🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Innovation Starter инвестира в първите си три компании

Капиталовложенията са на ниво идеи, фирмите ще получат по 10 хил. евро

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Акселераторският фонд Innovation Starter обяви първите си три инвестиции. Те са на ниво идеи и отиват в българските компании Cardinal Bites, Cintelly и "Носия", които ще получат финансиране от 10 хил. евро, което трябва да послужи за полагане на основите на бизнеса им.

Innovation Starter е фонд, основан от Леона Асланова. В него влизат още партньорите Венеция Нецова-Ангова и Олег Гурбалов. Фондът разполага с 1 млн. евро изцяло частен капитал, като предлага на стартиращи компании инвестиции между 10 и 60 хил. евро. Той бе създаден, след като Асланова и екипа ѝ излязоха от фонд мениджъра Innovation Accelerator, който трябваше да управлява акселераторски фонд към Фонда на фондовете с общ ресурс от 15.6 млн. евро. Екипът обаче се раздели и така се появиха два фонда - Innovation Starter, с изцяло частен капитал, както и Innovation Capital, който управлява предимно публичен ресурс към Фонда на фондовете.

Кои са компаниите

Първите три инвестиции са разнообразни. "Стратегията на фонда е да подкрепя иновативни продукти, услуги и бизнес модели в традиционни сектори на икономиката", коментира Асланова.

Cardinal Bites, която оперира през дружеството "Кардинал байтс", е компания, която произвежда протеинови бонбони без захар, с разнообразни вкусове: българска роза, пчелен прашец и йогурт. Дружеството вече е продало първите си партиди протеинови изделия и се цели към навлизане в ритейл мрежата.

Cintelly ("Синтели") е компания, която разработва софтуер за анализ на големи масиви данни от клиенти и програми за лоялност. Продуктът на фирмата използва данните, за да посочи на компаниите по-добри начини да превърнат клиентите си в лоялни. Основната насока на Cintelly са онлайн магазините.

"Носия" е дружеството, което стои зад едноименния сайт Nosiya.bg. Фирмата произвежда дрехи с български фолклорни елементи, като вече е сравнително наложена на пазара в страната. Основана е от екипа на онлайн медийния проект "Успелите".

За първата програма на фонда първоначално кандидатстват 600 проекта. От тях за програмата са избрани 10 фирми, от които завършилите са осем. От Innovation Starter казват, че с останалите пет са в процес на преговори.

"Това са компании, които отговарят на критериите ни за индустриален профил, защитена с патент иновация, полезен модел и пресийд фаза на развитие", казва още Леона Асланова.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар