Фирма за полиране на мрамор с нова производствена линия

Семейното предприятие "Черкезов" от Благоевград пусна в експлоатация и пречиствателна станция

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В благоевградската фирма "Черкезов" вече работи модерна производствена линия за полиране на мрамор, както и нова пречиствателна станция за отпадни води. Общата инвестиция в тях е на стойност 383.5 хил. евро, от които 240 хил. евро са безвъзмездни, осигурени от програма "Иновации за зелена индустрия" - част от Норвежкия финансов механизъм 2009 - 2014 (Norway Grants). Партньор по проекта е норвежката International Development Norway. Той е изпълнен за 12 вместо за договорените 18 месеца, уточниха от компанията.

Използването на вода ще намалее поне 10 пъти

Малкото семейно предприятие "Черкезов" - собственост на Ивайло Черкезов и Николай Черкезов, е създадено през 2005 г. в с. Струмяни и изработва изделия от мрамор, варовик и гранит. Заетите са 20, зад граница заминават над 55% от произведеното, а основните пазари са Гърция, Македония, Косово, Сърбия, Австрия, Италия.

Според Стойко Стойков, мениджър на проекта, доскоро основен проблем за компанията са били отпадните води при полирането на мрамора. "Фирмата не притежаваше пречиствателна станция, което водеше до много екологични проблеми за хората в региона и за самата компания. Фините частици от производство на мрамор бяха депонирани и транспортирани до специално създадени депа в региона. Процесът не е никак иновативен и е много трудоемък", обясни Стойков.

По думите му новата пречиствателна станция позволява многократно използване на водата за производствени нужди, тъй като тя се пречиства постоянно и се връща отново в цеха. "С въвеждането на станцията в действие разходът на вода във фирмата ще спадне от 50 хил. до 5000 куб. метра годишно, цикълът се затваря, а отрицателният ефект върху природната среда ще е нулев." Освен това изграждането на станцията ще позволи на "Черкезов" да покрие серия от екологични стандарти и изисквания.

Другата инвестиция на фирмата е в нова производствена линия за полиране на мрамор. Тя заменя старата линия от 1993 г. и е четири пъти по-производителна. Освен това ще подобри качеството на крайния продукт, обясни Стойков.

Норвежкият партньор - International Development Norway, вече е предложил бъдещи проекти и инициативи, които да подобрят конкурентоспособността на "Черкезов". International Development Norway е разработила и конкретни мерки за използване на отпадъка от производството, за който до този момент българската фирма е плащала (под формата на такси за депониране). Резултатът е поне три нови възможности този продукт да бъде преработван и продаван на клиенти, от които предприятието да получава приходи, уточни Стойко Стойков.

Следващ проект

В началото на 2016 г. "Черкезов" започва изпълнение на нов проект - за технологична модернизация. Той е на стойност 550 хил. лв., от които 45% са безвъзмездни по линия на новата оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност", съобщи още Стойко Стойков.

Приходите от продажби на предприятието за 2014 г. са 2.485 млн. лв. срещу 1.007 млн. лв. за 2013 г., показва информацията от Търговския регистър. По данни на компанията пазарът на мрамор, варовик и гранит в България е около 300 хил. кв.м, а "Черкезов" има 7% пазарен дял за 2014 г. Амбицията на фирмата е да достигне над 16% пазарен дял до 2020 г.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • + 34

    Браво! С такива фирми малките населени места могат да получат своето развитие.

    Нередност?
Нов коментар