Иван Георгиев: Руанда е новата звезда на картата на специалните кафета

Регионалният мениджър на "Starbucks България" за титлата Coffee Master и етичното закупуване на кафе

"Starbucks България"
"Starbucks България"
"Starbucks България"    ©  "Starbucks България"
"Starbucks България"    ©  "Starbucks България"
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Профил

Иван Георгиев е регионален мениджър на Starbucks България и първият сертифициран Coffee Master на Балканския полуостров. Той наскоро се завърна от Руанда, където имаше възможност да проследи етапите на отглеждането и преработката на кафе в рамките на Origin Trip. На това пътуване са поканени най-добрите кафе експерти, които преминават специално обучение в една от най-важните за Starbucks държави, отглеждащи кафе. Какво означава титлата Coffee Master и трудно ли се получава? - Черната престилка на Coffee Master е знак не само за това, че този бариста е преминал успешно професионална сертификация. Тя е и отговорност за постоянно усъвършенстване на знанията и уменията за презентиране на качествата на различните видове кафе.
Получаването на титлата "майстор на кафето" е цялостен процес по изучаване на кафето и изследването на вкусовите качества на различните блендове, който продължава шест месеца. Обучението завършва с шестстепенен изпит, в който освен сравняването на сляпо на поне две кафета бъдещите "майстори на кафето" трябва да отговорят на въпроси като как обработката на кафе влияе на вкуса или как методът за варене влияе на ароматите на кафето...

Ако влезете в кафене на Strabucks, независимо в коя точка на света, и видите бариста в черна престилка, задайте му въпрос за кафето. Той ще ви разкрие неподозирани тайни за ароматната напитка.

Какво ви направи най-силно впечатление при посещението в Руанда?

- Преди всичко останах изумен от красотата на природата и бита на хората. За никого не е тайна, че отглеждането на кафе е свързано с тежък физически труд. Особено когато става дума за добиването и обработването на качествени кафеени зърна без използването на механизация. За една година добивът от едно кафеено дръвче е малко над 5 кг от две реколти и зависи много от атмосферните условия. Сами може да си представите колко труд е положен за всяка чаша ароматно кафе, която изпивате. Затова Starbucks има специална програма, с която подпомагаме малките производители на кафе да увеличат добивите. Разработваме сортове, които са по-устойчиви на конкретните метеорологични условия и ги даряваме безвъзмездно. Провеждаме обучения за това как да увеличат и да подобрят качеството на продукцията си.

Наред с това изграждаме системи за обработка на кафето по измиващ метод и пречиствателни станции за вода, защото обработването по измиващ метод на кафеените зърна е от изключителна важност за тяхното качество.

Как се определя изкупната цена на кафето?

- Както всеки друг пазар, така и този на кафето в голяма степен се влияе от принципа на търсене и предлагане. През последните години се наблюдава експанзия на Бразилия. Страната вече произвежда около 35% от общото количество кафе в световен мащаб. Процесът там е доста механизиран, което позволява оптимизиране на разходите и води до ниската цена. Затова и в момента изкупните цени са на най-ниски нива от 15 години насам. Това от своя страна е изключителен проблем, тъй като все повече малки фермери се отказват от производството на кафе заради липсата на перспектива.

Starbucks има правила за етично закупуване на качествена арабика. Ние купуваме кафето на така наречената справедлива цена – тя се определя не толкова от пазара, а в голяма степен от качествата на конкретната реколта кафе. Изпращаме проба за тестове в Сиатъл и се е случвало да предложим на производител по-висока от поисканата от него цена. Защото ние вярваме, че качественото кафе идва и ще продължи да идва от малките ферми.