🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Eldrive ще изгражда зарядни станции на паркингите на "Билла България"

Двете компании ще инвестират в зарядна инфраструктура на до 150 обекта на веригата супермаркети

Обектите на Billa в страната са около 150
Обектите на Billa в страната са около 150
Обектите на Billa в страната са около 150    ©  Eldrive
Обектите на Billa в страната са около 150    ©  Eldrive
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Лидерът по брой зарядни станции за електромобили в България Eldrive и "Билла България" стартираха партньорство за изграждане на инфраструктура на паркингите на магазините от веригата в цялата страна. По последна информация те са 150. Партньорството между двете компании предвижда само бързозарядни станции като вече са готови две в София (на бул. "България" 55 и бул. "Братя Бъкстон" 96) и една в Благоевград. През тази седмица се очаква довършването на станция и на паркинга на "Билла" в Троян.

Макар и обектите в страната на веригата супермаркети да са 150, не на всеки от тях ще може да се изгради станция, тъй като има магазини и в ритейл паркове, както и в молове и комплекси от затворен тип, където пропускателният режим се определя от управляващото го дружество.

Партньорството с "Билла България" не е първото обявено на Eldrive през тази година, но е най-голямото по броя на възможните станции, които могат да бъдат изградени. През октомври компанията сключи споразумение за своя зарядна инфраструктура и на територията на около 50-те обекта на "Видеолукс холдинг", компанията собственик на веригите хипермаркети Praktiker и Technopolis, както и на ритейл парковете Holiday Park. Eldrive има партньорства и с веригата бензиностанции Shell (от 2017 г. за 16 обекта), както и OMV от 2020 г. за 20 обекта в страната и 10 в Румъния.

От компанията не разкриват какъв е размерът на общата инвестиция, нито колко струва изграждането на една станция. От Kaufland България преди време обявиха, че една тяхна станция струва около 80 хил. лв., но зарядните им точки са с максимална мощност 50 kW, докато в момента Eldrive се е съсредоточила в изграждането на станции за бързо зареждане над 50 kW.

Също през 2023 г. Eldrive обяви, че ще инвестира 170 млн. евро в изграждането на 10 500 зарядни станции на територията на четири държави - трите пазара, на които в момента оперира (България, Румъния и Литва), както и в Латвия, където тепърва ще навлезе. Първите 40 млн. евро ще се предоставят от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), за което съобщи самата тя през юни тази година.

Дружеството, през което оперира брандът Eldrive, е "Елдрайв чарджинг", което от своя страна е еднолична собственост на "еМобилити интернешънъл" . Първата станция от мрежата на компанията е изградена през 2016 г., а в момента активните зарядни точки на Eldrive са над 1000, като в България са разположени повече от половината (между 600 и 650). Така компанията е лидер в страната, където според сайта vsichkotok има общо 1535 на 1088 локации. Цената за зареждане на станциите на Eldrive е 0.90 лв. на kWh, като има и първоначална такса от 0.50 лв.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sqw avatar :-|
    sqw
    • + 1

    Първо обаче някой трябва направи паркинги пред Billa, защото пред повечето магазини на веригата те са само символични.

    Нередност?
  • 4
    iqp461106382 avatar :-?
    Георги Куманов

    До коментар [#1] от "sqw":

    Чисто информативно питам: може ли да изброите няколко такива независимо в кой град са?

    Нередност?
Нов коментар