🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Държавата не е длъжна да компенсира през бюджета сбърканите политики на енергетиката

Иван Хиновски

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Аргументът на опонента ми г-н Петров, че държавата е длъжна да компенсира през бюджета сбърканите политики на енергетиката е принципно погрешна и дълбоко неприемлива по много причини. Но, освен това може да има и фатални последствия за нормалното пазарно развитие на България.

Принципен въпрос е разделението на отговорностите на държавата като еманация на суверена на властта - народа, от политическото управление на енергетиката, реализирано от конкретно избрана политическа сила и назначените от нея некадърно работещи органи на управление на отрасъла - съветите на директорите на БЕХ и НЕК. И още веднъж бих искал да напомня, че това са публични търговски дружества и въпреки, че са 100% държавна собственост тяхните стратегии  на развитие и търговска политика са зависими от властващата политическа сила.По каква логика държавата трябва да задължава всички нейни поданици, дори негласувалите за тази политическа сила да участва в изплащането на щетите от управлението на тази политическа сила?

Никъде в Европа и в цивилизования свят, в който водещи са нормалните пазарни принципи и ефективно правораздаване не се прилага този квази-комунистически принцип на "всички плащаме за кадровите грешки на една партия или коалиция от партии".

В нормалния пазарен свят съществува принципа на реципрочно носене на двете отговорности: политическата -  на политическата сила излъчила едно некадърно управление, и наказателната - на изпълнителните ръководители на търговските дружества довели ги до катастрофални резултати - умишлено, или поради некадърност.

Държавата не може да бъде отговорна и да бъде задължена да плаща за погрешни партийни енергийни стратегии!

И това е нормалната практика в Европа и в света и примери колкото искате:

1) Ще компенсира ли немската държава милиардите загуби на големите немски енергийни компании EoN и RWE в резултат на политическото решение за преждевременното спиране на тяхните АЕЦ? Не, те са оставени да се справят сами в новата пазарна среда и в новите условия, дефинирани от държавата.

2) Компенсира ли румънската държава огромния дълг от стотици милиони евро на румънския еквивалент на НЕК- Хидроелектрика, която през 2011 г. бе обявена от съда в несъстоятелност и след изпълнение на оздравителна програма само за 3 години се превърна в печеливша компания, печалбата й нараства ексопенециално, изплати си почти всички дългове и се готви да се листва на борсата?

Не приемам нито един от аргументите на опенента ми, дори поради най-простата причина, че цесирането на дълговете на НЕК към бюджета няма да спре "свободното падане" на това дружество без радикални и непопулярни реформи. То ще продължава да трупа нови дългове. Реформите минават през безкомпромисно преструктуриране,мощно съкращаване на разходи и персонал, продажби на активи и на бизнес, намаляване на себестойността на продукцията, нови пазарна стратегия и финансова политика и много други. И не е нужно да се "измисля велосипед" - просто трябва да се проучи опита на румънската Хидроелектрика.

И в заключение искам да споделя най-важното: успеха може да дойде само ако на всички отговорни позиции в тази реформа застанат нови менажери с опит в корпоративния и кризисен мениджмънт, със знания и модерен стил управление, със съвременна визия за развитие на отрасъла и необвързани с политически доктрини. И може би за сетен път ще се повторя -това направи  Хидроелектрика. Компанията в продължение на 1 месец замени всички ръководители на дирекции и управления в дружеството с опитни и успели биснесмени от частния бизнес на Румъния и от чужбина. И успя. И НЕК може да успее. Необходими са точните хора, обективните анализи, правилната стратегия, решителност и политическа воля да се разчупи гордиевия възел...

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал