🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Няколко български фирми вече шият маски. "Мак" започва със защитните облекла

Сред основните клиенти са общини, общински и частни дружества

Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

"Капитал" потърси фирми, които вече шият предпазни маски. По-долу ще видите детайли кой какви продукти работи.

Както вече многократно беше писано, най-широко разпространените маски за еднократна употреба не предпазват 100% от вируси, защото не прилепват плътно на лицето и обикновено не задържат частици с толкова малък размер. Специалистите казват, че сериозна преграда от вируси може да осигури единствено гумена маска с хубав филтър - тип противогаз, която е със защита и на очите.

Производители в Бургас и Стара Загора

От 9 март общинското дружество "Мересев" в Стара Загора произвежда предпазни маски за многократна употреба. "Около тридесет шивачки изработват между 1500-2000 бройки на ден. Досега сме произвели около 8000", уточни за "Капитал" Таня Славова, управител на фирмата.

Маските са петслойни, произведени са от памучен тензух, могат да се перат, дезинфекцират и гладят. Материята е от български производители. "Ние се самоиздържаме. Продаваме маските директно на граждани и на учреждения. Затрупани сме със заявки", обобщи Таня Славова, но не пожела да уточни продажната цена, тъй като цената на суровините се променяла често. "Мересев" е създадена през 1954 г. като кооперация за заетост на лица с увреждания. Сега е общинско дружество със специален статут, в което работят 45 души.

Бургаската фирма - "Рая прима", също произвежда предпазни маски. Те са трипластови и за еднократна употреба. В момента шием по около 5000 маски на ден, уточниха за "Капитал" от компанията. Основни клиенти са община Бургас, както и общински и частни дружества, които снабдяват служителите си.

Цената за бройка е около 80 стотинки с ДДС. Интересът е огромен, а капацитетът ни е малък, коментираха от "Рая прима". Компанията е специализирана в производството на спортни облекла със собствената марка "Красико", продава в страната и зад граница, облича националния отбор по баскетбол, както и други спортни отбори. Заетите в нея са около 60.

И в социално предприятие "Морски знаци" в Бургас изработват маски по поръчка, които са от тъкан текстил, могат да се перат и да се ползват многократно. Маски шият и в "Екстрапак" - Велико Търново. Своята готовност да изработват предпазни маски вече изявиха и от държавното предприятие "Интендантско обслужване", чиито основни производствени мощности са в Калофер, както и от "Медхаус Суис България".

Дарителски кампании

Българската фирма Angel Baby, която произвежда, продава и дарява бебешки спални чувалчета за сън, обяви, че започва да произвежда маски. На своята фейсбук страница от компанията обявиха, че няма да ги продават, а ще ги даряват на лекари и полицаи, в количества, за които й стигнат силите. Маските са трислойни, но не са минали никакви формални проверки, уточняват още от дружеството. На въпроси на "Капитал" от фирмата отговориха, че "сега не е време за интервюта, а за работа".

От община Бургас съобщиха, че служителите на Държавната опера в града също са започнали да шият маски вместо костюми за предстояща премиера. Артикулите се предоставят безвъзмездно на общински екипи за доставка на храни на възрастни хора, както и на хора под карантина заради коронавируса.

"Мак" ще произвежда защитни облекла

Преди седмица две български фирми - "Мак" - Габрово и "Аполо" - София, представиха в Министерството на икономиката мостри на защитни медицински облекла за многократна употреба. Моделите вече преминаха през тестване и сертифициране.

"След два дни започваме производството. Очакваме само доставката на ципове от Германия, които пристигат с куриерска фирма", съобщи за "Капитал" Георги Бижев, председател на съвета на директорите на "Мак" - Габрово.

Компанията вече е произвела 40 хиляди метра уникален плат, който е от 100% памук, ламиниран с водонепропусклива мебрана. Платът позволява на тялото да диша, не пропуска флуиди отвън навътре и е минал успешно всички тестове във военна лаборатория, уточни Георги Бижев. По думите му костюмите от този плат ще могат да се перат и дезинфекцират и това ще позволи многократната им употреба като лично предпазно средство от висок клас. Облеклата ще се доставят до складовете на националния оперативен щаб, но на каква цена Бижев не пожела да уточни.