🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Фондът Innovation Starter подписа меморандум с френската Veolia

Целта е да бъдат подкрепени поне 100 компании, насочени към кръговата икономика

Леона Асланова    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Българският акселераторски фонд Innovation Starter е подписал петгодишен меморандум за партньорство с френската компания Veolia, собственик на "Софийска вода", съобщиха от самия фонд. Целта на партньорството ще бъде да се подкрепят поне 100 компании с насока към кръговата икономика в този период.

Veolia ще задава темата за инвестиционните прозорци, при които ще се провежда процеса по кандидатстване от страна на компании, както и последващи акселераторски програми и инвестиции. "В кръговата икономика има много подтеми, които са сред приоритетите на ЕС за бъдещето. Ние постепенно ще минем през тези теми, като още не знаем с коя ще започнем, но принципът е такъв: Veolia задава темата, напр. отпадъчни води да се използват за производство на ток, след което ние се насочваме към такива стартъпи", коментира пред "Капитал" Леона Асланова, основател на Innovation Starter.

Първият такъв прозорец ще бъде отворен през януари, когато ще могат да кандидатстват компании, които ще получат финансиране през март.

Пореден партньор

Innovation Starter е акселераторска програма, която работи изцяло с частни средства на корпоративни партньори, като Veolia влиза в компанията на "Coca-Cola България", Европейската инвестиционна банка, "Kaufland България" и "GPS България". Фондът инвестира в компании, които предлагат технологични решения в традиционни сектори: хранителни технологии, образователни технологии, технологии в сферата на транспорта, здравеопазването и кръговата икономика. "Стратегията е да имаме по един ключов партньор за всеки от шестте сектора, в които оперираме", казва Асланова.

"Това е една отлична възможност да подпомогнем предприемаческата екосистема в страната и да създадем допълнителен интерес към сектора на кръговата икономика и възобновяването на природните ресурси", коментира Франсоа Деберг, регионален директор на Veolia за България.

Досега Innovation Starter разполагаше с 1 млн. евро. Сега сумата расте, но поради клаузи за конфиденциалност не е ясно точно с колко. Според Асланова фондът е планирал инвестиции между 10 и 60 хил. евро за всяка компания, но новият таван е до 100 хил. евро. "Ние оставаме акселератор и искаме да бъдем на българския пазар възможно най-много години. Продължаваме да финансираме компании в най-ранна фаза, на ниво валидация на идея", казва още тя.

През юли фондът обяви първите си три инвестиции - в производителя на протеинови бонбони Cardinal Bites, в компанията за анализ на големи данни от лоялни клиенти Cintelly, както и в производителя на дрехи с традиционни фолклорни елементи "Носия". Трите фирми получиха по 10 хил. евро начално финансиране. Още три инвестиции се очакват през септември, като тогава ще бъде отворен и следващият инвестиционен прозорец.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    jgevezieva avatar :-|
    Jasmina Gevezieva
    • + 1

    Уникални Леона и екип! За отрицателно време направиха и продължават да правят всичко възможно да създадат една благоприятна среда за развиване на успешни И СМИСЛЕНИ стартъпи, които подобряват качеството на живот. Като управител на първата финансирана компания от фонда - Cardinal Bites ООД, съм щастлива, че съм намерила правилния партньор и нямам търпение фонда и бизнеса да се развият заедно, променяйки средата. Стискам палци!

    Нередност?
Нов коментар