🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Седмични новини за енергетика

В рубриката на "Капитал Daily" ще събираме всички най-важни новини от последните седем дни

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Shell ще проучва българския шелф за нефт и газ

Shell Exploration & Production, която е дъщерна на Royal Dutch Shell, ще проучва залежите на нефт и газ в блок "1-14 Силистар". Договорът за това беше подписан на 23 февруари в Министерския съвет от министъра на енергетиката Теменужка Петкова и Айлин Уилкинсън, регионален вицепрезидент на компанията.

Ангажиментът на Shell предвижда да бъдат инвестирани 18.6 млн. евро в дейности по търсене и проучване, а бонусът, който правителството ще получи, е 4.9 млн. евро. За сравнение, бонусът, който беше даден на правителството за проучването на блок "Хан Аспарух" от консорциума, оглавяван от френската Total, беше 40 млн. евро. "Хан Аспарух" е не само двойно по-голям като територия, но е и най-перспективният български участък за откриването на залежи от нефт и газ. Блок "Силистар" е с площ 6893 кв. км и се намира в южната част на българските териториални води на Черно море. На практика Shell нямаше конкуренция за получаването на разрешителното за "Силистар", тъй като беше единствената компания, подала оферта. Документи за участие бяха купени от още три от гигантите в нефтения сектор - BP, Тоtal и Еni. Най-вероятно интересът на компанията е предизвикан от това, че тя извършва проучвания за нефт и газ в западната част на Черно море на територията на Турция. Там компанията направи и проучвателен сондаж и българският блок е добра възможност за експанзия, ако в турската част на Черно море бъдат открити залежи на нефт или газ.

Проучвателната програма на Shell включва 2D и 3D сеизмични проучвания, както и мерки за опазване на околната среда, човешкото здраве и културните ценности, се посочва в съобщение на министерството. Засега програмата не предвижда дълбоководен сондаж, който би оскъпил инвестицията значително. По думите на Теменужка Петкова самото проучване ще започне, когато Shell получи всички необходими разрешителни и плати бонуса на правителството. В споразумение за проучване се дава възможност срокът му да бъде удължен с два пъти по две години, ако това се налага.

Франция ще подкрепи удължаването на живота на ядрените си реактори (долно)

Френското правителство ще подкрепи 10-годишно удължаване на експлоатациятя на ядрените реактори, оперирани в страната oт ЕDF. Това е казала министърът на енергетиката Сеголен Роаял, пред френската телевизия France 3, цитирана от Reuters.

Ядрената енергия осигурява 75% от електричеството във Франция, но индустрията излезе от светлината на прожекторите след аварията във Фукушима през 2011 г. Тогава страната пое ангажимент да намали използването на ядрената енергия до 50%, като за сметка на това заложи на възобновяемите източници. Попитана дали е готова да увеличи живота на ядрените реактори от 40 на 50 години, Роаял каза: "Да, аз съм готова да дам зелена светлина, но това зависи и от мнението на агенцията по ядрена безопасност… французите са инвестирали много в ядрени реактори в продължение на години."

Държавната EDF оперира 58% от ядрените реактори във Франция, припомня Reuters.

"Газпром" с нов газов проект през Черно море

Руската "Газпром", италианската Edison и гръцката DEPA подписаха в Рим меморандум за разбирателство за изграждането на газопровод, който през Черно море да доставя суровината на Гърция и Италия, съобщи руският в. "Ведомости". С това Русия на практика опитва за трети път да прокара тръби под Черно море, коментира главният анализатор на Vygon Consulting Мария Белова, цитирана от изданието. Първите два опита под името "Южен поток" и "Турски поток" съответно засега се провалиха, припомня вестникът.

Меморандумът предвижда газът да стига от Русия през Черно море до "трета страна", откъдето да продължава към Гърция и Италия. Това означава, че консорциумът трябва да се договори или с България, или с Турция, което прави целта на новия меморандум силно съмнителна, коментира италианското бизнес издание Il sole 24 ore. Въпреки това документът беше подписан миналата сряда в Рим от ръководителите на трите компании Алексей Милер, Марк Бенаюн и Теодорос Кицакос в присъствието на постоянния секретар на гръцкото външно министерство Йоргос Ципрас.
Изборът на "Газпром" за бъдещи партньори не е случаен, припомня римският в. Repubblica. Трите компании бяха партньори в проекта "Посейдон" за газов интерконектор Турция - Гърция - Италия. Той трябваше да доставя азерски природен газ в Италия и беше пряк конкурент на проекта TAP. Новият консорциум смята, че съживяването на "Посейдон", както трябва да се казва и новият газопровод, ще е лесно.

При първия опит за изграждането на "Посейдон" проектът беше получил положителна екологична оценка в Италия за инфраструктурата в Отранто, където тръбите излизат от морето на суша, припомня Repubblica. Тогава дори беше подписано споразумение между Рим и Атина за изграждането на гръцко-италианската част от интерконектора.

КЗК разследва за картел и злоупотреби на пазара на горива

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) започва разследване на пазара на горива за потенциален картел между седем от основните вериги бензиностанции - "Шел", "Ромпетрол", "Еко", OMV, "Петрол", "Нис петрол" и "Лукойл България", така и за възможна злоупотреба с господстващо положение на "Лукойл Нефтохим Бургас". Решението е записано в изготвения секторен анализ на пазара на горива, който обхваща период от 2013 г. до средата на 2015 г. В него КЗК отправя препоръки и към министъра на финансите за предприемане на мерки, които да подобрят конкурентната среда в България. Този път комисията е решена да стигне до края. "Ще превърнем съмненията в юридически факти, които да издържат в съда", коментира говорителят на КЗК Марио Гаврилов по време на пресконференцията, на която бяха представени заключенията на регулатора. Той не пожела да се ангажира със срок, в който разследването ще завърши, тъй като по думите му това зависи от желанието на компаниите да съдействат. При предишния секторен анализ на пазара на горивата от 2011 г. на КЗК й отне една година да излезе с решение.
Ако сега се стигне до доказване на нарушенията, компаниите ще трябва да платят максимална глоба от 10% от годишния им оборот, като размерът зависи от тежестта на нарушението.

Секторният анализ, който започна в средата на миналата година, е бил завършен преди края на 2015 г. Причината той да не бъде финализиран официално тогава е, че експертите на КЗК са решили да се възползват от пресните промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, които им позволяват да оперират при проверките си с данъчни и осигурителни данни, които на практика са помогнали на комисията да констатира основните несъвършенства в сектора.

КЕВР може да облекчи процедурите за малките ВЕИ

Инсталирането на фотоволтаични панели на покривите може да стане обичайна практика и в България. Облекченията в процедурите, за които инвеститорите в подобни централи настояват от години, най-накрая може и да се случат. За част от тях се ангажира председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов, след като се запознае с конкретните мотиви на асоциациите в сектора.

Фотоволтаичните централи до 200 киловата на покриви са последните, които все още са стимулирани от преференциална цена, тяхното изграждане обаче е почти невъзможно поради сложните процедури, през които трябва да преминат тези проекти.

Поводът за промените, засягащи малките ВЕИ централи, са инициираните от КЕВР изменения в Наредба 6, която регламентира присъединяването на производители и потребители към електрическата мрежа. Именно в нея са скрити и основните препъникамъни пред реализацията на тези проекти, въпреки че според законодателството те трябва да се ползват от по-облекчени условия в сравнение с големите вятърни и фотоволтаични паркове. Причината е, че в наредбата все още не са направени необходимите промени, за да може законодателството да се прилага.

Италианската Eni SpA отчете загуба за четвъртото тримесечие на 2015 г. в размер на 370 млн. евро, което се дължи на задълбочаващия се спад в цените на петрола. За сравнение, за същия период на 2014 г. компанията е била на печалба от 250 млн. евро. През миналата година компанията откри големи залежи на газ в Египет.

Международната рейтингова агенция Fitch понижи прогнозата си за цените на петрола с 22.2% до 35 долара за барел, съобщиха от агенцията. Анализаторите посочват като причини за промяна на прогнозата топлата зима и натрупването на големи резерви от горива, нарастването на добива на ОПЕК през януари и влошаването на прогнозата за глобалния икономически ръст.

Обемите руски природен газ транспортирани към Западна Турция по Трансбалканския газопровод са спаднали с 23% през февруари в сравнение с миналата година, пише руският вестник "Комерсант".  Според източници на вестника доставките са се свили заради ценовия спор между "Газпром" и частни турски вносители породен от намерението на руския монополист да анулира отстъпката от 10.25% за тези потребители.

Все още няма коментари
Нов коментар