигарси или политици в нашата пародия на държава.

    Нередност?
  • 2
    cuam4o avatar :-?
    Ангел
    • + 8

    До коментар [#1] от "Любопитната Съседка":

    Имаш предвид оцелелите, че както се чете в статията след всяко второ име има "убит с Х куршума през едия коя си година"...

    Нередност?
  • 3
    abdulhazred avatar :-|
    abdulhazred
    • + 11

    Този за 10 години управление на ГЕРБ чрез завладяването на Капитан Андреево е събрал над 500-600 млн лв

    Т.е. откраднатото е съизмеримо с печалбите на Националната лотария на Черепа.

    100% е плащал съпорт на банкянската мутра или посочен от него човек, но убийството може да идва и по-друга линия - бившия му шеф Таки

    Нередност?
  • 4
    baza avatar :-?
    Божидар Здравков
    • + 6

    Гешев нещо се оплакваше от Камонов-Къро. Да очакваме ли и други жертви или само тези от чужбина са опасни за Гешев?

    Нередност?
  • 5
    bajhuj avatar :-|
    Николай Колев
    • - 3
    • + 4

    "Позабравеното име на Къро изплува през март 2023 г. По време на пресконференция, на която обеща "сериал", главният прокурор Иван Гешев обвърза Каменов с бившия мажоритарен собственик на КТБ Цветан Василев."

    Само?

    Хайде да не бъдем толкова "обрани". В записите бяха замесени ПП и ДБ. Даже КаскетЯ беше питан, не се ли намесва прокуратурата в предизборната кампания, а той каза, че не знаел какво означавали ПП и ДБ.

    А в новата серия (от две седмици) се чува да казва, че знае кой иска да натисне ентер, ама не са горните от 15.03.

    Нередност?
  • 6
    selofia avatar :-|
    Селофия
    • - 3
    • + 4

    Бели птици... вече летят...
    Във Вн убийства, в ЮА... а като почне Фалкона с каскет да рецитира... може да стане БГ като.. Россия.. Там се дефинестрират, самоубиват се с 5 пробода.., взривяват се с награди статуетки.. или в колата, ама не с пиратка..
    Дано не пострадат обикновени хора..

    Нередност?
  • 7
    gmalinov avatar :-?
    gmalinov
    • - 2
    • + 3

    Да се трепят помежду си и дай Боже и оше такива новини, много важно кой бил Къро-Мъро и & мафиоти. Държавата отдавна я няма да защити нормалния човек, ние само за разни отрепки от ъндърграунда ще четем...

    Нередност?
Нов коментар