Борисов каза "не" на шистовия газ и на "Шеврон"

Днес ГЕРБ ще гласуват пълна и безсрочна забрана на прилаганата технология

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Часове след като управляващите решиха да наложат временен мораториум върху проучването и добива на шистов газ в България - до приемане на законови промени, включващи и задължителна екооценка, позицията им претърпя още по-рязка промяна - до пълна и безсрочна забрана на този добив.

В сряда в пленарната зала ще се гласува различен текст от приетия в понеделник от депутатите на ГЕРБ в икономическата комисия след 4-часови дебати. Той предвижда на територията и на България, както и в акваторията й в Черно море да бъде наложена безсрочна забрана на "технологията хидравлично разбиване, хидравличен удар, хидравлично разпукване, хидрофракинг, фракинг и/или всяко друго наименование, което описва вкарването на смес от вода или други течни или гелообразни субстанции с химични съединения, елементи или компоненти, пропанти, флуиди, пропан, както и механични и/или органични пълнители под налягане, по голямо от 20 атмосфери под земята, при проучване и/или добив, с цел извличане на нефт или природен газ". 

Хората - искат или не искат?

На заседанието си във вторник по настояване на премиера Борисов правителството отмени и решението си от март миналата година, с което даде право на американската компания "Шеврон" да прави проучвания за шистов газ на територията на "Блок 1 Нови пазар". В новото решение изрично се казва, че "проучванията ще могат да се правят само за конвенционален газ и нефт". "Хората не го искат, спираме", са думите му от публикуваната стенограма, които вероятно визират протеста в събота в 12 града в страната и обявения пореден за сряда вечерта. "Ако един ден пожелаят, лесно се вкарва ново решение", уточнява премиерът.

Ден по-рано икономическото министерство обяви резултатите от социологическо проучване, според които 75% от българите подкрепят проучванията, а близо 60 на сто - и добива на шистов газ, ако има сигурност за екологията. Последното на практика означава екооценка, която да посочи съществуват ли рискове, каквато беше и целта на подкрепения в понеделник временен мораториум.

В ГЕРБ - винаги готови за всякакви решения

Зам.-председателят на групата на ГЕРБ в парламента Валентин Николов поясни, че на заседанието им във вторник е дошъл лично премиерът Бойко Борисов, за да ги инструктира за новото решение за пълната забрана, което е било прието почти без никакви разисквания. Ден по-рано Николов защити внесения от Яне Яне проект за временния мораториум, който депутатите от управляващата партия подкрепиха, защото бил "най-смислен и научнообоснован".

Една студена вода за "Шеврон"

Реално разрешението, което правителството даде на "Шеврон България Експлорейшън енд Продъкшън" миналата година, е стандартно за проучване на подземни богатства в съответствие със съществуващия Закон за подземни богатства, в който обаче не съществува терминът "шистов газ". Това не попречи за разрешителното, тъй като за проучването не се изисква уточняване на използваната технология, каквато е практиката на правителствата досега.

Христо Казанджиев, бивш директор в отдел "Природни ресурси и концесии" в икономическото министерство, каза за "Капитал дейли", че не е обичайно да се налага ограничение на определена технология за проучване, още повече ако т.нар. хидравличен удар се използва от 60 години. По думите му технологията е използвана за последно в България през 1993 г. от държавното предприятие "Нефт и газ". Тя се прилага също и при водни сондажи и в строителството, както и за подобряване на добива от нефтени находища.

Според икономиста Георги Ангелов, преди да се наложи забрана, е по-добре да се направи проучване какви реално са залежите на шистов газ в България, след което да се вземе т.нар. информирано решение. "В случая решението изцяло спира този процес", каза той.

Спокойствие за "Газпром"

По думите на Казанджиев от 6-7 години се правят системни опити проучванията за нефт и газ в България да се провалят, особено ако към тях имат интерес големи западни компании. Последният такъв опит преди казуса с "Шеврон" е в началото на мандата на ГЕРБ, когато без юридическо основание бяха отменени шест конкурса за проучване на нефт и газ, спечелени от ирландска фирма.

Икономистът Красен Станчев смята, че забраната за проучване на шистов газ е в интерес на "Газпром" и реверанс към Путин. "Не бих се учудил дори ако се окаже, че протестната кампания е финансирана от тях, въпросът е защо успяват. Друго разумно обяснение за това решение не виждам. Забавянето и бездействието по повод газовите връзки със съседните страни въпреки значителните средства за инвестиции в бюджетите за 2011 и 2012 г. са от същата оперета", коментира Станчев.

Отново на протест - и заради горите

Организаторите на съботния протест засега не са отменили този за сряда. "На обещания се наслушахме. За момента протестът остава, ще се проведе заедно с този срещу поправките в Закона за горите", заяви Ангел Славчев от Гражданска инициатива за забрана проучванията и добива на шистов газ. "Нека утре гласуват безсрочния мораториум в пленарна зала и ще коментираме. Но и тогава нашата работа не свършва. Г-жа Цачева пое ангажимент да участваме в работната група, която ще подготви поправките в Закона за подземните богатства. С тях ще се регламентира какво точно е шистов газ", посочи той. Мариана Христова от Инициативен комитет коментира пред агенция "Фокус", че остава да се изчака гласуването в парламента, след което да излезе и в Държавен вестник, иначе е удовлетворена от новото решение.

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kalinsofia avatar :-?
    k@lcho
    • - 1
    • + 8

    "... В ГЕРБ - винаги готови за всякакви решения..."

    е как моля ви се на вашите услуги господа с куфарчетата!!!

    с други думи очаквайте неочакваното от нас!!!

    ПС .... малко ВИ остана от мандата господа може и да ви изтърпим - българина има конско търпение!!!

    Нередност?
  • 2
    kkk_20 avatar :-|
    kkk_20
    • + 6

    Дано не си сменят мнението докато гласуват.

    Нередност?
  • 3
    macros77 avatar :-|
    macros77
    • - 3
    • + 3

    Браво.

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 4
    qwerty avatar :-|
    Ало, Ваньо?
    • - 1
    • + 6

    Тиква, Трайчо е пробит! Дано разбираш, какво искам да ти кажа. Започнал е да осребрява влиянието на поста си.

    Нередност?
  • 5
    krokodila_gena avatar :-|
    Гражданин
    • - 1
    • + 3

    До коментар [#4] от "qwerty":

    Те всичките, затова са там във властта! Майка им безродна! Лошото е че са малко Гражданите! Що студ съм събрал за тези три зими, заради тези идиоти! Майка им продажна! То не бяха ГМО, то не бяха цекоминевци, то не е само и шистовия газ! Да пазиш родината си от тези които трябва по конституция да я пазят!???

    Нередност?
  • 6
    hinin37 avatar :-|
    hinin37
    • - 2
    • + 3

    Отново популистко решение - да се харесаме на полу-грамотната тълпа...Какво пречи да се осъществи ПРОУЧВАНЕ на залежи,ако ги има? Защо да не знаем какво се крие в недрата на земята ни? Не става въпрос за ДОБИВАНЕ на газ..... Преди век Ганю отишъл в Париж да наблюдава демонстрации със самолети.Питали го: какво ще каже . Отговорил- ами ако падне на земята....

    Нередност?
  • 7
    peshokev avatar :-|
    peshokev
    • + 2

    До коментар [#6] от "hinin37":

    и Да и Не. Разбира се, че голяма част от хората не са компетентни по този въпрос и следователно, няма как обективно да оценят опасностите, нито икономическите ползи. Причината да не искаш да послушаш някого сочен като експерт е липсата на доверие в добронамереноста му. Заслуга за това е ясна чия е, на корумпираната система.

    Нередност?
  • 8
    sage avatar :-(
    Михал Мишкоед
    • + 2

    Патент на ПП ГЕРБ, привнесен от братска Америка: Първо, решават и/или налагат някоя тотална глупост, която е напълно в частен интерес /за което, естествено, са получили милиони комисион/ и в голямата си част в анти-обществен такъв. Ако обществото, хората не реагираме, всичко е добре за продажниците от ГЕРБ. Но когато хората осъзнаят как от тази анти-българска клика ги изработват и се възпротивят - вдигне се шум, излезе протест, от тук-там им дръпнат ушите, излизат от ПП ГЕРБ най-умните и гордо съобщават как, отменяйки собствената си глупост, са възпряли цунамито. Тоест, колко много са защитили интересите на държавата, на народа. И се чудя що за олигофрения, по-точно гербофрения, ги тресе? Но по-тревожното е, че техни последователи им се връзват и са горди от чутовния Гербаджийски подвиг! Сутрин кажат едно, вечер - съвсем друго: това говори не само за некомпетентност, но и за пълна неграмотност. Към този водевил биват включени придворните медии, така че в един момент просто се объркваш какво всъщност става. Най-тревожното е, че в тази партийка няма кой да мисли; кой да предвиди щетите и вредите за хората, а се мисли само за единствено и само за пари, облаги, без да се анализира същността на налаганите "промени". Но толкова могат, Господи, прости им, те просто не знаят какво /да/ направят!

    Нередност?
Нов коментар