Китай отговаря на САЩ със своя глобална инициатива за сигурност на данните

Това се случва месец след като Вашингтон обяви подобна програма, наречена Clean Network

Китайското правителство отговаря с глобална инициатива за технологичните компании на това, което нарича "тормоз" на неговите технологични компании от страна на САЩ. Според новия набор от мерки ще бъде подсъдно незаконното придобиване на лични данни, както и извършването на широкомащабен шпионаж, пише ВВС.

Това се случва месец след като Вашингтон обяви подобна програма, наречена Clean Network, и е поредният епизод от покачването на напрежението между САЩ и Китай относно сигурността на данните, засегнало вече TikTok, Huawei и WeChat.

Без "задни вратички"

"Някои отделни страни агресивно следват едностранни действия, очерняйки други държави, и извършват глобално преследване на водещи компании на тези държави под претекст, че искат сигурност. Това е чист тормоз и той трябва да бъде отхвърлен", коментира китайският държавен съветник Уан И при обявяването на инициативата. По думите му тя ще гарантира, че технологичните компании няма да създават "задни вратички" в услугите си, осигуряващи таен достъп до данните и мрежите на дадена фирма.

"Трябва да бъдат въведени глобални правила за сигурността на данните, които отразяват желанията на всички страни и уважават интересите на всички участници въз основа на всеобщото участие на всички", твърди Уан И. И допълва, че по силата на китайската инициатива технологичните компании не трябва да участват в широкомащабен шпионаж срещу други държави и не трябва незаконно да придобиват информация за чуждестранни граждани чрез технологиите си.

Разграничаване от Пекин

Във вторник американският президент Доналд Тръмп подчерта намерението си да се "разграничи" от Китай. "Дали ще се разграничим, или ще наложим огромни мита, както вече правим, ние ще прекратим зависимостта си от Китай, защото не можем да сме зависими от него", заяви Тръмп.

През последните месеци САЩ предприеха стъпки за блокирането на китайски технологични гиганти като Huawei и на китайски приложения като TikTok и WeChat на базата на обвиненията, че те представляват заплаха за националната сигурност. Миналия месец американският държавен секретар Майк Помпео обяви глобалната програма Clean Network, чиято цел е да изключи китайски телекоми, приложения и други от интернет инфраструктурата, използвана в САЩ и други страни. "Призоваваме обичащите свободата държави и компании да се присъединят към Clean Network", посочи Помпео, според когото над 30 държави и територии вече са подписали споразумението.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар