🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Компанията за космически туризъм Virgin Galactic излиза на борсата

Фирмата, основана от Ричард Брансън, се надява да впечатли инвеститорите

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Virgin Galactic, компанията за космически туризъм, основана от Ричард Брансън, ще се появи на борсата в Ню Йорк в понеделник, пише TechCrunch. Дебютът на публичния пазар ще изиграе ролята на своеобразен барометър доколко инвеститорите имат интерес към подобна футуристична идея.

Virgin Galactic се цели в това да направи туризма в открития Космос реалност в идните години. Последната стъпка към засилване на дейността на компанията беше сливането на фирмата със Social Capital Hedosophia, което беше съпътствано и от 800 млн. долара инвестиция във Virgin Galactic. Сливането на двете фирми влезе в сила в петък.

Туристи в космоса

Galactic е една от двете компании с подобна насоченост, основани от Брансън. Втората е Virgin Orbit, чиято цел е да изстрелва в орбита малки сателити. Virgin Galactic ще използва космическите кораби SpaceShipTwo, както и модифицирани самолети.

Наскоро от компанията показаха и своята космическа екипировка, която ще бъде използвана от туристите. Пътуванията би трябвало да струват по около 250 хил. долара, а първото от тях, поне по най-скорошната програма, публикувана от Virgin, трябва да бъде извършено през първата половина на следващата година. В кораба на фирмата могат да бъдат настанени до шестима пътници, което означава, че всеки полет ще носи на фирмата 1.5 млн. долара в приходи. Също според данни на Virgin Galactic до момента желаещите са над 600 души.

Въпросът сега е как идеята би се възприела от борсата. Най-големият актив на компанията за момента, изглежда, е името на Ричард Брансън и фактът, че се развива под шапката на Virgin. От друга страна, ако космическите пътувания на Virgin Galactic се окажат реалност, компанията ще бъде пионер в един несъществуващ към този момент сектор.