PayPal е първата компания, която официално се отказа от проекта Libra

Глобалната криптовалута на Facebook все още е подкрепяна от компании като Uber, Spotify, Visa и Mastercard

Facebook за пръв път обяви, че планира да пусне дигитална валута през юни, като се очаква се тя да бъде въведена в обращение през първата половина на 2020 г.
Facebook за пръв път обяви, че планира да пусне дигитална валута през юни, като се очаква се тя да бъде въведена в обращение през първата половина на 2020 г.
Facebook за пръв път обяви, че планира да пусне дигитална валута през юни, като се очаква се тя да бъде въведена в обращение през първата половина на 2020 г.    ©  Reuters
Facebook за пръв път обяви, че планира да пусне дигитална валута през юни, като се очаква се тя да бъде въведена в обращение през първата половина на 2020 г.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Американската платформа за разплащания PayPal стана първата компания, която официално се отказа от проекта Libra, съобщава Reuters. В петък тя обяви решението си за напускане на консорциума, стоящ зад глобалната криптовалута на Facebook, чрез официално изявление, в което обаче не се посочват причините за него.

"PayPal се отказва от по-нататъшно участие в проекта и вместо това ще се съсредоточи върху основния си бизнес. Продължаваме да подкрепяме стремежите на Libra и очакваме да продължим диалога за начините за съвместна работа в бъдеще", се казва в изявлението на компанията. В отговор на оттеглянето на PayPal Libra Association заяви, че е наясно, че опитите за "преконфигуриране на финансовата система ще бъдат трудни". "Ангажираността към тази мисия е по-важна от всичко друго - по-добре е сега да знаем за тази липса на ангажираност", се казва в изявление на консорциума.

Трудното начало

Facebook за пръв път обяви, че планира да пусне дигитална валута през юни, като се очаква се тя да бъде въведена в обращение през първата половина на 2020 г. След излизането на PayPal проектът остава подкрепен от 28 групи в областта на плащанията, електронната търговия и рисковия капитал, сред които Uber, Spotify, Visa и Mastercard. Те заявиха, че ще интегрират технологията в услугите си. Според източник на Wall Street Journal Mastercard и Visa също преразглеждат участието си в инициативата.

Идеолог на новата валута е Facebook, но проектът се ръководи от консорциума Libra Association, базиран в Женева, в който се включват водещи глобални компании от сферата на финансите, търговията и подривните (disruptive) модели. Тръстът е неправителствена, нетърговска организация, чиято цел е да въведе криптовалутата в обращение. Всеки се включва в него с 10 млн. долара, като общата сума може да достигне 1 млрд. долара, ако в него се съберат очакваните до 100 компании.

Проектът Libra обаче се сблъсква със скептицизма на регулаторите по целия свят. По-рано тази година всички страни от Г-7 се обявиха против криптовалутата на Facebook. Натискът върху компанията се увеличи многократно, след като стана ясно, че финансовите министри на страните от Г-7 са на едно мнение, че трябва да вземат "бързи мерки" срещу Libra. Миналият месец Франция и Германия "обещаха да блокират работата на Libra в Европа" и вместо това подкрепиха идеята за разработването на публична криптовалута. Заради подобни препятствия анализаторите смятат, че Facebook може да отложи старта на проекта.

"Очакваме с нетърпение първото заседание на консорциума зад Libra следващата седмица. Тогава ще споделим и актуализации, включително подробности за 1500 организации, които проявиха сериозен интерес да участват", се казва в туит на Libra Association.

Все още няма коментари
Нов коментар