🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Седмични новини за енергетика

В рубриката на "Капитал Daily" ще събираме всички най-важни новини от последните седем дни

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Две оферти за заема на БЕХ

Два консорциума са подали обвързващи оферти за отпускането на мостов заем на Българския енергиен холдинг (БЕХ), който на следващ етап да бъде рефинансиран с пласирането на облигационна емисия, съобщиха от холдинга. Оттам допълват, че двата консорциума обединяват осем финансови институции, без да посочват техните имена. В процедурата, обявена от БЕХ, на пряко договаряне са се явили общо единадесет кандидата, като първоначално за участие бяха поканени 25 банки. Общата стойност на предложеното финансиране покрива търсената от БЕХ сума до 650 млн. евро. Това на практика означава, че ако БЕХ иска да осигури целия размер на средствата, с които трябва да се разплати на двете американски централи - "Ей И Ес ЗС Марица-изток 1" и "КонтурГлобал Марица-изток 3", ще трябва да се споразумее и с двата консорциума. Тепърва обаче ще стане ясно какви са финансовите условия на банките и доколко те са приемливи за БЕХ. От холдинга коментират още, че офертите ще бъдат оценени от комисия и след като приключи работата й, резултатите ще бъдат обявени, без да се уточнява в какъв срок ще стане това. Избраният кандидат ще бъде поканен за провеждането на преговори по сключването на договор за мостово финансиране. Според източници, запознати с хода на преговорите, интересът на банките да финансират БЕХ се е възвърнал заради подобрението на финансовите резултати на Националната електрическа компания (НЕК). Официалните данни за 2015 г. все още не са оповестени, но министърът на енергетиката Теменужка Петкова коментира, че НЕК ще завърши 2015 г. с 220 млн. лв. загуба, което е значително по-малко в сравнение с резултата на компанията за 2014 г., когато завърши на загуба от 586 млн. лв. 

ТЕЦ "Бобов дол" ще изгаря неопасни отпадъци

В средата на февруари Регионалната инспекция по околна среда и водите (РИОСВ) в Перник излезе с решение, според което инвестиционното намерение на ТЕЦ "Бобов дол" за разширяване на производствената му дейност чрез оползотворяване на неопасни отпадъци съвместно с основното му гориво въглища няма да окаже значително отрицателно въздействие върху околната среда. От решението става ясно, че ТЕЦ "Бобов дол" има намерение да изгаря отпадъци от шивашка, обувна и дървопреработвателна промишленост, както и RDF гориво. Това не е инцидентен ход на енергийните предприятия, които са свързани с Ковачки. Преминаване към алтернативно гориво е предвидено още за ТЕЦ "Русе", "Топлофикация - Бургас", а засега неуспешен опит има и за ТЕЦ "Брикел". От една страна, смяната може да направи експлоатацията им по-евтина, а от друга, да "позелени" част от тези енергопроизводители, които с години се свързват със замърсяване и лоши производствени практики. Инвестиционното намерение на ТЕЦ "Бобов дол" предвижа отпадъците да заместят 0.5% от използваните от централата въглища. В тонове това означава 96 тона на денонощие или малко над 30 хил. тона годишно. Предварителното третиране на отпадъците ще става на новообособена площадка в близост до открития склад за въглища. 

EС одобри изграждането на газопровода TAP

Проектът за газопровод, свързващ през гръцка и албанска територия транзитната мрежа на Турция с тази на Италия, отговаря на изискванията на ЕС и може да започне изграждането му. Това съобщи Европейската комисия (ЕК) в края на миналата седмица. Надеждите са, че Трансадриатическият газопровод (Trans Adriatic Pipeline, или ТАР) ще донесе на Гърция 2.3 млрд. евро инвестиции и от 2020 г. ще доставя в Европа всяка година до 10 млрд. куб.м синьо гориво от Азербайджан. Това е обем, който може да задоволява около 17-18% от нуждите на Италия от природен газ. Общите инвестиции на участниците са планирани да достигнат 5.6 млрд. евро за период от 5 години. В съобщението на ЕК се посочва, че споразумението между Атина и компанията Trans Adriatic Pipeline AG съответства на европейското законодателство и условията за държавна помощ. "Проектът ще подобри сигурността и разнообразието на енергийните доставки в ЕС, без да води до деформации на конкуренцията на единния пазар. "Финансирането на строителството на ТАР ще идва изключително от частни инвеститори, а предвиденият от предварителните договорености особен данъчен режим е в рамките на допустимото", смята ЕК.

Свръхзапасите на петрол ще потискат още цената

Дори ако Саудитска Арабия надделее в битката си за пазарен дял с шистовите производители от САЩ, това няма да реши проблема със свръхпредлагането на петрол. Причината няма да са други производители като Иран, Ирак или Русия, а натрупаните след 2014 г. резерви от над 1 млрд. барела, пише Bloomberg. Според прогнозите на Международната агенция по енергетика складовите запаси ще продължат да нарастват до края на 2017 г. и изчистването им ще изисква години. "Дори да бъде постигнат баланс между търсенето и предлагането на петрол през тази година, цените ще останат под натиск, тъй като пазарът ще чака доказателства за спад на запасите", коментира Майк Уинтър от Societe Generale. В края на 2014 г. Саудитска Арабия обяви стратегия за справяне със свръхпредлагането на петролните пазари чрез изтощаване на конкурентите с ниски цени. Тази политика, насочена основно срещу компаниите за шистов и дълбоководен добив, доведе до срив на цената под 30 долара за барел в началото на тази година. 

Компресорна станция "Лозенец" вече е в експлоатация

Държавната "Булгартрансгаз" въведе в експлоатация втората модернизирана компресорна станция "Лозенец". Стойността на ремонта е 70 млн. лв. и е част от проект за реконструкцията на четирите компресорни станции - "Странджа", "Петрич", "Лозенец" и "Ихтиман", на обща стойност 200 млн. лв. С модернизацията компресорните станции трябва да се приведат в съответствие с екологичните изисквания на ЕК. Реконструкцията включва разширение на наличната площадка и инсталиране на два нови газотурбинни компресорни агрегата в съседство с наличното оборудване, с което се увеличава мощността на горивната инсталация. Модернизацията на съоръженията се изпълнява от "Главболгарстрой", а доставката на оборудването е на американската компания "Солар турбайнс". През тази година предстои да бъдат въведени в експлоатация и модернизираните компресорни станции "Странджа" и "Петрич", а през октомври 2015 г. беше въведена в експлоатация и "Ихтиман".

Близо 71% от енергията, доставяна на стопанските клиенти на територията на Югоизточна България, където оперира "EVN България", вече се търгуват на свободния пазар. От тях около 44% са малките бизнес клиенти, присъединени на ниско напрежение, за които либерализацията трябваше да започне от началото на годината.

"Газпром експорт" e отменила наказателната клауза "вземай или плащай" за гръцката газова компания DEPA за 2015 г. в размер на 5 млн. долара. Клаузата, която предвижда санкция, в случай че купувачът не вземе договореното количество газ, не е прилагана никога и срещу българската "Булгаргаз". 

Френската ядрена компания Areva ще създаде ново дружество New Areva group през 2016 г. То ще обедини всички дейности, свързани с горивния цикъл. В същото време за 2015 г. Аreva обяви загуба от 2.23 млрд. долара, но въпреки това се надява на положително представяне през 2016 г. 

Все още няма коментари
Нов коментар