НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

САЩ затварят и последната вратичка в безмилостното си преследване на Huawei

Само след няколко месеца китайският телекомуникационен гигант ще остане без чипове, а и без опции

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Благодарение на високото си качество и ниските цени телекомуникационните устройства на Huawei са популярни в целия свят. Не и в Америка обаче, откъдето китайският гигант е прогонен поради (недоказан) страх, че те могат да бъдат използвани от шпиони в Пекин за подслушване на американци. Но да изгони Huawei от САЩ и да натиска съюзници като Австралия и Великобритания да направят същото, не беше достатъчно за администрацията на Тръмп. Изглежда, тя иска Huawei мъртва.

Миналата година Министерството на търговията в САЩ забрани на американски фирми да продават произведени в Америка чипове на Huawei, които са основна част от световната индустрия за полупроводници. През май министерството добави правило, забраняващо на местни и чуждестранни фирми да използват техника за производство на чипове, произведена в Америка, за да създават процесори по поръчка за Huawei. На 17 август търговското министерство отново затегна примката - този път според много експерти окончателно. Новото им правило забранява на когото и да било да продава чипове на Huawei, направени по поръчка или не, ако същите са били произвеждани с американска техника. Това практически включва всеки производител на чипове в света, включително тези в Китай, затваряйки по този начин вратичките, които опитните адвокати на глобалната индустрия за чипове бяха намерили в предишните укази. Цената на акциите на MediaTek, тайванска компания, която се надяваше да продава на Huawei основни части, се срина с 10%, след като излезе новината.

Промените влязоха в сила на 20 август и сега компанията ще използва запасите си от чипове. Тя започна да ги трупа през последните месеци и вероятно има достатъчно, за да изкара 2021 г., смята Дан Уанг от компанията за изследвания Gavekal Dragonomics. Но клиентите ѝ, включително европейските мобилни оператори, които използват оборудване на Huawei и имат нужда от резерви, ще започнат да се паникьосват още преди това. И кой би си купил ново мрежово оборудване от фирма, която е възможно да не може да изпълни поръчките си?

Без избор

Huawei няма много опции. Може да съди Министерството на търговията, твърдейки, че действията му противоречат на американските закони, но двете им дела срещу американските власти, които в момента текат, изглеждат сякаш този фронт е обречен. Доставчиците ѝ, особено китайските, може да ѝ продават чипове в разрез с правилата на американските власти. Това обаче би могло да провокира гнева на Вашингтон и те да си навлекат санкции, подобни на тези за Huawei.

Huawei започна да използва запасите си от чипове, които могат да ѝ стигнат само до края на 2021 г.

Американските производители на чипове също са афектирани. Асоциацията на индустрията за полупроводници заяви, че е била "изненадана и обезпокоена от внезапната промяна в посоката на действие от страна на администрацията" от подхода на балансиране на националната сигурност и корпоративните интереси. Освен загубени продажби към Huawei, който купи части на стойност 19 млрд. долара от американски фирми миналата година, технологичните босове се притесняват, че действията на правителството ще отблъснат инвеститорите и ще ги насочат към конкуренти от други държави.

Ако Пекин отвърне с подобни действия за който и да е продукт, произведен в Китай, това ще окаже сериозен негативен ефект върху системата от доставки на Apple и други американски технологични компании. На 18 август китайското правителство обвини САЩ, че "нарушава международните търговски правила". Засега обаче се въздържа от ответен удар, вероятно надявайки се Тръмп да загуби президентските избори през ноември за сметка на Джо Байдън, който е възможно да има по-мек подход спрямо Китай.

Малка вратичка

Министерството на търговията все пак може да издава лицензи на фирми, които искат да доставят части на Huawei. Американските търговски посредници може да искат да използват тази възможност, за да извлекат отстъпки от Китай във все още продължаващите търговски преговори, което да увеличи шансовете на Тръмп да бъде преизбран, след като те паднаха доста вследствие на лошите управленски решения при борбата с коронавируса. Имайки предвид заплахата, която е Huawei, би било странно тя да бъде оставена да съществува в замяна на няколко допълнителни продадени тона соя на Китай. И все пак непоследователността в политиките никога не е била проблем за администрацията на Тръмп в миналото. Много западни технологични компании се надяват това да продължи.

2020, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    selofia avatar :-|
    Селофия
    • - 4
    • + 5

    Високото качество??? ...Ха..., а как се нарича краденето на чужда интелектуална собственост - трансфер на технологична компетентност?

    Аре да видим сега високия иновативен капацитет на китайските крадци....
    Освен да отнесат фабриката...

    Нередност?
  • 2
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • - 3
    • + 4

    Нападението над Huawei ми напомня малко на Фау-2. Една вманиачена по своето величие сила възлага сериозни надежди върху слаб коз.

    Нередност?
  • 4
    kirko08 avatar :-|
    kiril petrov
    • - 1

    Интересно е какво ще се случва в бъдеще.

    Нередност?
Нов коментар