🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

САЩ искат да забранят технологичните компании да работят като финансови институции

Желанието на Facebook да създаде своя собствена криптовалута събуди Конгреса и Фед

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Американският Конгрес работи по законопроект, който да ограничи технологичните компании да не могат да работят като финансови институции, пише Reuters. Пътят на предложението е неясен, особено в контролирания от Републиканската партия Сенат, но шансовете му изглеждат добри, след като за почти същото се обяви миналата седмица и президентът на страната Доналд Тръмп.

Както предложението, така и изказването на Тръмп от миналата седмица са директен отговор на желанието на Facebook да създаде своя дигитална валута Libra, която да бъде използвана в продуктите на компанията и цялостно в онлайн пространството. Libra е финансирана от още 28 големи компании, сред които и Mastercard, Visa, PayPal, Uber и други. Според плана на компанията Facebook и другите компании, чрез отделно дружество Calibra, ще работят като на практика най-голямата централна банка в света – до валутата трябва да имат достъп близо 3 млрд. души чрез всички социални мрежи на фирмата.

Какво предлага законопроектът

Законопроектът, с работно име Keep Big Tech Out of Finance Act ("Дръжте големите технологични компании вън от финансовия сектор"), на пръв поглед е сравнително простичък - да се създаде преграда между технологичните компании и предоставянето на финансови услуги. По-сложното в случая е, че демократите от Камарата на представителите искат 1 млн. глоба на ден за всички компании, които нарушават тези правила – тежка мярка, която може да не спечели обичайно бизнес ориентираните републиканци, дори и с подкрепата на Доналд Тръмп, който миналата седмица заяви, че криптовалутите трябва да бъдат регулирани, ако искат да работят като банки.

Още по-сложен би бил случаят с приемането на закона в Сената, където Републиканската партия има мнозинство и от години следва стриктна линия на дерегулация. Законът би важал за всички компании, които работят основно онлайн и имат 25 млрд. долара годишни приходи. Законопроектът изглежда директно насочен към Facebook, която планира да пусне на пазара криптовалутата си през 2020 г.

Скептично мнение по отношение на Libra има и от страна на големите централни банки по света. Президентът на Федералния резерв Джером Пауъл вече говори пред конгресмени и сенатори по отношение на плана на Facebook. Пред тях той заяви, че проектът Libra не може да стане реалност, без компанията да отговори на всички въпроси по отношение на пране на пари, защита на потребителите, финансова стабилност и други.

Все още няма коментари
Нов коментар