"Екотекника" изгражда нова линия за пелети в Свищов

Норвежката програма "Иновации в зелена индустрия" отпуска безвъзмездно 400 хил. евро

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

До края на март 2016 г. фирма "Екотекника" ще открие в Свищов нова производствена линия за пелети и склад за съхранение на продукцията.

Проектът е на стойност 1.6 млн. евро, а реализацията му започва през 2014 г. Част от инвестицията вече е направена, когато компанията кандидатства за финансиране по линия на Норвежкия финансов механизъм 2009 - 2014 (Norway Grants) чрез програма "Иновации в зелена индустрия", подкрепяща бизнес намерения за развитие на екологична европейска икономика.

"Екотекника" кандидатства с проект за 800 хил. евро, от които 47% са безвъзмездно предоставени от програмата", обясни за "Капитал Daily" Венцислава Миладинова, консултант по проекта.

Три пъти по-голям капацитет

Новата производствена мощност е разположена в съществуващите промишлени сгради на фирмата на застроена площ от около 3000 кв.м и открита от 5000 кв.м. Те се намират на площадката на "Свилоза" АД в Западната индустриална зона в Свищов. Новата линия ще използва за суровина нестандартна технологична дървесина, създаваща проблеми при производството на "Свилоза". Друг търсен ефект от реализацията на проекта е пестенето на енергия, тъй като инвестицията включва и инсталиране на енергоспестяващо оборудване.

"Екотекника" произвежда дървесни пелети от отпадъчна биомаса от 2010 г., като сега действащата линия е с капацитет до 8000 тона годишно. Очаква се проектът да увеличи до три пъти капацитетните възможности на компанията, да доведе до повишаване на производителността с 20% и да намали разходите за електроенергия с 12%. Освен това новата технология ще гарантира по-високо качество на пелетите и съответно - увеличение на продажните цени с най-малко 15%, е записано в целите на проекта. Плановете включват и откриване на нови 40-45 работни места.

Продукцията ще се реализира на местния пазар и зад граница, но част от нея ще се използва за захранване на отоплителната инсталация във фирмата.

Партньор по проекта е Кралското норвежко общество за развитие - Norges Vel, което обучава 46 работници за използването на новата технология. Част от дейността на норвежката компания е свързана и с повишаване информираността на местната общност за ползите от ефективното управление на отпадъците и употребата на пелети.

Дейността на компанията

"Екотекника" ЕООД е регистрирана през 1999 г. с основен предмет на дейност реализиране на екологични проекти, стопанисване на гори и производство на дървесни брикети. Фирмата е един от най-големите собственици на частни гори в България и сред основателите на Българската технологична платформа на горския сектор (сдружение с нестопанска цел). Според Търговския регистър едноличен собственик на капитала е турският гражданин Нургюн Ватансевер.

По данни на компанията през 2014 г. тя е произвела 7368 тона пелети, а заетите са 51. Приходите на дружеството от оперативна дейност през миналата година са били 4.911 млн. лв. при 12.085 млн. през 2013 г. Печалбата също е намаляла и е била 757 хил. лв. през 2014 г., а година по-рано е достигнала 7.341 млн. лв.

Все още няма коментари
Нов коментар