🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Имунитет, пура, отстраняване: лебедовият "цирк" на Гешев

Прокуратурата поиска имунитета на Делян Добрев, прокурори във ВСС чуха, че Гешев говори мутренски, РЗИ ще проверява дали главният прокурор пуши в кабинета си

Прокуратурата поиска във вторник имунитета на депутата от ГЕРБ Делян Добрев
Прокуратурата поиска във вторник имунитета на депутата от ГЕРБ Делян Добрев
Прокуратурата поиска във вторник имунитета на депутата от ГЕРБ Делян Добрев    ©  Георги Кожухаров
Прокуратурата поиска във вторник имунитета на депутата от ГЕРБ Делян Добрев    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Само ден след като публиката чу, че ако се "бие", главният прокурор Иван Гешев ще организира "цирк", това се потвърди - под формата на заплашителни действия от и към ръководителя на държавното обвинение.

Четирима членове на прокурорската колегия във Висшия съдебен съвет (ВСС) стартираха нова, втора процедура за отстраняването на Гешев, той пък се оказа, че е инициирал ревизия на заместника си и шеф на следствието Борислав Сарафов. Намеси се и столичната здравна инспекция, която се самосезира за проверка дали главният прокурор пуши в кабинета си. Събитията ескалираха в предполаганата посока, след като се разбра, че Софийската градска прокуратура (СГП) е предложила на главния прокурор да поиска имунитета на депутата от ГЕРБ Делян Добрев, който беше министър на икономиката, енергетиката и туризма в кабинета "Борисов 1".

Вечерта във вторник последва и реакция от парламентарната група на ГЕРБ, откъдето обявиха, че няма да подкрепят свалянето на имунитета на Добрев, както и всички искания за това - докато не приключи "съдебната реформа".

От "тинтири-минтири" до инструмент за репресия

Самият Добрев коментира, че няма проблем да се откаже от имунитета си, но не възнамерява да го направи, защото смята искането на прокуратурата за опит за саморазправа. Той нарече обвинението "един репресивен орган" и призна, че управляващите още от 2013 г. са се разправяли с опозицията си именно през прокуратурата. Добрев описа и начина на репресия: на "неудобните" политици първо им се повдигат обвинения, а делата после се държат на трупчета.

Депутатът от ГЕРБ заяви това само три месеца след като в предизборните си изяви попита риторично: "Мислите ли, че реформата на прокуратурата е проблем номер 1 в България?" След което настоя да се обръща внимание на важни проблеми като инфлацията, а не "тинтири-минтири" теми като главен прокурор и съдебна система.

От ГЕРБ казаха още, че са разговаряли с всички партии с призив да не подкрепят исканията за снемане на имунитети, докато тече съдебната реформа, в това число докато не се приемат конституционни промени.

От прокуратурата се споменават само инициалите на Делян Добрев, но в парламента няма друг народен представител с инициали Д.Д., който да е бил икономически министър. Според съобщението въпросният Д.Д. е уличен в безстопанственост, от която са нанесени щети за над 4.5 млн. евро на Националната електрическа компания, дъщерно дружество на Българския енергиен холдинг.

Добрев беше вече разследван за АЕЦ "Белене" - за безстопанственост с нанесена щета от над половин милиард лева. Преди две години обаче стана ясно, че Добрев е отпаднал от обвинителния акт. А сега прокуратурата възобновява обвинението. Именно това, че делото е било прекратено, е основанието, на което ГЕРБ се позовават, че става дума за репресия, и то с "брадясало" обвинение.

Глухи прочуват за мутренския изказ на Гешев

Малко преди ГЕРБ да открият, че прокуратурата се ползва за политическа бухалка, просветление споходи и четирима членове на прокурорската колегия на ВСС.

Във вторник беше съобщено, че част от шестимата прокурори, които преди седмица поискаха отстраняването на главния прокурор заради действията му покрай т.нар. атентат, са внесли ново искане за същото. Този път то е заради уронване на престижа на съдебната власт с "обидни квалификации към представители на законодателната власт". Поводът е пресконференцията на Гешев миналия понеделник, когато той се закани да измете "политическия боклук" от парламента, след като демонстративно скъса оставката си. Подписалите се под това искане за отстраняване са четирима - Йордан Стоев, Калина Чапкънова, Георги Кузманов и Гергана Мутафова. В рамките на 10 дни те намират второ основание за освобождаване на главния прокурор. За разлика от първото искане сега липсват имената на Огнян Дамянов и Светлана Бошнакова.

То е внесено ден след като Гешев публикува запис на свой разговор с Йордан Стоев, от който пък става ясно, че ВСС се контролира от ГЕРБ, а всички пътища на влияние стигат до "Бойко Банкята".

Пълна ревизия на Сарафов

Междувременно стана ясно, че главният прокурор е назначил пълна ревизия на своя заместник и началник на Националната следствена служба Борислав Сарафов. Заповедта е от 19 май и обхваща административната и организационната дейност, както и работата с доказателства на националното следствие от началото на 2022 г. досега. Ревизията ще се води от трима прокурори и трябва да приключи до петък, 26 май, а крайният срок за представянето на доклада от нея е 5 юни.

Пред "Дневник" Сарафов потвърждава информацията и коментира, че проверката показва "тенденциозното и злонамерено отношение" на Гешев към него.

Черешката на тортата: РЗИ

В демонстрацията на институционален разпад през последните дни, включително заканата на главния прокурор, че ще бъде унищожена "и прокуратурата, но и държавата", ненадейно се намеси и столичната РЗИ. Оттам пък обявиха, че от онлайн заседание на ВСС на 18 април са се самосезирали да извършат проверка за пушенето на главния прокурор. Месец по-късно здравната инспекция е решила да вземе отношение по излъчения репортаж на бTV, в който след петата минута се вижда как Гешев пали пура, докато участва дистанционно в заседанието на съвета от кабинета си в Съдебната палата.

По закон е забранено тютюнопушенето в закритите обществени места - в помещенията с обособени работни места, където се полага труд, както и в помещенията към тях със спомагателно и обслужващо предназначение. Ето защо СРЗИ иска от бТВ извадки от материала ѝ, в който се вижда Гешев с пура.

В четвъртък предстои заседание на Висшия съдебен съвет, на което ще бъдат разгледани двете искания от прокурорската колегия за отстраняването на Гешев. Очаква се те да бъдат гласувани в спешен порядък от органа на съдебна власт - също основен участник в "цирка", чието мнозинство досега бранеше Гешев от всички критики и подобни искания с подобни мотиви.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 6

    Отявлено шизофренни прояви има в БГ политиката!

    Според досегашното схващане това страдание не е заразно и не се предава от контакт с увреден, но вероятно това становище трябва да бъде ревизирано, защото:

    1. Герб, групировката, чиито избранници в прокурорската квота на ВСС на три пъти отхвърлят мотивирани исканията за оставка на Гешев като гл.прокурор:
    - на министър Янаки Стоилов;
    - на министър Надежда Йорданова.
    - на президента Румен Радев,
    Сега ни в клин-ни в ръкав именно същите я искат и то с глупави и недоказуеми мотиви! Посто, за да покажат, че вече са от правилната страна на историята. И много молят да бъдат оставени на постовете си...

    2. Герб, групировката, чиито собственик лично си избра лицето Гешев за приемник на Цацаров и хората му във ВСС прокараха светкавично тази кандидатура, сега изведнъж, освен, че неясно защо разлюбиха същия тоя Гешев, а и обявиха институцията ПРБ за репресивен орган!

    3. Киро от ПП, който вместо да обясни на интелигентната си публика, че баце е стиснат за топчетата от една задокеанска институция и може да прави с него каквото си иска в едно несправедливо, но все пак коалиционно управление, го избива на синонимия само и само да не каже мръсната дума "коалиция". Щял да управлява не с Герб, а с Марето, която нямала нищо общо с Герб, защото била дълго време в Брюксел...
    Ма той и Радан е отдавна там. Значи ли, че и той няма нищо общо с ДСБ?!

    4. Елитът на Герб, групировката, чиито собственик до петък вечер канеше на открити за медиите срещи с парламентарните партии извън ПП, в неделя вечер от медиите разбрал, че баце ги е обещал да правят всичко, каквото им каже КироАсен.

    5. Конституцията, която за КироАсен е една досадна бумага и неведнъж показаха това си отношение, сега щели да правят ротационно правителство. В книжката не пишело за такова, затова се налага просто да я канселират...

    Зад масовата шизофрения, обхванала БГ, стои не боест, а натиск.
    Някой трябва да направи нещо изключително непопулярно...
    Ще се сетите ли какво?

    Нередност?
  • 2
    dobadoba avatar :-|
    dobadoba

    Много бързо отписахте Гешев.
    Нищо чудно да се върне на 'бял кон' :)

    Нередност?
  • 3
    lyuben_ avatar :-P
    Любен

    Протустурката гешка вече е тотално разпрана от употреба - такива амортизирани даже и за посланнички в Казанхстан не стават

    Нередност?
Нов коментар