🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Mondelez инвестира над 22 млн. лв. във фабриката в Своге

Новата линия може да произвежда до 6600 бонбона в минута

Монделийз България
Монделийз България
Монделийз България    ©  Монделийз България
Монделийз България    ©  Монделийз България
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Монделийз интернешънъл" инвестира над 22 млн. лв. в нова пакетажна линия за шоколадови бонбони във фирмената фабрика в Своге.

"Новата линия е с размери на футболно игрище и може да произвежда до 6600 бонбона в минута, което я прави най-бърза в целия свят. Капацитетът на старата линия беше 3136 бонбона в минута", каза за "Капитал" Анна Маринкова, директор на завода на "Монделийз" (Mondelez) в Своге.

Новата технология за пакетиране на бонбони води до олекотяване на опаковката с 20% и позволява по-лесното й рециклиране. Началото на проекта е поставено през 2018 г., а реализацията му позволява на завода да се превърне в център за производство на бонбони Milka.

Пазарен лидер при шоколадовите изделия

В Своге се произвеждат множество шоколадови изделия. Сред тях са шоколади и бонбони Milka, бонбони Suchard и "Сезони", вафли "Морени", шоколад "Своге". От тази фабрика тръгват редица локални марки за чуждестранни пазари, сред които Poiana за Румъния, Alpen Gold за скандинавските държави, един от видовете Cadbury за Великобритания, Lacta и Pavlidis за Гърция, Karuna за Полша, Figaro за Словакия, уточни Анна Маринкова. Единствено в Своге "Монделийз интернешънъл" произвежда шоколад с фъстъци и карамел, който се предлага в 27 държави на четири континента.

Миналата година фабриката е произвела 29 хил. тона продукти, тази година очаква да достигне близо 33 хил. тона. За вътрешния пазар остават 30-35% от произведените количества.

"Ние сме лидери на българския пазар на шоколадови изделия общо с 35% пазарен дял в стойност. Всеки втори шоколад в страната е Milka. Брандът държи над 60% пазарен дял в стойност", посочи Ивайло Найденов, изпълнителен директор за Югоизточна Европа, управляващ 10 пазара.

25 години от приватизацията

Фабриката е основана от Велизар Пеев през 1924 г., който от 1901 г. произвежда захарни изделия и шоколад в София. През 1935 г. той пренася цялото производство в Своге. Фабриката е национализирана през 1947 г. и е преименувана на Завод за шоколадови изделия "Република".

През 1994 г. е приватизирана от "Крафт Якобс Сушард" (днес "Монделийз"). През 2009 г. корпорацията основава "център за локални брандове" и трябва да избира между фабриките си в Своге и Брашов, Румъния.

"България спечели съревнованието заради качеството на хората, заради екипа, който е не само добре подготвен технически, но и много мотивиран. Технологии и машини могат да бъдат инсталирани навсякъде, важни са хората", коментира за "Капитал" Ивайло Найденов.

Изборът е стратегически за развитието на мощностите в България. Следват сериозни инвестиции от 30 млн. лв. в разрушаване на стари сгради и изграждане на три нови производства. "Заводът е построен стъпаловидно в планината, всеки от етажите е на кота 0, което е важно за работния процес", обясни Анна Маринкова.

Днес това е единствената фабрика на корпорацията в Югоизточна Европа, която е и пилотна, защото е център за разработка на множество нови продукти. Заетите в нея са 580 средногодишно, но в силен сезон (преди Коледа например) достигат 640. През следващата година в Своге предстои увеличаване на производството на шоколадови маси – основа за продуктите. Размерът на инвестицията предстои да бъде уточнен.

За 2018 г. приходите на "Монделийз България" надхвърлят 167.5 млн. лв. (1.18% ръст), а печалбата намалява от 6.329 млн. лв. през 2017 на 1.880 млн. лв.

Все още няма коментари
Нов коментар