Всички страни от Г-7 се обявиха против криптовалутата на Facebook

Libra е една от горещите теми на срещата на организацията, докато компанията отговаря в американския Конгрес

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Практически правителствата на всички големи държави по света се обявиха против криптовалутата на Facebook Libra. Натискът върху компанията се увеличи многократно само в рамките на един ден, след като стана ясно, че финансовите министри на страните от Г-7 са на едно мнение, че трябва да вземат "бързи мерки" срещу Libra. В същото време Дейвид Маркъс, един от създателите на Libra и изпълнителен директор на Calibra – дружеството, което ще работи като централно звено за дигиталния актив, прекара два дни в американския Конгрес, където отговаряше на въпросите на конгресмени и сенатори.

Искането на Конгреса е работата по криптовалутата да бъде спряна изцяло, което беше отхвърлено напълно от страна на Маркъс. "Няма да пуснем Libra, преди да имаме всички разрешения от регулатори, но няма да спрем да работим върху плановете си", отговори той на един от стотиците въпроси на представители на Конгреса. "Всичко трябва да бъде анализирано и разбрано и е нужен правилният контрол, преди Libra да бъде пусната на пазара."

На няколко хиляди километра от Вашингтон, във Франция, се проведе и първият ден от срещата на финансовите министри на страните от Г-7. Японският финансов министър Таро Асо беше първият, който повдигна публично пред медиите темата за Libra, като каза, че има консенсус между всички правителства за по-строги мерки. "Прилагането на съществуващите регулации няма да бъде достатъчно. Трябва сериозна проверка дали Libra не представлява предизвикателства, които съществуващото законодателство не предполага", коментира Асо.

Толкова много въпроси

Въпросителните около дигиталната валута на Facebook продължават да са много. Libra трябва да бъде криптовалута, която да може да се използва от всички потребители в социалните мрежи на Facebook. В момента те са около 2.7 млрд. души, но Libra трябва да се появи по план през 2020 г., когато броят вероятно ще е нараснал още. Обичайно криптовалутите нямат централно звено, но в случая има – организацията Calibra, което отваря два големи въпроса: доколко валутата наистина е криптовалута и дали по този начин Facebook (и останалите компании, инвестирали в проекта, сред които Mastercard, Visa, Paypal и други) няма да стане ефективно най-голямата централна банка в света.

Голямата черна точка за Facebook при изслушването в Конгреса беше, че Маркъс открито заяви, че няма изчистена политика за това как ще се управлява криптовалутата. На въпрос дали тя ще може да бъде ползвана от хора, които са били баннати от Facebook – или какво би се случило с парите им, ако получат наказание, Маркъс отговори, че тези детайли не са изчистени.

Правителствата по света са, меко казано, против идеята Facebook, корпорация с дълго досие по отношение на проблеми с изтичане на данни и липса на защита на лична информация на потребителите, да се превърне във финансов гигант. Някои от опасенията вече са били изказвани заради други криптовалути, като например, че Libra би била от полза преди всичко на наркотрафиканти и данъчни измамници. "Libra е по-опасна за САЩ, отколкото 11 септември", коментира по време на изказването си Брад Шърман, конгресмен от Демократическата партия.

Друг голям въпрос е доколко Facebook ще се превърне в банкова институция по този начин, без да бъде регулирана като традиционна банка. Подобни притеснения и критики вече се чуха от страна на президента на САЩ Доналд Тръмп, председателя на Федералния резерв Джером Пауъл, както и финансовия министър Стивън Мнучин, който вероятно ще изрази същото мнение и на срещата на Г-7 във Франция.

Според Маркъс Facebook не желае да бъде банкова институция и няма да навлиза в това поле, но Libra работи всъщност като депозитен портфейл. За разлика от обичайните криптовалути, където има "копаене" чрез компютърни изчисления, Libra работи с истински пари, които се вкарват в портфейл и се превръщат в Libra монети, а самата валута е обвързана с кошница традиционни валути, за да бъде намалена до минимум волатилността. Когато парите се изтеглят, те изчезват от системата, т.е. няма постоянен брой Libra монети.

В Конгреса вече бяха представени законопроекти, които, изглежда, са изцяло с насоченост към Facebook, като например слагането на твърда преграда между технологичните компании и финансовия сектор.

Така, макар Facebook да продължава да твърди, че Libra ще се появи по план през 2020 г., компанията ще има много работа, за да успее да убеди в това не само американците, но и всички останали големи икономически сили в света, че може да се справи с това да управлява част от финансите на близо 3 млрд. души по света.

Все още няма коментари
Нов коментар