🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Консолидацията на кабелните оператори в Европа се засилва

Vodafone и Liberty Global се надпреварват за надмощие на пазара

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Кабелните оператори в Европа се изправени пред поредна вълна на консолидация на фона на подготвяната смяна на собствеността на компании в страни като Испания, Швеция и Норвегия. Кандидат-купувачите са два от лидерите в сектора - Vodafone и Liberty Global, които през последните години активно се конкурират за всяка добра възможност за придобиване.

За разлика от телекомите в региона кабелните оператори отчитат растящи печалби през изминалите години благодарение на разрастването на мрежите за високоскоростен интернет. Кабелните компании предлагат услуги "три в едно", при които осигуряват на клиентите си телевизия, телефон и интернет със скорости, понякога надвишаващи петкратно предложенията на телекомите. Секторът също така става все по-малко фрагментиран, като вместо различни малки играчи на отделните пазари се оформят регионални лидери като Liberty Global на щатския предприемач Джон Малоун. 

Смяна на собствеността

Най-голямата кабелна група в Испания – Ono, е последният обект на надпреварата между Liberty Global и британската Vodafone. Компанията планираше първично публично предлагане (IPO) през тази година, но според източници на Reuters и Financial Times собствениците й са започнали преговори с Vodafone и Liberty Global за придобиване. Според експерти от банковия сектор стойността на сделката може да е около 7 млрд. евро, което надвишава 12 пъти оперативната печалба за 2012 г.

Сегашните собственици на оператора са щатските инвестиционни фондове Capital, Providence Equity Partners, Thomas H. Lee Partners и Quadrangle Capital Partners. Подобни фондове са играли съществена роля в сектора през последното десетилетие, но последните останали търсят начин да кешират инвестициите си. "В тези времена на високи пазарни оценки всеки собственик на кабелна компания ще се замисли дали излизането от пазара не е добра идея. Същевременно за стратегическите инвеститори това може да е последна възможност за придобиване на значими активи", коментира пред Reuters банкер, запознат със ситуацията. Анализаторите посочват като други потенциални цели шведската Com Hem, собственост на BC Partners, норвежката Get AS, чиито основни акционери са Goldman Sachs и Quadrangle, както и испанската R Cable, собственост на CVC.

"Liberty и Vodafone се надпреварват за надмощия на всичките си основни пазари, а Испания е последният голям пазар, който не е разпределен", коментира пред Financial times Робин Биененсток, анализатор в Bernstein. Той обаче отбелязва, че акционерите на  Vodafone вероятно няма да са склонни на сделка за Ono, ако цената е твърде висока.

Надпревара за лидерство

Двете компании са инвестирали над 45 млрд. долара за придобивания в Европа от 2011 г. насам, като надпреварата им беше особено остра при сделката за германската Kabel Deutschland през миналата година. Тогава контраофертите на Liberty Global принудиха Vodafone да повиши своето предложение до 7.7 млрд. долара. През 2011 г, британската компания придоби и Cable & Wireless Worldwide за 1 млрд. британски лири. От своя страна през последените две години Liberty инвестира близо 30 млрд. долара за придобиването на британската Virgin Media и холандската  Ziggo. През 2011 г. компанията придоби и германския оператор Kabel Baden-Württemberg  за 3.2 млрд. евро. Година по-късно отправи оферта за 2.5 млрд. долара за изкупуване на мажоритарен дял в белгийската Telenet.

Усилията на двете компании подчертават стремежа им за създаване на паневропейски кабелни и телеком групи. Джон Малоун се опитва да консолидира кабелния сектор и на щатския пазар, като там неговата група Liberty Media е основен играч в битката за контрол над  Time Warner Cable, чиято стойност се оценява на 61 млрд. долара.

Засилващата се консолидация обаче кара някой анализатори да се опасяват, че се създава балон в сектора. "Някои от тези пазарни оценки са изключително надути, особено в случаи като Ziggo, които вече не се разрастват. Много от кабелните оператори са надценени, тъй като пазарите очакват оферти за придобиване", коментира пред FT експерт, пожелал анонимност.

Все още няма коментари
Нов коментар