Софийска фирма открива предприятие за брикети от отпадъчна дървесина

Инвестицията на "Хайтек" е за над 517 хил. евро и ще осигури 18 нови работни места в Смолянско

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

До края на месеца в с. Давидово, община Баните, Смолян, ще започне официално работа ново предприятие за производство на брикети и пелети от отпадъчна дървесина.

Между 16 и 20 хил. тона екогорива годишно

Инвестицията на софийската фирма "Хайтек" е за 517 800 евро, от които 300 хил. евро са безвъзмездни от програма "Иновации в зелена индустрия" – част от Норвежкия финансов механизъм 2009 - 2014 (Norway Grants), уточни собственикът Симеон Борисов. Съфинансирането е осигурено чрез банков кредит.

В момента текат 72-часовите проби на инсталацията. Предприятието е построено почти от нулата върху скелета на стара изоставена фабрика в региона. Изграждането приключва два месеца преди планирания срок, застроената площ е 2200 кв.м, като офисната и административната част са изцяло нови. Оборудването е модерно и е произведено в Германия, уточни за "Капитал Daily" Стойко Стойков, консултант по проекта Green Biomass Energy. Фирмата ще произвежда между 16 и 20 хил. тона екогорива годишно и ще открие 18 нови работни места в селски район с висока безработица.

Над 70% от продукцията ще заминават зад граница

В община Баните има множество малки и средни дърводобивни и дървопреработващи предприятия, които не могат да използват достатъчно ефективно отпадъците от производствената си дейност. Ако към това се добави и неоползотворяваната дървесина от санитарната сеч в горите на областта, става ясно откъде "Хайтек" ще се снабдява със суровина.

Пазарите за продажба на произведените от предприятието брикети и пелети от отпадъчна дървесина вече са набелязани – над 70% от продукцията ще заминава зад граница, главно в Гърция и Италия. Вече имаме подписани предварителни договори с италиански партьори, съобщи Стойко Стойков. Фирмата е направила протопип на изделията и е получила за тях златен медал за иновативност на есенния Международен технически панаир в Пловдив през 2015 година.

Green Biomass Energy е първият проект на компанията, изпълнен с помощта на безвъзмездни донорски средства. Партньори са норвежките Standard Bio AS и Utgard AS (подизпълнител), които са отговорни за технологичното консултиране, анализ на процесите и производството, икономическата оценка, коментира Стойко Стойков.

"Хайтек" е частна компания, основана в София, която има клон в Смолян. Първоначално основната дейност на дружеството са услуги в сферата на информационните технологии, комуникациите, оборудването, системите за сигурност. През 2014 г. след предварително проучване компанията решава да разшири дейността си и инвестира в перспективната пазарна ниша на екогоривата. Според данните в Търговския регистър през 2014 г. "Хайтек" отчита 358 хил. лв. приходи от оперативна дейност срещу 298 хил. за предходната година.

Зелена икономика

Инвестицията на "Хайтек" е поредната за екогорива, която намира подкрепа от програма "Иновации в зелена индустрия". Както "Капитал Daily" вече писа, до края на март 2016 г. фирма "Екотекника" ще открие в Свищов нова производствена линия за пелети и склад за съхранение на продукцията.

Проектът е на стойност 1.6 млн. евро, а реализацията му започва през 2014 г. Част от инвестицията вече е направена, когато компанията кандидатства за финансиране по линия на Норвежкия финансов механизъм 2009 - 2014 (Norway Grants) чрез програма "Иновации в зелена индустрия", подкрепяща бизнес намерения за развитие на екологична европейска икономика. "Екотекника" кандидатства с проект за 800 хил. евро, от които 47% са безвъзмездно предоставени от програмата.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    aussie avatar :-P
    aussie
    • - 3
    • + 1

    "Международен техничеки панаир в Пловдив през 2015 година"....... За какъв панаир говорите, то си беше една абсолютна смехория. Капитал въобще ходили ли са на този панаир. Имам чувството че онзи Гергов нарочно се опитва да го съсипе та да може да го прилапа за без пари.

    Нередност?
Нов коментар