Глоба за безплатни услуги

КЗК санкционира с 210 хил. лв."Тера комюникейшънс" за сключените договори за нула лева с общините Пазарджик и Русе

Фирмата е изградила системи за паркиране с SMS и получава процент от приходите, но според КЗК това е отделна услуга
Фирмата е изградила системи за паркиране с SMS и получава процент от приходите, но според КЗК това е отделна услуга
Фирмата е изградила системи за паркиране с SMS и получава процент от приходите, но според КЗК това е отделна услуга    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Фирмата е изградила системи за паркиране с SMS и получава процент от приходите, но според КЗК това е отделна услуга    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

14

млн. лв. са нетните приходи от продажба на "Теракомм" за 2011 г.

Санкция от близо 210 хил. лв. наложи Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) на софийската компания "Тера комюникейшънс" ("Теракомм") заради продажбата на услуги по цени под себестойност. Става дума за две поръчки за изграждане на система за SMS заплащане на такса за паркиране в "Синя зона" в Пазарджик и Русе, които фирмата е спечелила с оферта нула лева. Тя очаква да покрие инвестициите си с процент от приходите от кратките съобщения, които клиентите изпращат за паркиране.

Според антимонополното ведомство това е отделно споразумение, което се сключва между фирмата, съответната общината и мобилните оператори, а договорът за разработване и внедряване на системата е на практика безвъзмезден, което е нарушение на закона. От "Теракомм" обаче са категорични, че става дума за една и съща поръчка, и затова ще обжалват решението.

Елиминиране на конкуренти

Производството е образувано по искане на конкурентната фирма "Велти", която преди време обжалва избора на "Теракомм" с подобна оферта за такава поръчка в Благоевград. КЗК върна процедурата на етап договаряне с участниците, а решението на комисията беше потвърдено и от Върховния административен съд, според който допускането на ценова оферта с нулеви показатели е нарушение. По-късно процедурата беше прекратена от "Паркинги и гаражи - Благоевград", тъй като след отстраняването на "Теракомм" "Велти" остана единствен участник и нямаше как да се направи класиране на кандидатите.

Случаят в Благоевград всъщност е цитиран и в сегашното искане на "Велти". Според компанията това показва, че има поне три процедури по възлагане на обществена поръчка, където "Теракомм" е предложила "нереални, нулеви дъмпингови цени" с цел заемане на по-голям пазарен дял чрез елиминиране на конкуренти. Освен това от "Велти" твърдят, че по неофициални данни, получени от дружества със сходен предмет на дейност, подобни методи се използват от "Теракомм" от години.

Безвъзмездно

Офертите, които "Теракомм" е представило в Русе и Пазарджик, са аналогични. И в двете се предлага системата да бъде изградена за сметка на дружеството, а оборудването да бъде предоставено безвъзмездно. В това влизат сървъри, устройства за проверка на заплащането, софтуер и поддръжка на база данни.

В същото време офертата на "Велти" в Русе предвижда 2300 лв. такса за техническо реализиране и въвеждане в експлоатация и 190 лв. месечна такса за поддръжка на услугата. Цените на предлаганите устройства за проверка са между 500 лв. и 1500 долара. В крайна сметка "Теракомм" е определена за победител и през февруари 2010 г. общината сключва 5-годишен договор с нея.

В Пазарджик освен "Теракомм" за поръчката кандидатстват още три фирми, включително и "Велти" чрез консорциума "Паркинг плюс - Пазарджик". Тъй като никой от трите кандидата обаче не отговаря на изискванията, комисията ги отстранява от процедурата и избира "Теракомм". През май 2010 г. фирмата подписва 3-годишен договор с общината.

SMS приходи

Офертата на фирмата е безплатна дотолкова, доколкото не изисква предварително заплащане от общината. В същото време разходите й трябва да се покрият с част от приходите от SMS-ите, които паркиращите в "Синя зона" изпращат. В конкретния случай става дума за отчисления между 2.5 и 7.5%. Подобно е предложението и на "Велти", която предвижда да получава между 3.6 и 7% от тези приходи в зависимост от оператора и трафика.

Представените от "Теракомм" прогнозни калкулации за Благоевград показват, че този модел изцяло трябва да покрие разходите й и да й осигури печалба от близо 440 хил. лв. за 3-годишния период на договора. Същата схема е предложена и в Русе и Пазарджик.

Две различни услуги

Проблемът според КЗК обаче е, че в случая става дума за две различни услуги и два различни договора. Първият от тях е между компанията и общината и е за изграждане на самата система, за което "Теракомм" е предложила цена нула лева. Вторият договор включва и мобилните оператори като трета страна и не е свързан с услугата по изграждане, внедряване и поддръжка на системата за заплащане и контрол на паркирането.

Освен това конкуренцията реално се осъществява пред общината, която избира изпълнителя, а не пред паркиращите шофьори. Затова комисията приема, че услугата реално се предлага не само под себестойност, а напълно безплатно, което е нарушение на Закона за защита на конкуренцията. Наложената санкция е определена като 1.5% от оборота на дружеството за 2011 г., който е в размер на 14 млн. лв.

В пакет

От "Теракомм" обаче са убедени, че предложената от тях цена не може да се тълкува като дъмпинг, нито че дейността им е нерентабилна, тъй като направените разходи имат бърза възвращаемост от приходите от SMS. "Категорично не сме съгласни, че това са две отделни услуги", каза членът на борда на директорите Димитър Димитров.

По думите му аналогична е ситуацията с мобилните оператори, които предлагат безплатни или на много ниска цена телефони, ако клиентът сключи договор да ползва техните услуги, което им гарантира приходи. В тези случаи също има два договора - за покупката на телефонен апарат и за мобилни услуги. "Винаги когато хардуерът се предлага в пакет с някаква услуга, цената е по-ниска, това е практика навсякъде по света", добави той. Компанията ще обжалва решението на КЗК пред Върховния административен съд.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nefertiti_egipt avatar :-P
    Нефертити
    • + 4

    "Тера комюникейшънс" отдавна са за глоба ....

    Нередност?
Нов коментар