🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Американски двубой с дъвки

Wrigley от десетилетия има монопол, Mondelez от месец е на българския пазар с марката си Halls

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

От десетилетие малкият български пазар на дъвки има един почти абсолютен монополист - американската Wrigley държи 90% от него. Световният №1 лесно разбиваше всякакъв опит за видима конкуренция. От месец друг американски гигант - Mondelez, реши да опита сблъсък и да навлезе на пазара с дъвките си Halls. Оборотите на този пазар не са велики - около 40 млн. лв. за 2017 г. Но печалбите изглеждат вкусни - пазарният лидер години наред отчиташе чисти маржове от 35-40%. А и след 10 години криза и спад в продажбите от тази година консумацията расте, макар и не грандиозно. И докато в развития свят модата на дъвките минава и заради свиването на пушачите, развиващите се държави са новият терен за битка на гигантите в сектора.

Вече и в България

Mondelez, световен вицешампион при дъвките, има няколко глобални марки: Halls, Trident, Stimorol, Hollywood и V6. Досега обаче корпорацията не ги предлагаше в България. Сега тя навлиза едновременно на 10 пазара – в Румъния, България, държавите в бивша Югославия, Албания, с дъвки и бонбони Halls. "Това е регион с десет валути, с различни национални езици, с държави, част от които не са членове на ЕС. Тези особености правят подготовката на кампанията за стартиране и промоции много сложна", коментира за "Капитал" Ивайло Найденов, управляващ директор на "Монделийз" за Румъния, България и адриатическите пазари.

Новият конкурент не дава конкретна заявка в какъв дял се цели. "Пазарът на дъвки в почти цяла Източна Европа е доминиран от един играч. Ние смятаме, че можем да дадем алтернатива на клиентите", коментира Ивайло Найденов. Поне засега не изглежда да се готви и ценова война, макар новите продукти да са малко под нивото на Orbit, т.е. по 1 лв. Но пък компанията има изградена дистрибуция и финансови възможности за масирана реклама.

"Монделийз" ще налага Halls на българския пазар с телевизионна и онлайн реклама, PR активности, печатни материали, дегустации и това ще продължи поне три години, уточни Найденов. "Ние сме пазарен лидер при бисквитите и шоколадите. Целта ни е за Halls да достигнем същата висока дистрибуция, както при Milka, и имаме всички възможности да го направим", казва Найденов.

Сега компанията предлага дъвки Halls в четири вкуса - два вида ментови и два плодови (диня и цитрус). Продуктите са във вид на дражета, които се състоят от два различни слоя и сърцевина с охлаждащ пълнеж под формата на кристали. Дъвките се произвеждат в заводите на "Монделийз" в Европа и се продават в цялата търговска мрежа в страната на цена 99 стотинки за пакет. "Цената е еднаква за всички продукти", уточни Ивайло Найденов. Разпространението се извършва както от търговци на "Монделийз", които работят с директни клиенти на компанията, така и чрез официалните дистрибутори на дружеството. Целта е продажби в цялата страна.

Растеж след смаляване

Преди няколко години пазарът на дъвки в страната се оценяваше на около 50 млн. лева, но сега размерът му е свит с около 10 млн. лв. "Негативната тенденция при дъвките се запазва и през 2017 г. Продажбите в стойност и бройки спадат със съответно 3.5% и 9.1%, коментираха за "Капитал" от "Nielsen България".

През 2018 обаче тенденцията се обръща. "За пръв път след 10 години пазарът на дъвки започва да расте с 6.7% в стойност. Ръстът идва от почти всички играчи и марки", коментира за "Капитал" Мартин Димитров, бранд мениджър "Дъвки, шоколад, сладолед" в "Марс инкорпорейтед България". Компанията продава продуктите на дъщерната Wrigley с марките Orbit, 5, Airwaves, Winterfresh, Hubba Bubba.

Най-много в абсолютна стойност скачат продажбите на Orbit, който увеличава дела си в стойност с 6.3%. "Основните формати, през които расте пазарът, са големи разфасовки дъвки (бутилки), дражета Orbit White и дъвки в картонена кутия", обяснява Мартин Димитров.

"В България най-предпочитан е ментовият вкус (65% от продажбите в стойност). При форматите преобладават дражетата (68%), меката дъвка е на второ място (32%). Най-предпочитани са покупките на дъвки в малки опаковки (91% в стойност), големитe формати (бутилки) имат 9% дял, но отбелязват трицифрен ръст в проценти трета поредна година", коментира Димитров.

Светът на Wrigley

Пазарният лидер Wrigley е с 89.1% дял в стойност за периода септември 2017 - септември 2018. В Топ 5 са също Perfetti с 2.8%, Lotte с 2.4%, Saadet с 1.3%. "Под етикета "други" са сумирани пазарните дялове на множество компании, които държат общо 4.4% дял и на практика колективно се подреждат на второ място в класацията", уточнява Мартин Димитров. Най-продаваните марки в Топ 5 са Orbit, 5, Airwaves, Lotte Xylitol, Hubba Bubba.

Американската Wrigley стъпва в страната през 1995 г., когато е създадена дъщерната "Ригли - България", и оттогава е абсолютен лидер на пазара на дъвки в страната. През 2008 световният гигант Mars придоби Wrigley, но "Ригли България" продължи дейността си до 21 май 2016. След тази дата дружеството прехвърли всички свои активи, пасиви и персонал към "Марс инкорпорейтед България". От отчетите на двете дружества и лицензно споразумение става ясно, че нетните приходи от продажби на продукти на Wrigley за миналата година са над 27 млн. лв. Това е доста по-слабо от стари резултати на "Ригли", когато продажбите докосваха 40 млн. лв., а нетният марж се движеше между 35 и 40%. Но липсата на отделен отчет прави сега сравнението трудно, а печалбата - неясна.

Другите в Топ 5

Другата компания в Топ 5 - Perfetti Van Melle, е създадена през март 2003 г. след сливането на италианската Perfetti и холандската Van Melle и е трета в света в сегмента. Марката й Mentos ("Ментос") е на българския пазар от април 2007 г. и се дистрибутира от "ВДГ (Вандергеетен)". "Продажбите на Mentos отчитат ръст през последната половин година", коментира за "Капитал" Милена Иванова, мениджър развитие във "ВДГ". На пазара има още една марка дъвки на Perfetti - Chupa Chups, която се внася от "Интерфудс".

Южнокорейската Lotte предлага дъвките Xylitol в страната от 2014 г., когато фирма "Ес Кей трейд" на Славчо Христов (бивш собственик СИБанк, известен и с близостта си с Иван Костов) и Александър Вукович стана техен дистрибутор за България, Румъния и Гърция. Вносът на дъвките с ксилитол (натурален продукт, получен от екстракт от бяла финландска бреза) идва след проучване, което показало, че по това време в магазините липсва дъвка без захар, но и без изкуствени подсладители, като масовия аспартам например.

Дъвките Xylitol са в най-високия ценови клас. "Не сме променяли нашите цени, откакто сме влезли на пазара, независимо че сме най-уязвими, защото само ние работим в долари, тъй като производителят е от доларово ориентирана икономика", коментира за "Капитал" Кирил Василев, управител на фирмата. "Използваме собствена логистика, зареждаме до обект, а не до склад. Нямаме активна реклама", обобщи Кирил Василев. Преди два месеца компанията предложи нов вид дъвки на Lotte – този път в ниския ценови сегмент, но без аспартам. Те са в различни плодови варианти – банани, грозде и др., и крайната им цена е около лев. Предстои вносът на нов продукт - люта дъвка Xylitol, съобщи Василев. За 2017 дружество отчита спад на нетните приходи с 15% спрямо предходната година до 1.5 млн. лв. Кирил Василев обяснява това с отпадането на продукт (инстантни спагети) от портфолиото на фирмата.

Петата в класацията - турската Saadet, предлага част от марките си - Fresh Smile, o'Fresh, Nazar, Punto, Frogger. В България дъвките се внасят от "Палмира 94" - Плевен. "Продаваме продукти в цялата страна в по-малки обекти. Не правим реклама на дъвките, продаваме ги заедно с другите сладки изделия, които дистрибутираме", уточниха от "Палмира 94", която е собственост на Ясер Исмаил и Шукри Исмаил. Според данните в Търговския регистър за 2017 г. дружеството отчита нетни приходи от продажби 18.6 млн. лв. (ръст 17.5% спрямо 2016) и 179 хил. лв. печалба (222 хил. през 2016).

Малкият дует

Малка, но растяща, е и асеновградската фабрика за бонбони "Алпи", която от 2014 г. произвежда популярната някога българска дъвка "Идеал". "Купувачи са предимно деца, но има и носталгично настроени потребители. Продажбите растат бързо, но напоследък има много внос по незнайни пътища и предлагане на дъвки за по две стотинки например, което срива нашите усилия", коментира инж. Венцислав Пейчев, управител и собственик на фирмата. И дава пример. "Производителят на дъвки Turbo вече не ги произвежда, но на нашия пазар се продават дъвки Turbo, без да е ясно кой и къде ги произвежда. Пазарът на дъвки е голям, но според мен към обявените суми за размера му трябва да се прибавят поне още около 20-25% нерегламентиран внос", обобщава Пейчев. За 2017 г. "Алпи комерс" има 1.3 млн. лв. нетни приходи от продажби. "Над 10% от оборота на фабриката е с дъвки", уточни Венцислав Пейчев. През 2019 г. асеновградската фабрика планира да навлезе и в сегмента на дъвките без захар.

От лятото на 2017 г. "Ями фуудс" внася от Турция дъвките 7stick. "Турският производител е много амбициозен, притежава нова линия с германски машини и произвежда само дъвки. 7stick е нишов продукт, без аспартам, без захар, с естествени подсладители, като ксилитол например", коментира Илия Донков, който е съдружник в "Ями фуудс" заедно с Едиз Лютфи. "Нямаме претенция да се състезаваме с големите играчи, нямаме амбиция за мощна експанзия, важното е на пазара да има разнообразие", обобщи Илия Донков. Дружеството не рекламира активно, но има опит с продуктово позициониране в тийн сериал и в песен на Криско. "Водим разговори и се надяваме да започнем продажби и в големите вериги", съобщи Донков.

Миньони, сдъвкани от лидера

Опитите за налагане на нови марки дъвки на българския пазар датират от есента на 2001 г., когато козметичната фирма "Рубелла" направи стъпки да навлезе в нишата с "Дентал академи", и ги произвежда в датската Dandy. По това време и чуждата компания продава марките си "Дирол" и "Стиморол", които по-късно се оттеглиха от пазара. Опитът на българската компания продължи около година заради невъзможност да се пребори с пазарния лидер "Ригли", който е обвинен, че е изкупувал конкурентните продукти и е раздавал безплатно свои по обектите.

Неуспешен се оказва и опитът на Борислав Комсийски и неговата фирма "Солар шоп", която четири години произвежда дъвки Kodent в Пазарджик. "Дъвките бяха с естествени подсладители, без захар, без аспартам. Продавахме в аптеки и магазини, бяхме достигнали около 1% пазарен дял в стойност. Отказахме се заради нелоялна конкуренция и монопола в бранша", коментира за "Капитал" Борислав Комсийски.
Все още няма коментари
Нов коментар