🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Innovation Capital инвестира по 50 хил. евро в стартъпите TokWise и Sensit

Десет компании ще се включат в първата акселераторска програма на мениджъра на фонда на фондовете

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Innovation Capital ще инвестира по 50 хил. евро в стартъпите TokWise и Sensit - победителите в първия национален стартъп конкурс, организиран от фонд мениджъра към Фонда на фондовете. Това са първите инвестиции на Innovation Capital, която се цели във финансирането на над 200 тепърва стартиращи компании. Фондът разполага с общо 15.6 млн. евро - предимно публичен ресурс, който трябва да бъде инвестиран в 204 сделки до 50 хил. евро и 16 сделки до 1 млн. евро.

Сделките на фонда трябва да бъдат одобрени от надзорното тяло - Фонда на фондовете, като през юни партньорът в Innovation Capital Ангел Ангелов коментира, че вече са били подадени 10 заявления за инвестиции. Пред "Капитал" той уточни, че те са отделни от сега обявените и ще бъдат анонсирани по-късно, като те ще бъдат и в по-голям размер.

TokWise е софтуерна компания, която е насочена към енергийния пазар и конкретно в оптимизирането на бизнес моделите на енергийните компании. Фирмата автоматизира събирането на данни и чрез изкуствен интелект дава насоки на фирмите как могат да увеличат печалбата си.

"Фокусът на инвестицията е подкрепа на разширението ни по отношение на бизнес развитие, както и технически да продължим да работим по продукта. Искаме да растем като клиенти и това да стане в две посоки: да опитаме да стъпим в Германия, което е голямата ни цел, както и да се разширим на пазарите, които вече сме: Франция, Полша, Румъния и България. Акцентът пада върху първите три, защото българският е много по-малък от тях", коментира Красимир Колев, съосновател на TokWise.

Другият победител, Sensit, е фирма, която разработва приложения и устройства за улеснено паркиране в градска среда чрез сензори, които казват на шофьорите къде има празно паркомясто.

"Основната насока на инвестицията ще бъде по отношение на маркетинга. Ние гледаме към международния пазар, но в България е най-лесно да тестваме продуктите си. В момента сме в разговори с три общини и първите 250 устройства трябва да се появят през октомври. Същите сензори могат да имат и други приложения в умните градове, например да измерват доколко са запълнени кофите за боклук", коментира пред "Капитал" Димитър Павлов от Sensit.

След първата обиколка

TokWise и Sensit са двете компании - победителки в програмата XLRadar, която се проведе в пет града - София, Пловдив, Бургас, Варна и Велико Търново, като на финалния етап компаниите бяха разделени в само два града - София и Бургас. Целта на програмата е чрез нея фонда да открие възможно най-много обещаващи компании от страната в начален стадий на развитие. Според Ангел Ангелов вече се наблюдават няколко добри идеи, които Innovation Capital смята да подкрепи финансово.

От софийското издание излизат още няколко компании, които фондът намира за интересни: Worddio - мобилно приложение за изучаване на чужди езици; Green Charger - електронна карта за електрически зарядни станции; TrenerGo - платформа за онлайн фитнес тренировки; EasyDoc - софтуер за телемедицина и запазване на час при лекар; Swayde - платформа за фрийленс музиканти; както и Tr1bESport - академия за електронни спортове. От Бургас фондът е избрал още две компании - производителят на дървени играчки Esnaf Toys и козметичната компания Severina's Secret, като всички те ще получат "финансиране от поне 25 хил. евро и куп допълнителни услуги за развитието на бизнес моделите им".

Всички десет компании влизат в първата акселераторска програма на Innovation Capital, която ще продължи три месеца. През конкурса са преминали общо над 100 компании.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар