Европейските компании забавят инвестициите

Мениджърите се фокусират върху повишаване на дивидентите и обратните изкупувания

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Големите европейски компании все повече предпочитат да осигурят по-солидни плащания за акционерите си, вместо да инвестират в разрастване на бизнеса, пише Bloomberg. Според данните на агенцията компаниите в рамките на индекса Stoxx Europe 600 ще платят среден дивидент от 11.54 евро за акция през тази година, което е най-високото ниво от 2002 г., откогато са най-старите данни. Същевременно паричните приходи от операциите се очаква да достигнат най-високото си ниво от 2011 г. - 37.45 евро на акция.

Парични резерви

Паричните резерви на компаниите в Stoxx Europe 600 са достигнали 2.04 трлн. евро, което е второто най-високо ниво, отчитано през последното десетилетие. Макар през второто полугодие на миналата година еврозоната да излезе от продължителната рецесия, ръководствата на фирмите, изглежда, остават скептични за икономическото възстановяване и не бързат да инвестират. "Парите са налице, но компаниите не искат да ги влагат в програми за капиталови инвестиции. Те все още не са сигурни от коя сфера ще дойде растежът, освен това са фокусирани върху заздравяването на счетоводните баланси и повишаване на цените на акциите", коментира Стюард Ричардсън, главен инвестиционен мениджър в RMG Wealth Management.

Стойността на акциите в Stoxx Europe 600 е нараснала повече от двойно спрямо кризисната 2009 г. За същия период паричните резерви на компаниите са се удвоили, а капиталовите разходи са се свили от 20.12 до 18.37 евро за акция. През миналата година пазарната капитализация на европейските компании се повиши със 17% заради очакванията на инвеститорите икономическото възстановяване да увеличи печалбите, а прогнозите сочат поскъпване с още 9% през 2014 г.

Капиталови инвестиции

"Все още основният фокус е върху повишаване на дивидентите и обратните изкупувания. Как ще се развие инвестиционният цикъл зависи до голяма степен от това на какъв вид икономическо възстановяване ще станем свидетели, както и от политическата среда. Може да очакваме нарастване на капиталовите разходи до две години", заявява Вероника Печланер, инвестиционен мениджър в щатската Ashburton.

Според оценките на Standard & Poor’s през миналата година Европа е отговаряла за една четвърт от капиталовите инвестиции в сравнение с една трета през 2003 г. Същевременно компаниите в САЩ планират разрастване на инвестициите, като Goldman Sachs очаква ръст със 7% за 2014 г. след повишението с 3.1% за 2013 г. UBS прогнозира повишение със 7.5% на инвестициите за оборудване през тази година и с 10% през следващата.

Все още няма коментари
Нов коментар